Admiterea la liceu organizată înainte de Evaluarea Națională s-ar putea întâmpla din toamna anului viitor – anunță ministrul Educației. Cîmpeanu: Elevii admiși la liceu ar putea să nu mai dea Evaluarea Națională. Poate un liceu să lase 25% din locuri pentru ocupare prin repartizare computerizată

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Examenul de admitere în liceu organizat înainte de Evaluarea Națională s-ar putea întâmpla “din toamna anului în care va trece o nouă Lege a Educației”, a declarat ministrul Educației. “Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an și care să fie aprobat în Parlament în acest an sau la începutul anului viitor, va fi timp și pentru legislația ulterioară și pentru acest nou tip de examen”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

În plus față de planurile anunțate de consilierul Ligia Deca din proiectul “România Educată”, Sorin Cîmpeanu a declarat că poate exista posibilitatea ca elevii admiși la liceu să nu mai susțină Evaluarea Națională. “Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și Evaluarea Națională”, a declarat ministrul Educației.

“Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat. Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată”, a continuat Cîmpeanu.

“Examenele vor fi lăsate la latitudinea fiecărui liceu, mai puțin data și ora susținerii examenului, astfel un elev nu va putea susține la două licee examenul de admitere”, a precizat oficialul.

Posibilitatea ca liceele unde concurența este mai mare decât numărul de locuri să organizeze propriul examen de admitere la liceu, înainte de Evaluarea Națională, a apărut din nou în proiectul România Educată. “Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate. Această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe”, a declarat astăzi Sorin Cîmpeanu, într-o conferință cu privire la rezultatele obținute după contestații la Bacalaureat 2021.

“Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și evaluarea națională”, a anunțat Cîmpeanu.

“Corectarea informatizată la Bacalaureat va fi un proiect pilot începând de anul viitor, vom avea un centru de examen în fiecare județ unde fiecare lucrare va fi scanată, va avea alocat un cod în așa fel încât corectura să se facă informatizat. Evaluatorii vor corecta online fără să se cunoască între ei, sistemul poate evalua doar la grilă”, a precizat Cîmpeanu.

Declarațiile, în video-ul de mai jos la minutele 33:30 și 36:30:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
VIDEO Sorin Cîmpeanu: 52.874 de note au fost modificate în urma contestațiilor la Bacalaureat. Soluția: corectarea informatizată, care va fi pilotată la BAC 2022 / Rata finală de promovare la Bac 2021 este 69,8%
Cum va fi informatizată corectarea la Bacalaureat? Vom avea un centru de examen în fiecare județ, evaluatorii vor corecta online, sistemul poate evalua doar la grilă – anunță Cîmpeanu
Cîmpeanu, despre demiterea inspectoarei acuzată că ar fi adus elevi la alegerile interne din PNL: Pe borderourile de vot există elevi înscriși care au votat, având vârsta mai mică de 18 ani
Exit mobile version