BACovid-20. Un Bacalaureat cât alegerile prezidențiale: 18.700 de săli de examen cu supraveghere video și aproape 50.000 de profesori implicați în comisii

Monica Anisie / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, iar organizatorul acestui eveniment este Ministerul Educației. Pentru că va fi într-o perioadă de pandemie, cea de COVID-19, examenul din acest an are câteva particularități care-l fac să fie unic în peisajul testărilor naționale de până acum.

Sunt aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a (care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat, pe când erau clasa a XI-a, potrivit edu.ro). În condițiile în care în acest an nu vor fi lăsați corigenți sau repetenți, e foarte probabil ca toți acești elevi să fie înscriși la Bacalaureat.

Dacă vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică, atunci ar fi nevoie de 18.700 de săli de examen pregătite cu sisteme de supraveghere audio-video, în licee. Asta în condițiile în care toate liceele din România au împreună 37.285 de săli de clasă, cu tot cu liceele private, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Reamintim că la alegerile Prezidențiale din 2019 au fost 18.748 de secţii de votare, organizate în aproape toate grădinițele, gimnaziile și liceele, precum și în alte instituții.

Bacalaureatul de anul acesta nu va mai fi organziat în centre zonale, ca în anii trecuți – când elevii din mai multe licee susțineau examenul într-o singură unitate de învățământ -, ci fiecare elev va da Bac-ul la școala lui (sursa). În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli, fie licee cu puțini elevi, fie școli gimnaziale din vecinătate.

Pentru 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, ar fi nevoie de minimum 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Evident că pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

Organizarea implică și măsuri de sănătate publică – profesorii și personalul auxiliar va trebui să aibă măști, plus o rezervă serioasă de măști de schimb, la fel ca elevii. Dacă pentru elevi mănușile nu vor fi obligatorii, pentru profesori, pentru personalul auxiliar acestea vor fi obligatorii. Toate culoarele și clasele trebuie să aibă recipiente cu dezinfectant pentru mâini, plus cel pentru dezinfecția claselor și a cancelariei/holurilor/băilor.

Stimulentul financiar pentru prezența ca profesor la examen este redusă, în prezent

Profesorii asistenți primeau anul trecut 52 de lei pe zi pentru supravegherea elevilor la BAC, adică 156 de lei pentru toate cele trei probe scrise. Anul acesta se adaugă riscul suplimentar la care sunt expuse aceste persoane, plus nevoia de mul mai mulți profesor asistenți.

Profesorii corectori primeau anul trecut între 8 și 10 lei pentru fiecare lucrare corectată.

Nici numărul de clase, nici numărul de elevi și nici numărul cadrelor didactice nu sunt distribuite uniform pe suprafața țării, în toate județele și localitățile, existând aglomerări în marile orașe și clase suficiente în orașele mici. Acest lucru va complica organizarea și alocarea resurselor pentru acest examen.

Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

 

Exit mobile version