VIDEO Cum s-a modificat comportamentul copiilor pe internet în perioada pandemiei – 78% dintre copii folosesc internetul zilnic mai mult de 3 ore / Conferință online gratuită pentru părinți și profesori, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Familiei, Gabriela Firea

Foto: Salvați Copiii România

Părinții și profesorii au putut participa gratuit la o dezbatere publică cu prilejul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Evenimentul a fost organizat de Salvați Copiii. S-a discutat despre riscurile și provocările la care sunt expuși copiii în mediul online și pe care pandemia Covid-19 le-a amplificat. 

Organizatorii publică unul dintre mesajele primite de la copii pe linia specială pentru semnalarea abuzurilor: “Zilele trecute a avut loc un incident neplăcut. Mai exact, un tip mi-a scris pe un site de social media, iar apoi a început să îmi pună întrebări intime. Initial, părea interesant, așa că am zis să îi răspund. Dintr-o dată am văzut ca a făcut un screenshot conversației în care eu spuneam lucruri intime despre mine, iar apoi a început cu amenințări, că va posta acele screenshot-uri pe internet, pentru a vedea părinții, rudele și prietenii mei. Panicându-mă și neștiind cum să reacționez l-am întrebat ce vrea în schimbul acelor screenshot-uri. Acesta mi-a cerut atât poze intime cu mine, cât și o sumă de bani în valoare de 150€. Eram tot mai panicată, și am încercat să apelez la prietenii mei”.

Astfel de mesaje au ajuns în atenția specialiștilor de la Salvați Copiii România în ultimii doi ani.

Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală.
Potrivit studiului realizat de Organizația Salvați Copiii „Folosirea internetului de copii și adolescenți” în 2021, 37% dintre elevi afirmă că, în anul care a trecut, au fost jigniți sau deranjați pe Internet, iar 49% dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Situația este mai întâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) și în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieților). Violența fizică și verbală alături de nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil.

Cyberbullyingul, proliferarea știrilor false sau dependența de dispozitive digitale sunt doar câteva dintre fenomenele care s-au intensificat în ultima perioadă. Dincolo de acestea, există numeroase site-uri și grupuri online în care sunt distribuite, uneori contra cost, imagini (foto și video) cu copii în ipostaze compromițătoare. O mulțime de platforme online oferă inclusiv opțiunea de a descărca aceste materiale, creând milioane de replici ale acestor imagini. Astfel, publicarea imaginilor compromițătoare cu copii în spațiul virtual își pune amprenta în mod dramatic asupra vieții acestora pe termen indefinit.

Subiectele care au fost discutate în cadrul evenimentului sunt următoarele:

Participanții la dezbatere:

Ce este Ziua Siguranței pe Internet?

Începută în 2004 ca o inițiativă a proiectului EU SafeBorders, Ziua Siguranței pe Internet a fost printre primele proiecte ale Insafe (Rețeaua de Centre de Siguranță Online) în 2005, iar azi este marcată în peste 200 de țări din întreaga lume. În România există din 2008 programul Ora de Net (echivalentul Centrului de Siguranță online din România), care implementează anual campanii educaționale și de conștientizare.

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version