Primul lider de sindicat care susține deschis organizarea Bacalaureatului, Anton Hadăr: Fără Bac universitățile vor fi pline de persoane care nu au reușit să ia anterior acest examen

9.625 de vizualizări
Anton Hadar / Foto: Captura Youtube.com
Primul lider de sindicat care susține deschis organizarea Bacalaureatului 2020 este Anton Hadăr de la Federația Națională Sindicală Alma Mater. Acesta a declarat la dcnews.ro că „fără un asemenea examen universitățile vor fi pline de persoane care nu au reușit să ia anterior acest examen, iar acum li se permite accesul în acest mediu. În plus, diferențele dintre note sunt imense, sunt foarte subiective”.

Anton Hadăr a explicat importanța pe care o are bacalaureatul pentru sistemul de învățământ universitar, prin trierea persoanelor care pot cu adevărat față face studiilor superioare.

„Examenul de bacalaureat este foarte important, mai ales pentru mediul universitar. Fără un examen de bacalaureat, imaginați-vă că universitățile vor fi pline de persoane care nu au reușit să ia anterior acest examen, iar acum li se permite accesul în acest mediu. În plus, diferențele dintre note sunt imense, sunt foarte subiective. Notele de la un liceu de oraș mare nu pot fi comparate cu rigorile de la un liceu de oraș mai mic sau chiar de sat”, a explicat profesorul.

Cât despre un eventual examen online: „Este foarte greu să dai examenul de bacalaureat online. Este foarte greu, ar trebui să ai o platformă care să susțină nu numai numărul de elevi, ci și desfășurarea acestui examen. Nouă ne este greu în universități, oricum avem și noi teama că unii dintre candidați ar vrea să utilizeze procedee necurate.

Să știți, învățământul la distanță implică să ai examen față în față cu profesorul. Faptul că se face predarea la distanță este una, dar examenul trebuie față în față. Acestea sunt regulile mondiale, trebuie să te vadă profesorul, măcar față în față la calculator, să știe că ești tu cel care susține proba.

E complicat un examen de bacalaureat în mediul acesta online fiindcă, cu siguranță, neavând experiența în acest sens, nu ar putea fi un examen drept”, a conchis liderul Alma Mater.

Bacalaureat în propria școală, lucrările corectate în acelaș oraș

„Elevii vor susține bacalaureatul în propriul liceu, nu o să mai meargă în alte unități pentru a susține examenul, iar lucrările vor fi corectate în același oraș, în aceeași zonă, nu în alte județe, cum s-a făcut până acum. Ar fi imposibilă această ipoteză. Am aflat și că probele de competențe lingvistice, digitale, se vor da după examenul de bacalaureat”, a adăugat prof. Anton Hadăr.

Declarațiile lui Anton Hadăr vin în contextul în care liderul FSLI, Simion Hăncescu, președintele federației care reprezintă cadrele didactice din învățământul preuniversitar, a cerut anularea examenului de Bacalaureat. Iată declarațiile lui Simion Hăncescu:

  • „Oricum, examenul de bacalaureat nu are mare relevanță, iar acolo miza nu este foarte mare, facultățile pot stabili cum doresc cum vor intra elevi în învățământul superior. Dar trebuie să ne gândim în primul rând la ce se poate întâmpla.
  • Și vă spun foarte deschis: politicienii care vor menține această decizie de a duce la școală pe copii în perioada 2-12 iunie și care vor fi introduși la examen, își vor asuma un mare risc”

FOTO: almamater.ro


22 comments
  1. Domnule Hadar cu tot respectul dumneavoastra daca ati avea copii la scoala cum ati proceda? De ce nu se dau examene la facultate cum erau odinioara?Pai daca ati organiza examene scrise va asigur ca nu ati mai avea atatia studenti.De ce toti ceilalti elevi si chiar studentii sa stea acasa iar acesti copii sa fie expusi pericolului?Sa fie generatie de sacrificiu?Daca unu singur elev sau profesor ar lua virusul cine raspunde domnule Hadar?

  2. La facultate ar trebui sa se intre în baza unui examen scris așa cum anii de zile s a adoptat această metodă .
    Nu numai la Politehnica și Medicină trebuie sa se de-a examenul dar și pentru celelalte facultăți .
    Lăsați copii , și nu ii mai stresati inutil cu bacalaureatul .
    Oricum nota de la bac include pregătirea la mai multe materii care nu au nici o relevanta cu materia de examen de la facultatea pe care dorește sa o urmeze.

    Este bătaie de joc

  3. Capacitatea o puteați echivala cu media, era cel mai sigur în cazul actual. Nu ar fi fost un haos cum susțineți, școlile își puteau ridica media cu un punct.

    Iar Bacalaureatul, puteți sa mergeți tot pe medie, făcând triaj și calculând media, indiferent de profil, ținând cont de materiile obligatori și anume: Romana, Matematica, Biologie, Geografie, Istorie plus Informatica și Engleza ca fac parte din probleme de competenta.

    Iar pentru cei din anii trecuți sa se facă o medie din înscrierile de ani trecuți și doar un număr limita sa se poată înscrie în acest an.

    Soluții se pot găsi, alte tari au găsit, noi de ce nu putem? Ținem de o tradiție care nu mai contează atât de mult.

  4. Daca tot insistati sa se dea bacalaureatul, INTRODUCETI EXAMEN DE ADMITERE PE MODELUL DE BAC (acolo unde se cere numai dosar cu media de bac.) Si, voila! Nu veti avea oameni incapabili in facultati. Sincer, nu este deloc greu, nu inteleg de ce nimeni din minister nu s-a gandit la asta. Sunteti penibili, incapabili si mai sunteti si grei de cap. Refuzati orice opinie nu corespunde cu a voastra. Ce sa va intereseze de acesti copii? Ai vostri deja au trecut de examene, nu se expun la nici un fel de pericol. Copiii nostri, “plebea”, cum ii considerati voi, nu conteaza. Nici macar nu vreti sa va asumati riscul imbolnavirii, ii puneti pe parinti sa o faca. Nu va e putina rusine? Imi este absolut sila!

  5. Pentru toți cei care se tem: propuneți să mai muncească cineva? Cine? Sau o să stați toți ascunși până vă mumificați?
    Risc de îmbolnăvire e, dar decesul prin inaniție e mult mai sigur. Și dacă o mamă stă acasă, că nu-i primește nimeni copii la școală sau grădiniță, care vă oferiți să-i donați mâncarea voastră?

    1. Nu, nu-i doneze, ptr ca statul ii plătește ‘statul acasa’. Ea nu se poate îmbolnăvi de la copilul ei daca acesta nu a umblat lerlea.

      Eu, in schimb, da. De la elevii care nu stiu pe unde au umblat, si pot fi asimptomatici, care au mers pe naveta in conditiile românești si nu belgiene, de la elevii din cartiere gen “tăndărei”.

      Si da, doream somaj tehnic ca sa stau degeaba acasa si sa ma “mumific”, sa se înghețe anul, sa-mi citesc biblioteca, sa nu-mi crape calculatorul, sa nu trebuiască sa schimb dioptriile la ochelari, sa renovez in casa si sa fac dulceturile de sezon.

  6. La examenul de admitere la facultate nu ar fi aceleași condiții si aceleași riscuri ca la cel de bacalaureat?

  7. Va fi INGHESUIALA. Crezând, sperând că va fi mai usor se vor înscrie o GROAZA de picati din ani anteriori. Oameni intre 20 si 40 de ani veniți de oriunde. Sigur nu au stat in casa până acum. Si au si ei dreptul sa dea examenul. ECHIVALATI-L ptr aceasta promoție. Norocul lor.

  8. Stimate domn,

    Bacalaureatul acesta din pandemie care dvs sustineti sa l dea acesti copii, nu va fi o data statistica relevanta deoarece el va fi dat in alte conditii decat orice examen de bacalaureat anterior.Cred ca sunteti constient de faptul ca dupa doua luni de stat in casa si de cursuri on line( acolo unde s au tinut/organizat) acesti copii sunt in cu totul alti paramentrii decat in alta situatie de facto ca pana acum ; sunt anxiosi, confuzin plictisiti si ingrijorati pentru ce i asteapta.
    Deasemenea , spectrul fizic al posibilitatii de a se infecta cu coronavirus este un mare risc, pe care nu vad de ce sunt fortati sa si l asume.Si apoi, va inchipuiti cum va fi pe caldurile care se arata, sa sustina un examen cu manusi si masti, sa parcurga cursuri de pregatire la licee, la fel?
    Situatii speciale, impun masuri speciale.Cred ca nu aveti copii sau nepoti in situatia acesta, nu va tremura sufletul de teama de a nu se contamina.Copiii nostri sunt si fiii acestei tari, care nu este dispusa sa manifeste intelegere si sprijin fata de situatia lor.Suntem in situatie de pandemie mondiala, d-le ! Stare de alerta, de urgenta!
    Si apoi, tari ca Franta , Olanda au decis cu intelepciune sa nu si supuna tinerii la acest supliciu, ci sa incheie sit de absolvire de bac cu mediile de pe anii de studiu de liceu la materiile respective.Cred ca este foarte inteligent.
    La orice facultate vor da examene, trierea se face dupa primul an, dupa prima sesiune si stiti bine acest lucru.
    Probabil o tara in care majoritatea vor pica bacul si se vor goli facultatile de studenti , va surade?
    Atunci sa nu va mire ca acesti tineri, cei care vor supravietui situatiei, vor alege sa plece dintr o tara care nu a facut decat sa i “ingroape”
    Si noi, ca parinti nu vom avea argumente sa i oprim, adevarul este acesta .I ati aruncat in gura pandemiei, cu sange rece.
    Cine si cum va raspunde daca copiii, porfesorii sau membrii ai famililor lor vor iesi pozitivi la testul Covid 19, in urma hotararii ” inteligente”a aceste tari?
    Nu pot spune decat un cavant: Rusine !
    Si eu sunt mama unui copil cu bursa de peste 9,50 in toti anii de liceu, care s a pregatit si se pregateste sa dea examen la Academia de politie.
    Vreti sa aveti in acesti copii cetateni responsabili si viitori contribuabili la pensiile nostre, chiar si a dvs?
    Nu prea cred; dupa ce le -ati oferit atata “sustinere” si empatie, stimate domn!
    Anca Duta

  9. Poate ne răspunde si la aceste temeri ale multora dintre noi, părinți care avem copiii in anii terminali de studiu….Oare poate ?

    Citez :

    ,, Sanatatea si viata primeaza.
    Chiar daca acest lucru ar conduce la diverse presupuse inechitati – si subliniez ca sunt presupuse.
    A trimite elevii in masa la examene intr-o retea scolara in care nu exista nici sapun la toalete este pur si simplu o crima.
    Nu are niciun sens discutia in jurul echitatii sau inechitatii anularii examenelor nationale. Problema este exclusiv cantonata in sanatatea publica.
    Unitatile scolare sunt in ultimul hal, multe nu au de fapt nici autorizatie sanitar-veterinara. Supraveghetorii vor sta in aceeasi sala cu elevii, vor respira acelasi aer ore in sir. In conditiile in care chiar si masca ffp3 are o eficienta de sub 90%.
    Nu stim nimic despre virus, de fapt. Cum vom mai trai daca vom afla ca el afecteaza fecunditatea, sau functia renala de exemplu – iar noi am trimis elevii cu buna stiinta la imbolnavire in masa?
    ===
    Intrebare pt. cel care insista cu aceste examene : presupunand ca ar avea un copil ce va merge la examenul de Bac si ca respectivul copil il va imbolnavi pe dumnealui sau sotia cu coronavirus, ucigandu-l, ce valoarea ar mai avea toata discutia?
    Este usor sa vorbesti la general, sa stai la TV cu o bere in mana si sa numeri mortii, iar apoi sa filosofezi despre egalitate.
    Dar daca printre mortii aceia se afla tatal tau, mama ta, sotia sau sotul, lucrurile se schimba radical.

    Bun, atunci sa lasam sa fie omorati oamenii de dragul unui examen.
    Aici nu vorbim despre “”insitutii esentiale”” ci despre examene fara niciun sens. Nu sustine nimeni sa se desfiinteze scoala (de parca ar mai conta oricum ).
    Daca v-ar aduce copilul acasa virusul si acesta v-ar omora mama sau sotia, v-ati mentine punctul de vedere?
    In fata tastaturii ai alte idei decat in fata sicriului.
    ===
    Ce costuri vom plati daca nu se sustine evaluarea nationala sau Bacul?
    Serios, ce s-ar intampla? Am avea tineri mai slab pregatiti decat sunt acum? Credeti ca este posibil asa ceva?
    Viata primeaza.
    La ce mai foloseste un examen, daca iti omori parintii si bunicii?

    E usor sa teoretizezi, dar daca in urma examenului copilul aduce acasa virusul si va omoara sotia sau mama, veti fi fericiti ca a luat o nota mare la Bac ? “

  10. totusi competentele trebuie echivalate. sunt pierdere de bani si timp si in vremuri normale. sunt valabile doar un an si au valoare zero pe piata muncii.
    nu ar trebui inainte de examen sa fie testati profesorii si elevii?

    1. Cand dnule?? La usa examenului? Sa mai fiu si asimptomatică, sa intru si la examen si sa am pe urma, după 3 zile de Bac cand vine rezultatul, si dosar penal de bla, bla, bla răspândire a bolilor. Si pe elevi cine sa ii testeze? Sunt si ei Adulți, au aceleași drepturi și responsabilități ca si mine.

  11. Organizati examen de admitere si nu mai puneti in carca unor copii nerealizarile voastre! Cata lasitate, rusine sa va fie!

  12. M-ați dezamăgit total domnule profesor!
    AM înțeles de la dna ministru Anisie ca împreună cu alți colegi din branșă ați realizat un “grup Covid -19”, (declarație pe Digi 24) cu care vă sfătuiți referitor la probleme din educație.
    Cum problema pe care mii de elevi, părinți și profesori o ridică în fața factorilor decizionali, cu propuneri concrete, este cea a anularii examenelor naționale NIMENI NU-I ASCULTĂ.
    Se pare ca în “grupul” dvs. ați ales :
    PĂCAT!
    NU AȚI ALES VIAȚA!
    DAR ȘTIȚI CEVA? E VORBA DE VIATA NOASTRĂ, A COPIILOR NOȘTRI, A PĂRINȚILOR NOȘTRI ȘI NU ÎN ULTIMUL RÂND A PROFESORILOR (COLEGII DVS.) VA ASUMAȚI RISCUL?

    AS APRECIA ENORM UN RĂSPUNS SINCER.

    1. Ar fi bine sa nu confunzi un lider de sindicat cu un profesor ‘Bani vorbesc’. Nici nu realizați despre ce sume este vorbim!

  13. Bugetul pentru învățământ este 6 % prin lege, în fapt este de 2% restul vine de la meditații, halal lider de sindicat!

  14. Organizati-va admitere. Sau va e teama ca nici asa nu o sa aveti studenți, la unele specializări.

  15. Serios??? Dle dar de ce nu reorganizați examenele la universități? Dacă acești elevi se vor îmbolnăvi sau vor îmbolnăvi un membru din familie,cine răspunde dvs sau ministerul? Dvs. ați probat masca pt 3 ore? Credeți ca e așa important examenul? Atunci admiterea la facultate să se facă pe bază de examen! Sănătatea elevilor, a cadrelor didactice si a tuturor celor implicați cred că este mai importantă decât orice examen!

    1. La examenul de admitere la facultate nu ar fi aceleași condiții si aceleași riscuri ca la cel de bacalaureat?

  16. Organuzati examen de admitere la facultate ! Nu pe baza mediilor de bac daca vreti studenti de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programa de BAC și Evaluarea Națională va fi “puternic adaptată”, anunță ministrul Educației: Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a află luna aceasta ce materie au de pregătit pentru examen

Dacă nu este adaptată tematica examenelor naționale la situația anului în curs, ar fi o negare a evidenței, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu acordat luni dimineață Pro…
Vezi articolul

Mihnea Costoiu îşi nuanţează declaraţia privind anularea Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale: “Cred că aceste examene trebuie date”. Rectorul Politehnicii declara acum o lună că Bacalaureatul trebuie echivalat cu mediile din liceu

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, îşi nuanţează declaraţia privind anularea Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale, făcută în urmă cu o lună. “Cred că aceste examene trebuie date”, a spus Costoiu…
Vezi articolul