Președintele PNL Bârlad, Georgică Vulpe, apare pe lista directorilor interimari numiți de ISJ Vaslui, deși legea interzice șefilor de partide să conducă școli / Senatorul Ștefan Pălărie: Alți șapte profesori din liceul lui Vulpe, numiți directori la alte școli

3.238 de vizualizări
Georgică Vulpe / Foto: Facebook.com – PNL Bârlad
Numele lui Georgică Vulpe, ales în iunie președinte al filialei PNL Bârlad într-un proces soldat cu scandal, figurează pe lista persoanelor desemnate în funcții de directori interimari de școală, luna aceasta, de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. Mai precis, el apare ca director la Liceul Tehnologic “Petru Rareș” din localitate. Cazul a fost semnalat de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, care a scris, marți, pe Facebook, că “anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”. În mesajul său, el arată că alți șapte profesori din liceul bârlădean unde a fost numit liderul local al PNL au fost detașați directori interimari la alte unități de învățământ. Senatorul cere Ministerului Educației să trimită corpul de control pentru a investiga situația “i-le-ga-lă” din Bârlad.

Potrivit Legii Educației Naționale, “directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.

Și se referă la proiectul de lege USR-PLUS, privind depolitizarea numirilor de directori interimari, lege care a fost adoptată, dar pe care președintele Klaus Iohannis a întors-o în parlament, situație în care ISJ-urile controlate politic decid acum cine vor fi directori de școli până la concursurile de selecție:

  • “Această barbarie nu s-ar fi putut întâmpla niciodată dacă legea USR PLUS de descentralizare a deciziei de numire a directorilor interimari, votată în Parlament nu ar fi fost întoarsă la re-examinare de către Administrația Prezidențială.”

Georgică Vulpe a fost desemnat președinte al PNL Bârlad într-un scrutin intern care s-a soldat cu un scandal major, având în vedere confruntarea pentru conducerea PNL, între taberele Florin Cîțu și Ludovic Orban – detalii despre acest scandal politic local pe G4Media.ro.

Ce spune, între altele, Ștefan Pălărie în mesajul său pe Facebook:

“De câteva zile zbârnâie într-una telefonul. (…) Cele mai multe mesaje sunt despre abuzurile din teritoriu făcute de Inspectoratele Școlare Județene zilele acestea prin numirile din pix (în cadrul legii în vigoare, evident) ale directorilor interimari. Punctul de start: toate funcțiile de director și director adjunct de școală din România au ajuns să fie vacantate în luna august. (…)”

“Punctul fierbinte: cât de tare și-au permis Inspectorii Școlari Județeni să se joace cu detașările unor directori interimari – în ciuda faptului că mesajele publice ale Ministerului Educației au îndemnat la continuitate și stabilitatea sistemului. Anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”

Pălărie prezintă și un “mesaj primit din teritoriu”, potrivit căruia: “Azi a fost ședința la ISJ Vaslui – au schimbat 70% din directori cu membri PNL, nu au ținut cont că ești expert, dacă au fost 2 sau 3 dosare pt un post, l-au ales pe cel susținut de partid fără criterii de departajare.

Potrivit aceluiași mesaj, “La Bârlad, președintele PNL s-a numit puțin director la un liceu, ceea ce contravine cu art. 24 pct 5 din metodologie, unde scrie faptul că președintele și vicepreședintele unui partid politic nu pot fi directori. Tot domnul președinte PNL Bârlad a numit 5 directori profesori de la școala lui în alte unități școlare din oraș și din împrejurimi, că dacă tot e la putere de ce sa nu o facă, chiar dacă în unele școli au fost profesori care și-au depus dosar că vor să fie directori”.

“Pt ca președintele PNL e din aceeași școală și-a permis. El e ilegal numit, iar pe colegii lui ce-i recomanda, ca au avut promovați la Bac anul asta 6 elevi, de la clasele de zi? Cum e posibil, ca dintr-o școală cu 6 elevi promovați la Bacalaureat, tu să pui 8 directori? Cum?”

“Am rămas șocat de gravitatea acuzațiilor și am început să fac câteva cercetări. Am găsit pe site-ul Inspectoratului faimoasa decizie numărul 48 a CA-ului, iar în decizie e trecută lista tuturor directorilor și directorilor adjuncți numiți interimari pe raza județului Vaslui. În aceeași decizie – în dreptul Colegiul Tehnologic “Petru Rareș” – la director general (interimar) apare într-adevăr PREȘEDINTELE PNL Bârlad – Dl. Georgică Vulpe (fost consilier local ajuns acum, după un scrutin intern foarte disputat, președinte de filială PNL).”

“Stimați colegi PNL, conform Legii Educației Naționale, “Art. 257 alin. (4) Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.”

“Solicităm Ministerul Educației să trimită corpul de control pentru a investiga această situație I-LE-GA-LĂ!”

“Mai găsesc apoi în presa locală faptul că același “faimos” Colegiul Tehnologic “Petru Rareș” din Bârlad este o rampă colosală de lansare în funcția de director – mai precis, atenție!, nu 5, ci 7 profesori din acest liceu tehnologic ajung directori interimari în alte școli din oraș.”

“Barbaria acestei situații este absolut înfricoșătoare. Cum să numești directori interimari niște profesori ai căror elevi nu trec bacalaureatul?!?!”

Mesajul lui Ștefan Pălărie, integral:
Citește și:
DOCUMENT Directoriada a început. Inspectoratele, controlate 93% de PNL, se pregătesc să numească din pix 9.771 de directori și directori adjuncți, în condițiile în care Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea menită să depolitizeze managementul interimar al școlilor
Directorii fără putere. Cum pierd noii lideri școlari cel puțin un an din mandatul câștigat la concursul din vară
Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL
Senatorul Ștefan Pălărie, inițiatorul legii depolitizării numirii directorilor interimari, reintoarsă de Iohannis: România educată … mai încolo, nu astăzi / O decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ
PNL ar putea avea 9.771 de directori de școli, în august, garantat Iohannis. „Să spunem adevărul: fiecare își dorește să aibă în partidul lui un director de școală” – Virgil Guran, liderul senatorilor PNL

3 comments
  1. Politizarea a atins nivelul din vremea PDL pentru că de fapt PDL s-a înșurubat iar la putere prin ,, susținerea,, lui Câțu.
    Politica lor educațională o stim…
    Tăieri de fonduri, închideri de școli…

    1. De data asta sindicatele au sansa sa declanseze negocieri si dupa proteste. Daca se limiteaza doar la niste intervetii la TV nu au rezolvat nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect de lege de introducere a programului “Școală după școală” finanțat de stat în județele cu absenteism ridicat la Evaluarea Națională și BAC – inițiat de Raluca Turcan

Programul “Școala după școală” introdus de Ministerul Educației în școlile și județele unde absenteismul la Evaluarea Națională și Bacalaureat depășește 25% din numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar în…
Vezi articolul

Premii și distincții la “cel mai important concurs STEM la care elevii pot participa internațional” pentru echipele de liceeni români, explicate de Dana Lica, profesor de informatică și robotică. First Tech Challenge 2022, Houston, SUA

Reprezentare de succes a echipelor românești la cel mai prestigios concurs internațional de robotică. În cadrul mai multor categorii, elevi pasionați de robotică din România (din Arad, Hunedoara, Ploiești, Târgu…
Vezi articolul