Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, bagatelizează acuzațiile de plagiat la adresa șefului său de partid și de Guvern, Nicolae Ciucă: „Nu am stat niciodată de vorbă” cu premierul pe subiect, „ pentru că nu m-a interesat pe mine și se pare că nici pe domnia sa” / Nu vreau să amestec poziția de membru al Guvernului, cu ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România educată

1.891 de vizualizări
Foto: captură digi24.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu bagatelizează discuția despre acuzațiile de plagiat aduse la adresa șefului său de cabinet și de partid, premierul Nicolae Ciucă. Într-un interviu pentru Digi24, la emisiunea „În fața ta”, întrebat dacă a discutat vreodată cu prim-ministrul despre „ce a fost acolo”, în lucrarea suspectată de plagiat, ministrul a spus „credeți dumneavoastră că ne plictisim și avem așa timp să…?”.

Cîmpeanu a mai declarat că „subiectul” plagiat în teza de doctorat a premierului Ciucă „nu m-a interesat pe mine și se pare că nici pe domnia sa”, așa că nu l-a discutat niciodată cu șeful său de partid și de cabinet.

Ministrul Educației a mai spus că „nu vrea să amestece poziția de membru al Guvernului”, cu „ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România educată”, subliniind astfel că acestea sunt chestiuni distincte. „Din acest motiv vă spun foarte clar nu vreau să abordez acest subiect. Nu l-am abordat și nu vreau să-l abordez nici de-acum încolo, nici cu domnul prim-ministru și nici cu dumneavoastră și nici cu mine. Avem instituții care trebuie să se ocupe. În momentul de față se ocupă instanța. E un răspuns clar și asumat”, a încercat Cîmpeanu să pună punct subiectului, fiind una din încercările de acest fel de pe parcursul interviului. Încă de la începutul emisiunii Cîmpeanu le-a reproșat moderatorilor că „sunt alte teme de interes” despre care ar trebui să discute și nu acuzațiile de plagiat și modificările din noul proiect de lege care pot favoriza plagiatorii și despre care Edupedu.ro a scris în ultima săptămână.

Întrebat ce se va întâmpla dacă premierul Ciucă va fi dovedit plagiator, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a solidarizat cu cel acuzat de încălcarea principilor de etică: ”Încă un dacă: și dacă nu va fi dovedit? Plătește cineva tot acest deficit de imagine, tot acest timp pierdut, când puteam să vorbim despre copii, despre profesori, despre finanțarea educației, despre o grămadă de lucruri? Nu plătește nimeni, dacă nu va fi dovedit”, a declarat Cîmpeanu. Vedeți declarațiile mai jos, în articol.

Ministrul Educației conduce Ministerul Educației, instituție care are în subordine două instituții cheie în lupta contra plagiatorilor și în speță în disputa ajunsă în instanță în care premierul Nicolae Ciucă a contestat, și obținut anularea în primă fază, a sesizărilor depuse pe numele său. Este vorba despre Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – pe care îl desființează prin „reorganizare” în proiectul noii legi și UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, cea care asigură secretariatul tehnic al CNADTCU și implicit reprezentarea în instanță în procesul intentat de prim-ministru contra instituției din subordine.

Amnistierea plagiatorilor a fost introdusă în proiectul legii educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu, potrivit unei analize publicate luni de Edupedu.ro.

Reamintim că pe 18 ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, Consiliul din coordonarea Ministerului Educației care cercetează tezele de doctorat plagiate și care este singurul ce poate decide acordarea sau retragerea unui titlu de doctor.

Redăm pasajul din interviul de la Digi24:

Sorin Cîmpeanu: Nu cred că este corect să aruncăm o anatema asupra acelor 99% dintre cei care au făcut foarte serios sau serios pregătirea doctorală. 

Moderator: Dumneavoastră prin procentul acesta vă referiți la cei descoperiți, la cei verificați de fapt?

Sorin Cîmpeanu: Ăsta este un prim aspect. Da, putem spune și asta. Al doilea aspect: dacă nu vom înțelege că recredibilizarea universităților românești este un lucru foarte important pentru viitorul acestei națiuni, vom avea foarte mult de pierdut, iar recredibilizarea se face prin încredere. Încrederea trebuie verificată. Mecanismele de control sunt următoarele: acele universități au fost evaluate la nivelul studiilor doctorale, exemplu unic în Europa, cu componentă internațională. Tocmai ce au fost evaluate, la finalul anului trecut s-a încheiat evaluarea. În fiecare comisie de evaluare au fost experți internaționali. Au primit acreditarea și sunt convins că în spatele acestei acreditări stă o seriozitate care se constituie într-un garant că lucrurile nu vor fi așa cum spuneți dumneavoastră, ci că vor fi asumate cu responsabilitate de către fiecare universitate.

Mecanismele prevăzute în proiectul acestei legi, pentru a sancționa situațiile în care nu vor fi respectate aceste standarde, sunt foarte importante. Tot prin această lege, ARACIS, care face aceste evaluări, are obligația să includă pentru prima oară, obligație la nivel de lege, indicatori privind etica, respectarea principiilor etice și deontologie universitare. Nu au mai fost, acum sunt și sunt în lege, asta înseamnă că veghem la respectarea acestor lucruri, ca să nu se întâmple ceea ce ați menționat dumneavoastră.

Până una-alta, ele au trecut printr-un proces de evaluare pentru prima oară în istoria acestui stat și pentru prima oară în România, la nivelul studiilor doctorale, cele care au primit certificarea, cu componentă internațională, înseamnă că vor avea responsabilitatea și maturitatea necesară să acorde aceste titluri. Dacă vor greși, există instituții care verifica etica la diverse niveluri până la Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare. (…)

Sunt un adept al încrederii pe care trebuie să o dăm universităților românești. Dacă mergem doar pe principiul că nu vor fi corecte, înseamnă că v-ați greșit interlocutorul.

Moderator: Vorbiți mult de încredere, domnule ministru…

Sorin Cîmpeanu: Da, și am multă încredere.

Moderator: De când a apărut ancheta jurnalistică privind plagiatul domnului Ciucă, ați stat vreodată de vorbă cu domnia sa să-l întrebați ce a fost acolo?

Sorin Cîmpeanu: Stau de foarte multe ori de vorbă cu premierul Ciucă, ultima oară când am stat de vorbă am…

Moderator: Despre subiectul ăsta?

Sorin Cîmpeanu: Despre subiectul ăsta niciodată, pentru că nu m-a interesat pe mine și se pare că nici pe domnia sa.

Moderator: Cum Dumnezeu, că sunteți profesor, sunteți ministrul educației, acestea sunt niște acuzații extrem de grave de furt intelectual, plagiat în teza de doctorat? Este domeniul dumneavoastră.

Sorin Cîmpeanu: Domnule Negruțiu, vă jucați cu niște noțiuni care sunt doar din perspectiva dumneavoastră valabile.

Moderator: Eu mă joc? Eu pun întrebări!

Sorin Cîmpeanu: Vă jucați! Uitați-vă în lege, uitați-vă în lege! În legea actuală nu se face nici un fel de diferență între eroare de citare, furt de idei…

Moderator: Domnule ministru, putem să ne uităm în lege…

Sorin Cîmpeanu: Uitați-vă și în cea nouă, dacă aveți această amabilitate, că sunt definite…

Moderator: Dar dumneavoastră, să spunem că aveți un student, și vă dă o lucrare…

Sorin Cîmpeanu: În 33 de ani, să spunem că am avut mulți studenți, da.

Moderator: … Și vedeți că acea lucrare este copy-paste din altă lucrare. Aveți nevoie să vă uitați în lege ca să-l întrebați de ce este copy-paste din altă lucrare?

Sorin Cîmpeanu: Dacă eu sunt învestit cu puterea de apreciere, și ca profesor sunt, n-am nevoie de nimic altceva pentru că îmi reglez lucrurile cu acel student. Dar în situația despre care vorbim, într-un stat de drept, sunt alte organisme învestite cu putere de apreciere. În speță CNADTCU și comisia de specialitate. 

Moderator: Dar nu asta v-am întrebat. Nu v-am întrebat despre lege, despre CNADTCU… Acum vă întrebam de relația dumneavoastră personală, directă, cu domnul Ciucă. Aveți timp să vorbiți suficient la Guvern, de nenumărate ori. Nu l-ați întrebat niciodată? 

Sorin Cîmpeanu: Credeți dumneavoastră? Credeți dumneavoastră că ne plictisim și avem așa timp să… 

Moderator: E un subiect marginal?

Sorin Cîmpeanu: Nu vreau să amestec poziția de membru al Guvernului cu ceea ce am de făcut pentru implementarea legilor România educată. Din acest motiv vă spun foarte clar nu vreau să abordez acest subiect. Nu l-am abordat și nu vreau să-l abordez nici de-acum încolo, nici cu domnul prim-ministru și nici cu dumneavoastră și nici cu mine. Avem instituții care trebuie să se ocupe. În momentul de față se ocupă instanța. E un răspuns clar și asumat.

Moderator: Dacă domnul Ciucă va fi dovedit că plagiator…

Sorin Cîmpeanu: Încă un dacă: și dacă nu va fi dovedit? Plătește cineva tot acest deficit de imagine, tot acest timp pierdut, când puteam să vorbim despre copii, despre profesori, despre finanțarea educației, despre o grămadă de lucruri? Nu plătește nimeni, dacă nu va fi dovedit.

Moderator: Și dacă va fi dovedit?

Sorin Cîmpeanu: Dacă va fi dovedit, fiecare trebuie să plătească. Fiecare trebuie să plătească conform legilor. Asta vă spun, indiferent despre cine este vorba, chiar dacă este vorba despre premierul României. 

Moderator: Înțeleg de aici că mai avem destul de așteptat.

Sorin Cîmpeanu: Nu mă întrebați că nu știu.

Moderator: Nu v-am întrebat, a fost o afirmație. 

Sorin Cîmpeanu: Nu știu cât, nu știu dacă mâine, nu știu dacă peste o săptămână sau o lună. Știu că este un proces pe rol, știu că UEFISCDI trebuie să facă recurs la ceea ce instanța s-a pronunțat pe fond și sunt ferm convins că va face recurs. UEFISCDI este instituția Ministerului Educației care gestionează acest proces de, este unitatea executivă care asigură secretariatul CNADTCU. Deci este cea care trebuie să facă recurs și sunt convins, sper să facă recurs, pentru ca subiectul să fie clarificat pe acest palier”.

Interviul integral poate fi urmărit pe Digi24.ro.

G4Media a dezvăluit recent că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat.

Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului”, scrie G4Media.ro

Pe 1 iulie 14 ONG-uri au sesizat oficial CSM și Inspecția Judiciară în legătură cu cele două sentințe controversate din dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă.


4 comments
  1. Acest ministru, în gilimele, vorbește și în somn; are fantezii de toate genurile,numai în cazul educației nu are o viziune clară .Este bodyguardul incompetent al ficusului cu două mîini care face risipă de oxigen la Cotroceni.

  2. Si la mine in scoala sefii de arii pupa in dos si ridica osanale directorilor, indiferent ca acestia fac tampenii. Dar primesc gradatii de merit, se merita, ni? La guvern de ce ar fi altfel?
    Si apoi, “Interesul national este inainte de toate, nu”? Omul care poza mandru alaturi de generalul interesului national slujeste acum presedintele interesului national, pentru o Romanie Ne-educata

  3. Am adrsat o intrebare in timpul emisiunii la cre nu am primit raspuns. Cunoaste cazul de la UDJ Galati? tot vorbeste de educatie. Voi cei cu doctorate, ajugenti si predati dar habar nu aveti ca diametrul nominal nu este diametrul interior.

  4. Îi e teamă că îl dă șefu afară, de-aia nu l-a interesat, așa cum nu îl interesează absolut nimic legat de educație. E și ăsta un bugetar (de lux), care nu face nimic și doar “toacă” bani degeaba, din banii contribuabililor, ca toți din sistemul bugetar, de altfel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Scandalul” subiectelor la evaluarea de la clasa a IV-a, “o comédie de spital de nebuni”. Daniel Funeriu: Le invit pe Învățătoarele-Caisă să recitească ”Amintiri din copilărie” și să facă analiza intersecțional-emoționalo-traumato-ecologistă a crimelor comise cu ceaslovul împotriva muștelor

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, reacționează în dezbaterea generată în jurul subiectelor pe care le-au avut la Română elevii de clasa a IV-a, la Evaluarea Națională. “Ajunge să fie…
Vezi articolul