20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei. Peste 320 de milioane de oameni vorbesc franceza în lume

Foto: © Brad Calkins | Dreamstime.com

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua internaţională a francofoniei, sub tutela Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), precum şi Ziua limbii franceze, în organizarea ONU. Zilele sunt dedicate milioanelor de oameni din ţările francofone, dar şi din acele ţări unde limba franceză este mai puţin răspândită, potrivit Agerpres.

Data de 20 martie marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), conform site-urilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi al UNESCO.

Tema din 2023 este “321 de milioane de francofoni, miliarde de conţinuturi culturale”, celebrând astfel creaţia culturală francofonă, diversitatea sa, şi, de asemenea, necesitatea de a valoriza accesul său în digital. Principiul diversităţii culturale şi lingvistice, îmbrăţişat de spaţiul francofon, este, în prezent, pus sub semnul întrebării de impactul digitalului. Pe site-urile de socializare, organizatorii îndeamnă la folosirea haştag-urilor “#Francophoniedelavenir” sau “#mon20mars”, mai scrie site-ul citat, potrivit agenției naționale de presă.

Învățarea francezei, în pericol, dacă policitile din educație nu determină tinerii să devină profesori – raport din 2022

În 2022, tema Zilei internaţionale a francofoniei a fost “Francofonia viitorului”, pentru a sublinia susţinerea acordată de către francofonie tinerilor şi aspiraţiilor lor, în special în domeniile antreprenoriat, digital şi dezvoltare durabilă, conform francophonie.org.

Tot anul trecut, OIF a lansat un raport prin care arăta că peste 50 de milioane de elevi și studenți învață franceza ca limbă străină și că predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor. 93 de milioane de oameni aveau, anul trecut, franceza ca limbă de școlarizare, potrivit aceluiași document.

În sistemul preuniversitar, în 2020, în România erau aproape 240 de mii de elevi care studiau limba franceză ca prima limbă modernă învățată și peste 1 milion de elevi care o învățau ca a doua limbă modernă, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Tot în 2020 erau în România și 330 de elevi care aveau limba de predare franceza, mai nota Edupedu.ro anul trecut.

Resurse pentru învățarea francezei de la TV5Monde

Recent, TV5Monde, cea mai mare televiziune în limba franceză din lume, urmărită de peste 421 de milioane de gospodării de pe întreg mapamondul, a lansat în România TV5Mondeplus, platforma sa de streaming în limba franceză cu interfaţă şi subtitrare în limba română. Cu peste 2 milioane de vizite pe lună şi 7.000 de ore de conţinut disponibile, platforma este accesibilă gratuit, pe toate dispozitivele, potrivit G4Media.ro.

Pentru a contribui la promovarea multilingvismului, TV5Monde pune, de asemenea la dispoziţie, platformele sale educaţionale online ”Apprendre” și ”Enseigner le français”, disponibile gratuit pentru toţi cursanţii şi profesorii de limba franceză.

România în organizațiile academice francofone

Amintim că țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani Agenția Universitară a Francofoniei (AUF). Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al AUF pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent senator, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani.

În decembrie 2022, prin votul deputaţilor şi senatorilor, Cîmpeanu a fost desemnat în funcția de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, după cum relata Agerpres, preluat de G4Media.ro. Decizia a venit în contextul în care fostul ministru al Educației a rămas la conducerea Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), în pofida acuzațiilor că a plagiat – pe care el le respinge – și a cererii Universităților Franței de a se retrage din această poziție.

Foto: © Brad Calkins | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Senatorul Sorin Cîmpeanu, desemnat președinte al Delegației permanente a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu 283 de voturi “pentru” și 17 “împotrivă”
Francofonia, sărbătorită internațional pe 20 martie în fiecare an. Peste 50 de milioane de elevi și studenți învață franceza ca limbă străină, însă predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor – nou raport al Organizației Internaționale a Francofoniei
VIDEO și FOTO „Vive la Roumanie, vive la France!” – uimirea unei eleve olimpice când vede condițiile deplorabile de cazare și masă pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția „doar după mai multe telefoane la inspectorat”, camere murdare
Exit mobile version