Vloggerul Selly, prezent la Antena 3 după ce ministrul Educației a anunțat că nu participă la dezbaterea de la ProTV: Ca să devii profesor, ar trebui să faci masteratul didactic, nu doar un modul psihopedagogic

Selly la Antena 3 / Foto: Captura Antena 3

Tânărul Andrei Șelaru, cel mai cunoscut vlogger din România, a participat joi seară la Antena 3 la o emisiune moderată de Mihai Gâdea, după ce ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că nu mai merge la PROTV pentru dezbaterea de vineri cu Selly la care confirmase participarea. El a susținut la Antena 3 măsuri promovate de Miclea-Funeriu pe care acest post de televiziune le-a contestat vehement, la data în care ele erau introduse în lege. 

Selly a anunțat că va merge în continuare la întâlnirea programată de la bun-început la ora 15:00, vineri, la PRO TV, și că îl așteaptă pe ministrul Educației, Monica Anisie.

Trebuie schimbate multe lucruri. În primul și în primul rând, cum ajung oamenii să fie profesori. (…) Ar trebui ca să devii profesor să faci un masterat didactic, nu doar un DPDD. Tu poți să pici jumătate din examenele de la facultate și tot să aplici să faci modulul ăla, să-l iei și să devii profesor”, a declarat Selly. 

El a făcut referire la masteratul didactic. Această rută de formare a tinerilor care vor să devină profesori a fost introdusă ca obligatorie în 2011 în legea Funeriu-Miclea, dar a fost eliminată apoi de Guvernul Ponta din poziția de unică posibilitate de a deveni cadru didactic, prin introducerea permisiunii ca tinerii să devină profesori și făcând deja existentul modul psihopedagocic, dar și masteratul didactic. Rezultatul a fost că din 2011 și până anul acesta nicio universitate nu a creat masterate didactice. Toamna aceasta este prima în care această rută de formare există, însă doar prin pilotare în câteva universități de către Guvernul Orban.

Nu e deloc ok”, a replicat Gâdea, care în finalul emisiunii l-a întrebat pe Andrei Șelaru ce nouă lege a educației ar susține în Parlament, având în vedere forța sa mediatică și discursul pe educație din ultima vreme. Vloggerul a replicat că dorința sa este ca actuala lege a educației să fie aplicată în cât mai multe dintre articolele ignorate în toți cei 9 ani care s-au scurs de la aplicarea sa. 

Șelaru a vorbit atât despre evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a introduse tot în 2011 și ale căror rezultate sunt ignorate anual de Ministerul Educației, care se face astfel martor al perpetuării rezultatelor slabe ale copiilor încă din primele clase primare și până la clasa a VIII-a. 

Un alt subiect tratat de tânărul vlogger a fost și cel al angajării profesorilor de către inspectorat – ceea ce le face pe cadrele didactice aproape imposibil de eliminat din sistem, atunci când avem de-a face cu abuzuri și derapaje – și nu de către școală, așa cum tot în 2011 se stabilise prin lege.

Paradoxal, Antena 3 a fost cel mai acerb critic al legii educației din 2011 și al modificărilor aduse de Guvernul Boc și ministrul de atunci, Daniel Funeriu, educației. 

Andrei Șelaru, cunoscut ca vlogger-ul Selly, la Antena 3:

Exit mobile version