Petiție online pentru ca Sorin Cîmpeanu să demisioneze din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, în urma scandalului de plagiat / Organizația internațională a evitat, vineri, să ia o poziție tranșantă pe această temă, cerându-i lui Cîmpeanu să clarifice rapid, în instanță, situația sa

2.642 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu – AUF / Foto: Radu Niculae – UPB
O petiție online lansată pe platforma Change.org cere demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), în urma scandalului de plagiat care a determinat plecarea lui din funcția de ministru al Educației. În petiție se arată că organizația internațională AUF a permis, vineri, ca Sorin Cîmpeanu să rămână în funcție, în condițiile în care, se arată în textul publicat pe platforma citată, oficialul român a acuzat “conspirații și calomnii”.
 • Într-un comunicat emis după o reuniune a conducerii AUF din 7 octombrie, organizația spusese că “a luat notă de situația în care se găsește președintele AUF”, Sorin Cîmpeanu. Agenția arăta că membrii Consiliului director “condamnă cu tărie orice formă de răzbunare populară pe rețelele sociale” și, în același timp, “cer cu aceeași tărie Președintelui să inițieze o soluționare a situației pe căi legale, cât mai rapid posibil, așa încât să se facă lumină asupra realității faptelor care i se impută”. În final, comunicatul menționează că board-ul director al AUF își reafirmă atașamentul față de integritatea științifică.
 • Petiția poate fi consultată aici.

Comunicatul AUF:

Petiția pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu a fost inițiată pe change.org de profesorul francez Djamel Zighed, fost director de departament în cadrul AUF.

Acesta trece în revistă situația lui Sorin Cîmpeanu în România, unde a fost acuzat de plagiat, iar o petiție semnată de 56.000 de oameni i-a cerut demisia din funcția de ministru, demisie pe care și-a dat-o “justificând prin preocuparea pentru protejarea imaginii guvernului român”. Petiția notează că, în acest context, “comunitatea universitară francofonă a sperat, in interesul AUF, că el își va da demisia și din poziția de președinte al AUF”. Dar, continuă textul citat, la ședința conducerii AUF de la Paris, din 7 octombrie, el și-a păstrat scaunul, în condițiile în care plecarea sa din guvernul român este “indirect o admitere a vinovăției”.

Petiția pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu:

“De ce dorește domnul Sorin Cîmpeanu să păteze imaginea AUF? Cu siguranță, justiția va tranșa lucrurile, având în vedere că intenționează să se adreseze instanței. Dar atât timp cât îndoiala persistentă în privința probității sale morale, susținută de presa din România, nu e înlăturată în instanță, dl. Cîmpeanu nu poate rămâne la conducerea AUF”, se arată în petiție.

Aceasta conchide: “Nu ne putem imagina o comunitate universitară vorbitoare de limba franceză care alege să-și clădească viitorul fără încrederea în reprezentanții săi și într-un președinte a cărui integritate științifică și morală e pusă sub semnul întrebării”.

 • Petiția strânsese aproape 190 de semnături în primele 18 ore de la lansare.

3 comments
 1. Daca cineva doreste sa protesteze si/ sau nu stie cine cu ce se ocupa filiala EUROPE CENTRALE ET ORIENTALE a AUF – Agence des universites francophones

  Contact
  Mohamed Ketata
  Directeur régional Europe centrale et orientale
  Directrice régionale adjointe : Adela Talchiu-Chirita

  Mihaela Alion : Chargée de projets
  Josceline Andriamiarintsoa : Chargée de communication
  Mihaela Babut : Responsable principale de projets
  Mihaela Berbec : Responsable de projets
  Natalia Dohotaru-Robu : Gestionnaire-comptable régionale
  Calin Dordea-Leonte : Responsable technique régional
  Irina Hulea : Responsable de projets
  Liliana Lupusor : Responsable principale de projets
  Elena Tanase : Assistante de direction

  Bureau National AUF Moldova
  Daniela Petrov : Chargée de projets et de communication
  Claudia Visan : Responsable du Bureau National AUF Moldova

  Bureau National AUF Bulgarie
  Peter Topareff : Responsable du Bureau National AUF Bulgarie

  Bureau National AUF Arménie
  Rouzanna Ghalthaghtchian : Responsable du Bureau National AUF Arménie

  Bureau National AUF Albanie
  Elona Toro : Responsable du Bureau National AUF Albanie

  Bureau National AUF Géorgie
  Tamar Garibashvili : Responsable du Bureau National AUF Géorgie

  Pour contacter la Direction régionale Europe centrale et orientale

  13-19, rue Alecu Russo,
  7ème étage, app. 14,
  020522 Bucarest, Roumanie

  Téléphone : +40 21 312 12 76
  Courriel : europe-centrale-orientale@auf.org

  1. Bună ziua. Asta cu genunchii vă rog să o folosiți la dvs pe blog. Pe cuvântul 7 din lead este link către sursa articolului, adică petiția respectivă. Mai apare în articol și „Petiția poate fi consultată aici”, în al doilea paragraf. Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor condamnă “cel mai mic buget din ultimii ani” alocat Ministerului Educației în 2023 și cere Parlamentului să amendeze Legea bugetului de stat, pentru a asigura finanțarea necesară învățământului / Președintele CNE: “Luăm în calcul inclusiv pichetarea Parlamentului”

Consiliul Național al Elevilor condamnă proiectul bugetului de stat pe 2023, despre care “constată cu stupoare” că alocă Ministerului Educației “cel mai mic buget din ultimii ani”, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul