After school-urile în școală, pe banii părinților, cu profesorii de la clasă, legalizate de noua lege adoptată de Senat. Pentru cadre didactice din alte școli e necesar acordul Consiliului de Administrație

Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

Foto: Pexels.com

Programele de tip after-school sunt oficializate inclusiv prin implicarea financiară și organizatorică a părinților, acolo unde „statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul ‘Şcoala după şcoală’”, potrivit noii legi adoptate de Senat luni. Pentru a intra în vigoare, lege trebuie promulgată de președintele României.

Regulile noi prevăd inclusiv implicarea profesorilor în aceste activități plătite de către părinți, neexistând o condiție ca profesorii respectivi să nu fie de la clasa din care sunt elevii. Din contră, aducerea unor cadre didactice din exterior, de la alte școli, este împiedicată prin introducerea în lege a unei aprobări din partea Consiliului de Administrație. În prezent, există voci care susțin că implicarea profesorilor de la clasă în programe after school plătite încalcă normele de etică și Regulamentele școlare prin faptul că pot fi asimilate meditațiilor.

Iată prevederile din noua lege:

Articolul 58:

(5) În condiţiile în care statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul „Şcoala după şcoală” părinţii pot încheia contracte cu unităţi de învăţământ preuniversitar pentru închirierea spaţiilor destinate educaţiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educaţionale cu profesori încadraţi în sistemul de învăţământ.

(6) Profesorii prevăzuţi la alin.(5) se pot înregistra şi încheia contracte de furnizare de servicii educaţionale inclusiv sub forma de persoane fizice autorizate.

(7) Atunci când profesorul provine de la o altă unitate de învăţământ decât cea în care se prestează serviciul, este necesar acordul consiliului de administraţie al şcolii care încheie contractul de închiriere a spaţiului.

(8) Părinţii, pentru gestionarea, finanţarea programului „Şcoaladupă şcoală”, pot înfiinţa organizaţii neguvernamentale care încheie contractele prevăzute la alin. (5) în numele acestora.

(9) Statul va susţine generalizarea ofertării programului „Şcoala după şcoală ” pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape.”

Citește și:

 

 

Exit mobile version