ANALIZĂ Plecarea de la Educație a lui Cîmpeanu, meșter în produs subiecte de presă, amputează o bună parte din comunicarea media a Guvernului Ciucă și a PNL, reiese din datele de monitorizare media din ultimele luni

Foto: Captură - Digi24

Plecarea lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației lasă Guvernul și partidul condus de Nicolae Ciucă fără unul dintre cei mai importanți piloni de vizibilitate media, reiese dintr-o serie de monitorizări recente, elaborate de agenția de monitorizare mediaTRUST. Cîmpeanu a fost unul dintre miniștrii cu cele mai dese apariții în presă, într-o perioadă de investiții masive în media ale partidelor politice, iar vizibilitatea sa a crescut în ultimele luni, pe fondul dezbaterilor privind proiectele de legi ale educației și începerea școlii. După demisia sa, în urma unei anchete de plagiat publicate de site-ul independent Pressone.ro, el a fost înlocuit de un nou ministru care dă semne că va fi mai retras în relație cu mass-media.
Septembrie 2022 – ultimele cifre

În ultima lună în care a fost activ ca ministru al Educației, anume 1-30 septembrie, perioadă marcată de începerea școlii și de continuarea discuțiilor privind legile educației, Sorin Cîmpeanu a avut parte de 689 de mențiuni pe principalele posturi TV, conform unei monitorizări mediaTrust transmise joi redacției Edupedu.ro. Aceasta îl plasează pe fostul ministru pe locul doi nu doar în rândul miniștrilor liberali (după ministrul energiei, Virgil Popescu – 1.075 de mențiuni monitorizate), ci și în rândul tuturor miniștrilor. Mențiunile referitoare la Cîmpeanu reprezintă 13,1% din totalul celor referitoare la membrii guvernului (5.276) și mai bine de un sfert (28,2%) din totalul mențiunilor referitoare la miniștrii PNL (2.441). Amintim că guvernul Nicolae Ciucă are, cu excepția premierului, 21 de miniștri.

Dacă pe TV, luna trecută, Sorin Cîmpeanu a fost depășit de un alt ministru, pe celelalte canale este lider, din punct de vedere al numărului de mențiuni:

Luna august 2022 – perioada consultărilor publice

Și în august, lună de vacanță, dar marcată de dezbaterea publică pe tema proiectelor de legi ale educației, Sorin Cîmpeanu a fost lider al aparițiilor media. A fost cel mai mediatizat ministru, ca număr de mențiuni, în presa online și social media, în presa scrisă și la radio, iar la TV a fost pe locul trei.

Astfel:

În presa scrisă, Sorin Cîmpeanu a fost, de asemenea, lider ca număr de apariții, cu 371 de materiale pe parcursul lunii august, cu 118 mai multe decât în iulie. Aceasta înseamnă 17,1% din totalul materialelor despre membrii guvernului Ciucă și 43% din totalul materialelor despre miniștrii PNL.

Iulie pe TV

În luna iulie, lună de concediu ce a urmat perioadei dedicate Bacalaureatului și Evaluării Naționale, dar în care, spre sfârșit, a fost declanșată dezbaterea publică pe tema legilor educației, Sorin Cîmpeanu a fost pe locul 5 în topul miniștrilor, din punct de vedere al aparițiilor TV, conform unei monitorizări mediaTRUST din vară. 

El era citat în 431 de materiale TV monitorizate (cele mai multe pe Euronews România, Antena 3, B1 TV, Digi 24, România TV). Era depășit de miniștrii Petre Daea (1.236 menționări), Alexandru Rafila, Adrian Câciu, Barna Tanczos. Chiar și așa, pe locul 5, Sorin Cîmpeanu revendica 7% din totalul materialelor TV despre miniștrii guvernului Ciucă (6203) și un sfert din totalul mențiunilor referitoare la miniștrii PNL (1665). 

Context: un nou ministru mai discret și investițiile politice în presa prietenoasă

În locul lui Sorin Cîmpeanu a venit, săptămâna aceasta, la Ministerul Educației Ligia Deca, în ultimii ani consilier prezidențial pe probleme de educație, știută ca principal coordonator al proiectului “România Educată”. În primele zile, ea a semnalat o distanțare de linia promovată de Sorin Cîmpeanu în relația cu presa, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Ligia Deca a fost selectată din afara Partidului Național Liberal, într-o perioadă în care partidele de guvernământ au învestit masiv în media, în special în posturi TV, după cum au semnalat în ultima vreme o serie de anchete Europa Liberă, Recorder și G4 Media. Principalele materiale ale acestora:

În numeroasele sale apariții TV, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a fost mai degrabă protejat pe teme-cheie, printre care plagiatul premierului. Pe această temă, abordările posturilor de televiziune au variat – de la un rar pressing pe subiect într-o emisiune Digi24 la evitarea completă a subiectului și la extrema opusă, în care oficialul a fost întrebat la TVR care ar fi soluția ca plagiatele să nu mai fie folosite în scopuri politice.

Citește și:
Ligia Deca se distanțează de modelul comunicării directe cu presa al predecesorului Sorin Cîmpeanu și numește un purtător de cuvânt la Ministerul Educației. Cine este Corina Popa, “vocea” noului ministru și ce spunea ea că ar face dacă ar ajunge să lucreze la minister?
Întrebare de moderator TVR pentru ministrul Educației: Cum să facem ca plagiatele să nu mai poată fi folosite în scopuri politice, cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă? 
Exit mobile version