UPDATE A murit filosoful și scriitorul Mihai Șora, la vârsta de 106 ani / Postare de rămas-bun a soției: „E frig fără tine, iubitule”

Mihai Șora / Foto: Facebook.com

Mihai Șora / Foto: Facebook.com

Filosoful și scriitorul Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie, potrivit anunțului postat pe contul său oficial de facebook. Șora avea vârsta de 106 ani. Mihai Șora a fost primul ministru al educației după căderea comunismului, a fost considerat un reper pentru lumea intelectuală a României. A fost mereu prezent la protestele din Piața Victoriei, în 2017 – 2018.

“𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚
𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

„E frig fără tine, iubitule,

ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. […]“

Articolul integral, pe G4Media.ro.

A urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre alții, pe Nae Ionescu, după care a plecat la Paris, unde a obținut titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit în țară, s-a dedicat unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colecția „Biblioteca pentru toți”, în care vor apărea în deceniile șapte, opt și nouă cele mai importante cărți ale culturii universale [Sursa: Templul Coral].

După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989 – 28 iunie 1990). Șora a declarat că și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990 și că a refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai.

Exit mobile version