VIDEO Sorin Cîmpeanu: 52.874 de note au fost modificate în urma contestațiilor la Bacalaureat. Soluția: corectarea informatizată, care va fi pilotată la BAC 2022 / Rata finală de promovare la Bac 2021 este 69,8%

4.063 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Peste 50.000 de note au fost modificate în urma contestațiilor depuse la Bacalaureatul 2021, iar în 16 situații notele au fost modificate cu 3 sau 4 puncte, a anunțat ministrul Educației, într-o conferință de presă susținută în ziua publicării rezultatelor finale din prima sesiune de BAC. Sorin Cîmpeanu a anunțat că soluția este “corectarea informatizată în care evaluatorul 1 să nu poată avea contact cu evaluatorul 2 și în care softul să nu îți permită aceste abateri. Din păcate, la nivel de Bacalaureat mă pot angaja doar la nivel de pilot”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține o conferință de presă pe tema rezultatelor examenului de Bac 2021, la sediul Ministerul Educației, începând cu ora 13:00.

  • În urma analizei contestațiilor, rata de promovare anul acesta la examenul de Bacalaureat este de aproape 70%, mai exact este de 69,8%. Statistic vorbind este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepția anului 2017. În urma analizei celor aproape 56.000 de contestații, în scădere față de anul trecut când am avut aproape 63.000 de contestații, un lucru pe care urmează să-l analizăm în amănunt, au fost modificate notele pentru aproape 53.000 de lucrări. Două treimi din note au fost modificate în plus și o treime în minut, din cele 53.000 de note schimbate. Mai exact, este vorba de 52.874 de note care au fost modificate în urma contestației. Drept urmare, un număr de 2.467 de elevi au promovat bacalaureatul în raport cu situația de dinainte de contestații. Avem un număr total de candidați promovați de 88.587, în valoare absolută promoție curentă și promoții anterioare.
  • În același timp, avem și rezultatele etapei speciale pentru Evaluarea Națională, au fost înscriși anul acesta doar 64 de candidați, față de 216 candidați anul trecut, avem medii peste 5 la română au luat 66%, la matematică 30% și la limba maternă 100%.
  • Județul cu cea mai mare rată de promovare după contestații este Cluj (81%), județul cu cea mai slabă rată de promovare rămâne Ilfovul cu 41%
  • Am avut 56.000 de contestații, au fost modificate notele pentru aproape 53.000, peste două treimi au fost modificate în plus. Este vorba de 52.874 de note care au fost modificate în urma contestațiilor.
  • Avem 16 situații în care notele au fost modificate cu între 3 și 4 puncte.
  • Prima măsură e să nu mai poată evalua niciodată. Atâta vreme cât subiectele au fost corect formulate și baremul corect construit, e inadmisibil să avem atât de mult subiectivism. Nu ne uităm la cele 90% diferențe mai mici de un punct, deși și acolo avem o problemă, dar ne uităm la toate diferențele mai mari de 2 puncte
  • 15% din lucrări [de la BAC 2021 – N. Red.] au fost contestate.
  • Soluția: corectarea informatizată în care evaluatorul 1 să nu poată avea contact cu evaluatorul 2 și în care softul să nu îți permită aceste abateri.
  • Din păcate, la nivel de Bacalaureat mă pot angaja doar la nivel de pilot. Corectarea va fi informatizată la nivel de Evaluarea Națională și de evaluări la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
  • Avem o scădere față de anul trecut generată de cei care nu au reușit să-și încheie situațiile școlare pentru a se putea înscrie la Bacalaureat, au fost cei care au pierdut contactul cu școala și nu l-au putut reface după încheierea perioadei.
  • Au fost organizate ore remediale în care s-a recuperat mult prea puțin decât s-a pierdut în perioada crizei sanitare.
  • Am făcut apel la un mod de corectare echilibrat în care să conteze doar interesul elevului și nu orgoliul de a avea o rată de promovare decât în alte școli, trebuie o corectare informatizată și un BAC pe competențe.
  • Nu este un bacalaureat unic, ci un bac unitar bazat pe competențe
  • Legat de acuzațiile aduse de Emilia Șercan: e nevoie de clarificare și de susținere pentru combaterea acestui fenomen, am solicitat CNATDCU o strategie pentru prevenirea și combaterea plagiatului. Instanța a luat o decizie care a validat decizia ministerului, aviz de nelegalitate. Înțeleg dorința de a lua decizii prin judecată pe Facebook, doar că până când în Constituție va fi prevăzut dreptul de a lua decizii pe Facebook și nu în instanță… instanța a luat o decizie, dacă instanța a greșit, nu comentez eu, dacă ministerul a greșit și doar pe Facebook s-a spus adevărul, atunci îmi cer eu scuze.
  • Azi sau luni vor fi puse în dezbatere publică proiectul de funcționare CNATDCU, plus alte trei proiecte inclusiv cel pentru sesizarea plagiatului. Le vom lăsa în transparență până la sfârșitul lunii iulie.
  • Așteptăm și din partea universităților propuneri, nu avem o presiune de timp, avem dorința de a lăsa aceste proiecte în transparență publică cât mai mult timp până se va lua o decizie.
  • Atâta vreme cât și ministrul Educației are aceleași drepturi ca orice cetățean, îmi permit să fiu optimist în ceea ce privește modul în care vom face față unui eventual val 4. Am luat toate măsurile care depind de ME și aștept, sigur, reglementări care țin de măsuri sanitare, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Vom susține în continuare importanța vaccinării și testării. Vom susține în continuare importanța și necesitatea vaccinării și testării, avem un proiect în care să se impună testarea pentru toți cei care nu au fost vaccinați.
  • Suntem în continuare zilnic în discuții cu CE pe subiectul PNRR, se păstrează 3,6 mld. pe masa negocierilor cu UE. Îmi permit să cred că vor rămâne tot atâtea.
  • Comisia cere detalieri care sunt absolut normale.
  • Și noi discutăm cu Comisia Europeană în permanență. Nu sunt în poziția angajării unui termen.
  • Pe masă, săptămâna viitoare – Memorandum prin care toate ministerele să dea concursul și să-și asume obiectivele din “România Educată”.
  • Un prim pas de creștere până la 4,7% din PIB, atât cât e media UE. Aștept acordul tuturor actorilor politici și guvernamentali. Memorandum în acest sens – expresia unui acord care să fie adoptat în guvern.
  • Mă poziționez categoric de partea Educației, de partea politicilor Educației, nu sunt în măsură să judec comportamentul anumitor lideri.
  • Am solicitat o analiză la nivelul platformei de vaccinare. Ultimele date – 60% din personalul din educație deja vaccinat.
  • Legat de alegerile din PNL: îmi permit luxul de a-mi exprima punctul de vedere pe 25 septembrie.
  • A trebuit să strângem singuri din sistem datele, e o situație care arată nevoia de conectivitate între bazele de date.
  • Nu există, deși ar fi trebuit să existe, dar vom reîncepe operațiunea de interogare pentru a afla înainte de începutul anului școlar care este situația updatată.
  • Vom pilota încă de anul viitor schimbarea metodei de corectare la Bac. Bacalaureatul bazat pe competență ar putea fi începând cu prima generație care va intra în clasa a 9-a după adoptarea legii
  • Dacă vorbiți de concursul de admitere în liceu, acest lucru s-ar putea întâmpla mai curând, din toamna anului în care va trece o nouă Lege a Educației.
  • Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare: poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe.
  • Corectarea informatizată la Bac va fi un proiect pilor începând de anul viitor, vom avea un centru de examen în fiecare județ unde fiecare lucrare va fi scanată va avea alocat un cod în așa fel încât corectura să se facă informatizat.
  • Evaluatorii vor corecta online fără să se cunoască între ei, sistemul poate evalua doar la grilă.
  • Sunt doar un ministru care va fi evaluat, nu un premier care evaluează, premierul poate să vă răspundă la întrebare mai bine.
  • Nu știu câte licee vor decide să apeleze la acest drept ca să fie legiferat, dar sunt licee care și-au manifestat dorința de a organiza examene de admitere.
  • Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an și care să fie aprobat în parlament în acest an sau la începutul anului viitor, va fi timp și pentru legislația ulterioară și pentru acest nou tip de examen.
  • Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat, poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată.
  • Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși să nu mai fie nevoie să susțină și evaluarea națională.
  • Examenele vor fi lăsate la latitudinea fiecărui liceu, mai puțin data și ora susținerii examenului, astfel un elev nu va putea susține la două licee examenul de admitere.”
  • Întrebat dacă îi este teamă să fie remaniat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat „îmi este foarte – și atât, ca să vă răspund în același ton cu întrebarea. Sunt doar un ministru care urmează să fie evaluat și nu sunt un prim-ministru care evaluează, deci sunt sigur că primul-ministru va putea răspunde întrebării dumneavoastră mult mai bine decât mine”.

Sursă foto: gov.ro / Sorin Cîmpeanu


4 comments
  1. PANA ACUM 4-5 ANI nota de la contestatie se schimba doar daca diferenta era peste 50 de sutimi. Doar in cazul notelor initiale cuprinse intre 9.5 si 9.95 si 4.5 si 4.95 se modificau daca era diferenta intre note.

    Modificare este si cu 0.05 puncte, adica 5 sutimi.

    Daca nenea ministru ar analiza diferentele dr note, atunci acestea sunt in limita bunului simt. Exista poate unele accidente, dar corectarea este delstul de corecta.

    ,,prostia” cu grila este propusa din ce in ce mai mult. Deja la EN la clasa a 8-a s-a vazut dezastrul. Foarte multe note intre 5 si 7. .Multe note intre 7 si 8.50. Mult prea putine note peste 8.5.

  2. Doua citate din domnul Campeanu:

    “Statistic vorbind este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepția anului 2017” – asta e de azi.

    Pe 6 februari 2021 zicea asa: “Sorin Cîmpeanu, după școala online: Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult. Pierderile sunt mari şi foarte mari. E greu de crezut că vom putea recupera tot.”

    Pai cum se impaca treburile pana la urma, domnule Campeanu… E buna sau nu scoala online? Si-au facut profesorii treaba pana la urma sau nu? E bine acum sa ne laudam ca o avem mare, desi noi, in profunzimea noastra, credeam ca o avem mica. Pai te pricepi sa emiti pareri despre cum merge treaba, sau nu? 😀

  3. Nu v-ati saturat de ‘solutii’ punctuale de viitor?Nu v-ati saturat de ‘vom face’? Desfinteaza in puii mei modificarile la legea educatiei din 2011,asigura-te ca functioneaza si daca este cazul imbunatatesti.Eu m-am saturat de ‘vom face’.Diferente de 3,4,5 puncte?este eroare de sistem dom’ campeanu nu o greseala .System complete failure-reboot required.Multumesc Edupedu

  4. Buna ziua! Am urmarit in mod special notele dupa contestatii de la liceul copilului meu. 99% sunt in plus. Sa intelegem ca toti ar fi trebuit sa facem contestatie? Ceva nu este in regula.
    Braila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții, obligați să le asigure copiilor calculator/laptop/tabletă/telefon smart cu internet pentru a participa la cursurile online, a stabilit ministerul Educației. Elevii, obligați să participe la orele pe net stabilite de școală

Ordiunul de ministrul care reglementează predarea online instituie pentru prima dată obligativitatea pentru părinți de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman a copiat în lucrarea sa de master, scrie Libertatea / Roman: Pentru disertație “ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012, scrie, joi, Libertatea. Publicația scrie…
Vezi articolul