Alegeri la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Psihologul Daniel David și teologul Ioan Chirilă candidează marți la funcția de rector

Ioan Chirila si Daniel David / Colaj foto: ubbcluj.ro si danieldavidubb.wordpress.com

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca își alege marți, 3 martie 2020, rectorul pentru mandatul 2020-2024. Candidații înscriși în alegerile UBB pentru poziția de rector sunt Daniel David – psiholog, prorector responsabil cu Cercetarea, și Ioan Chirilă – teolog, președintele Senatului universitar. În prezent, rectorul UBB este, pentru al doilea mandat, Ioan Aurel Pop, care în 2018 a decis să cumuleze și funcția de rector, și funcția de președinte al Academiei Române. “Într-o universitate world class, predarea trebuie făcută altfel, nu după formula: stai jos și scrie și te verificăm la examen!”, a declarat David, în cadrul dezbaterii organizate de UBB înainte de alegeri. “În măsura în care vom adopta soluții menite să restaureze o recompensație în zona echității, atunci vom putea elimina discrepanțele și vom genera un alt entuziasm pentru sporirea excelenței în nivelul diactic”, a spus Chirilă.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță într-un comunicat remis Edupedu.ro că “peste 1.600 de cadre didactice, cercetători și studenți ai Universității Babeș-Bolyai vor alege marți, 3 martie 2020, persoana care va ocupa funcția de rector în perioada 2020-2024”.

Daniel David (48 de ani) este prorector, din 2016, al Universității Babeș-Bolyai. A absolvit în 1996 Facultatea de Psihologie și Științele Educației la UBB, obținând titlul de psiholog licențiat. “Ultimii doi ani de studiu (1995-1996) au fost parcurși într-un singur an”, precizează acesta, în CV-ul său. În 1999 a obținut titlul de doctor în psihologie, cu lucrarea “Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”. Până în 2002 a urmat studii postdoctorale la Albert Ellis Institute for Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), în New York, SUA, și la Academy of Cognitive Therapy în SUA, precum și un program postdoctoral de cercetare și practică în psihologie clinică la Mount Sinai Medical Center, New York, SUA.

Din 2007 este profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, iar din 2008 la Mount Sinai School of Medicine în New-York, SUA.

David este directorul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai, autor al monografiei Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor apărută la Polirom. A fost Vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea și al cărui proiect a stat la baza legii educației 1/2011.

în 2008 a fost decorat de președintele Traian Băsescu “pentru merite în educație/cercetare cu gradul de Cavaler”.

Descarcă de aici CV-ul lui Daniel David
Daniel David, cele mai importante declarații în cadrul dezbaterii organizate de UBB între candidați:
Daniel David / Sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

Ioan Chirilă (58 de ani) este din 2012 președinte al Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost decan (2004-2012) al Facultății de Teologie Ortodoxă, cancelar (1997-2004) și director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca (1995-1998).

Ioan Chirila / Foto: Facebook.com/Ioan Chirila

A absolvit în 1983 Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în 1988 și-a obținut licența în teologie la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, cu lucrarea Ființa harului – din punct de vedere interconfesional. “Între anii 1991-1996 a frecventat cursurile Școlii doctorale a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ladislau Gyemant, cu teza Relații cultural-bisericeşti româno-ebraice în Transilvania în secolele XVIII-XIX”, potrivit CV-ului său.

Între anii 1992-1993 a urmat un curs de specializare în limba ebraică la Universitatea din Budapesta, în cadrul Institutului de Asirologie și Babilonistică. Între anii 1994-1995, a fost bursier al Universității din Tel Aviv, studiind la Institutul Goren- Goldstein, la École biblique et archéologique française de Jérusalem, la Studium Biblicum Franciscanum și în cadrul Arhivelor Sionismului.

În anul 1999 a devenit doctor în teologie (specializarea Studiul Vechiului Testament și Limba ebraică) al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu teza intitulată: Cartea Profetului Osea – introducere, traducere, comentariu şi teologia cărții”, coordonată de pr. Prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

Între anii 1996-2001, a efectuat stagii de documentare în Israel și Grecia.

Între anii 1999-2006, a efectuat misiuni didactice în Grecia (Aristoteleo Panepistimo din Tesalonic și Universitatea din Atena) și în Franța (Institutul Catolic din Paris).

Din 2004 este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca.

Descarcă de aici CV-ul lui Ioan Chirilă
Ioan Chirilă, cele mai importante declarații în cadrul dezbaterii organizate de UBB între candidați:

Cei doi candidați, Daniel David și Ioan Chirilă, “și-au prezentat, în cursul lunii februarie, programele manageriale în cadrul întâlnirilor organizate în toate cele 21 de facultăți ale Universității, precum și cu ocazia dezbaterii publice organizate vineri, 28 februarie 2020”, informează universitatea.

VIDEO Dezbaterea de vineri, 28 februarie 2020, dintre candidații la funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:

Pentru alegerea viitorului rector al UBB au fost amenajate 22 de secții de votare, câte una în fiecare dintre cele 21 de facultăți ale Universității, precum și o secție suplimentară în clădirea Colegiului Academic, iar alegătorii din cadrul UBB vor putea vota marți, 3 martie 2020, între orele 9.00 și 17.00. Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai își va începe în mod oficial mandatul după confirmarea sa prin ordinul Ministrului Educației şi Cercetării, anunță UBB.

 

Exit mobile version