Hăncescu, FSLI: Este imposibil ca elevii de clasa VIII-a și clasa a XII-a să fie aduși la studiu în perioada 2-12 iunie și este un mare pericol să se dea examenele naționale. Un examen dat în condiții improprii nu va stabili o ierarhie corectă

69.479 de vizualizări
Simion Hăncescu, președintele FSLI / Foto: FSLI
Este imposibil ca elevii de clasa VIII-a și clasa a XII-a să fie aduși la studiu în perioada 2-12 iunie și de asemenea, iarăși este un mare pericol să se dea examenele naționale, a declarat pentru GândulLive preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Acesta a explicat că “sunt 300.000 de elevi care ar trebui să vină în perioada 2-12 iunie la școală.

Las la o parte problema cu cele câteva milioane de măști și mănuși pe care ar trebui să le asigure școlile și asta va fi greu de realizat.

Dacă luăm în calcul și ce se întâmplă în infrastructură, ca să împarte 10 elevi în fiecare clasă, ne gândim la faptul că sunt atâtea şcoli care azi au toalete în curte și mulți elevi vin la școală făcând naveta.

Riscul de a se contamina este foarte mare. Ce se întâmplă dacă o parte din acești elevi vor lua acest virus? Cum vor participa la examenele naționale?”, a spus Hăncescu.

Ce a mai declarat liderul sindical:

  • “Dacă îi aduci pe acești copii la școală în iunie, când temperaturile sunt peste 30°, va fi foarte complicat pentru acei copii să stea 3-4 ore cu mască pe față. Nu știu care va fi randamentul lor în cele două săptămâni. Eu afirm că nu cred că vor fi mai luminați copiii cu cele două săptămâni de şcoală.
  • Ce se întâmplă dacă în timpul examenelor sunt elevi care vor fi nevoiţi să abandoneze examenele pentru că nu pot rezista? Pentru că să stai 3 ore cu mască pe față în condiţiile în care cele mai multe școli nu au aer condiționat, acel copil va părăsi sala de examen.
  • Eu dacă aș fi ministrul educației aș lua în calcul varianta de a încheia mediile școlare cu rezultatele pe care le au elevi. Pentru că un examen dat în condiții improprii nu va stabili o ierarhie corectă. Vor fi copii de 10, care nu vor fi în stare să facă subiecte de șapte.
  • Dar luarea în calcul a mediilor din clasele V-VIII poate să fie un criteriu obiectiv în condițiile din România în acest moment.
  • Oricum, examenul de bacalaureat nu are mare relevanță, iar acolo miza nu este foarte mare, facultățile pot stabili cum doresc cum vor intra elevi în învățământul superior. Dar trebuie să ne gândim în primul rând la ce se poate întâmpla.
  • Și vă spun foarte deschis: politicienii care vor menține această decizie de a duce la școală pe copii în perioada 2-12 iunie și care vor fi introduși la examen, își vor asuma un mare risc”

FOTO: FSLI


90 comments
  1. Toata lumea crede ca profesorii nu sunt corecti “in mediul rural” cu notarea. Dar in mediul urban unde sunt salarii mai mari si un nivel de trai mai bun cum ramane cu notele mari acordate pe abonamente la dentist, la sala sau chiar carduri? Un copil care are note mari 4 ani a invatat . Sa s3 faca un portofoliu si cu alte activitati gen olimpiade si concursuri….

  2. Bună ziua!
    Sunt elevă în clasa a 12-a și nu mi se par corecte regulile pe care le luați.
    Eu și mulți alți elevi din anii terminali sunt stresați la maxim în această perioadă din cauza învățatului și a incertitudinii voastre.
    De ce numai când vine vorba de modă, obiceiuri, dansuri și multe altele vă ghidați după alte țări și le luați ca model, iar când vine vorba de sănătatea și siguranța oamenilor nu vă interesează absolut deloc. Nu luați în calcul cât de mult ne stresați, câtă presiune este pe noi, unii mai sunt și bolnavi de glandă, anxietate, diabet, iar presiunea la care ne supuneți agravează mult mai rău.
    De ce nu echivalați nota din bac cu media din anii 5-8 pentru cei de clasa a 8-a și 9-12 pentru cei de clasa a 12-a
    Este mult mai sigur pentru toți.
    V-ați gândit la faptul că va trebui sa stăm cu măștile pe față timp de 3 ore câteva zile la rând și să ne expunem pericolului din exterior. Nu am ieșit din casă din data de 10 martie pentru a mă proteja pe mine și pe familia mea ca sa ies in acele zile și să se ruineze totul.
    Daca elevii se îmbolnăvesc va asumați ?
    Cum explicați părinților noștri
    Și automat vor lua și cei apropiați noua
    Voi chiar nu va gândiți când luați asemenea decizii la nivel național ?
    Nu sunt doar pentru voi, ne privește pe noi toți

    1. Eu am un copil in clasa a 12-a care are nevoie de acest bacalaureat pentru a studia la o facultate de top din Marea Britanie. Te rog sa nu vorbesti in numele tuturor. In Romania sunt si copiii care isi doresc mai mult de la aceasta viata si care au muncit din greu sa primeasca o oferta din strainatate. Nu are nimeni dreptul sa isi bata joc de efortul lor. Echivalarea bac-ului cu notele din liceu avantajeaza copiii din liceele mediocre unde notele mari se obtin mult mai usor.

      1. Sunt eleva in clasa a 12 a și mi se pare corect sa se anuleze. Nimănui nu-i convine,oricâte măsuri s-ar lua vor fi și nemulțumiți. Poate nici mie nu îmi convine,dar mă gândesc la toti. În orașul meu,ca tot veni vorba de elite, la licee de top să pun note “din burta”, iar noi restul muncim pentru un 9 sau un 10 foarte mult. Sunt din mediul rural,dar am facut scoala generala si liceul în oraș. Stiu ce inseamna. Și nu în mediul rural nu se pun note mari,dimpotrivă. Asa ca sa nu ii băgăm pe toti in aceeasi oală. Va rog..

      2. Să crezi d-ta așa ceva. Eleva are dreptate. Oricum anul asesta atât în Marea Britanie unde se moare pe rupte cât și în Europa se știe ce înseamnă aceast virus. Stați liniștiți ca veți putea continua studiile în Marea Britanie și cu media celor patru ani de școală, ca tot medie de bac se va chema. Dacă copilului dumitale i se face rău și nu va putea da bac-ul v-ați pus problema cum va merge în Marea Britanie? Domnule părinte??? Expunerea este un pericol pt. Toată lumea.

      3. Auzi d-sa Laura dacă ești asa super, de ce te frămânți cu bac-ul oricum bănuiesc ca ai medii mari pe cei 4 ani de liceu? Sau acuma cu bac-ul vrei să dai lovitura de gratie. Să știi că au mai fost din ăștia ca tine și le – a părut rău ce au făcut. Cei în mana nu-i minciuna așa spune un proverb ramanesc. Poate nu ajungi să termini examenul și ajungi pe patul de spital. Te-ai gândit la asta? Nu fii asa de deșteaptă mai gandestete și la altele ca de asta am ajuns noi romanii așa. Ne gândim numai la noi cum sa ne fie bine și am dat-o în bara.

      4. Stimata doamna, sunt mama unei eleve in an terminal nu la un liceu de top si te asigur ca pentru un 10, aici chiar trebuie sa inveti. Si asa bine dupa un 10 atunci cand nu iti dai interesul poti lua si nota mica. Mai repede se obtin note mari la liceele de top, deoarece se tine inca ideea cu imaginea si renumele.
        Si, DA doresc echivalarea notei de bac cum vor ei:pe materiile specifice sau generala, pe anul 12… Cum vor ei numai sa nu imi expun copilul si familia. Ar fi pacat sa vindecam ceea ce putem preveni.

  3. Mi se pare foarte buna decizia de a se tine BAC-ul si Evaluarea Nationala! Pregatirea nu e obligatorie, te poti pregati si acasa. Nu e corect pentru elevii de la liceele de elita unde standardele au fost mult mai inalte. Acolo se dadeau usor note de 4-5 pentru ca profesorii sunt mult mai exigenti, in schimb in mediul rural sau la scolile de genul arte plastice, coregrafie, muzica, sport nu se punea accent asa mare pe materiile pt evaluare si BAC. Am trait pe pielea mea astfel de diferente. In gimnaziu am fost la o scoala top 3 dintr-un oras mare si pt a lua nota 8-9 trebuia sa invat destul de multe ore pe zi (medie pe ani 9.45, medie la capacitate 9.89), apoi la liceu sa nu mai am stres am mers la un liceu top 10 unde nu invatam nici 30% din cat invatam in gimnaziu si aveam media generala peste 9.90 in unii ani chiar 10, era super lejer. Nu vreau sa imi imaginez cum se dau notele la scolile slabe de tot, daca asa a fost aici.

    1. Intearea la un liceu ” de top” sau absolvirea unui astfel de liceu nu reprezinta intrarea sau absolvirea Harvardului sau ceva de genul acesta.Nu aici se stabileste viitorul acestor elevi.
      Ce e cu isteria asta cu liceele de fapt? Doar ca sa se bata unii cu caramida in piept ca au facut nu stiu care liceu? Nu e o facultate si nici nu iti asigura un loc de munca terminarea lui.Cei de la țara nu au nevoie de liceele dvs.” de top”.Sunt mult mai ancorati in realitatea din țara asta decat cei care viseaza cai verzi pe pereti in nu stiu care liceu si apoi , cu toata scoala, ajung vanzatori”de top” sau pleaca prin Spania( la fel ca si cei de la țară).

      1. “Cei de la țara” nu ar reusi sa termine scoala, daca standardele de evaluare ar fi cele normale. E de ajuns ca sunt absolventi. Imi pare rau sa o spun, dar Evaluare Nationala si Bacalaureatul sunt singurele evaluari corecte pentru cei mai multi dintre elevii acestei tari. Stim cu totii ca subiectele date sunt cel mut banale. Ne miram cu totii ca vedem “toti prostii si incompetentii” in posturi inalte? Hai sa desfiintam si acest minim prag sa vedeti cum vom avea de-a dreptul analfabeti.

          1. Oricum numai prostii și cu bani mulți și nemunciți ne conduc. Așa va rămâne în România cât va fi lumea. D-ra Iaura sa nu crezi ca vei schimba ceva cu acest bac și cu COVID- 19 la ușa?

      2. Dar măcar încearcă sa își împlinească visul… Dacă este sa gândim cum spui, ce rost mai are sa încerci ceva când tot între patru scânduri ajungem…

    2. foarte bine punctat
      Echivalarea bac-ului cu notele din liceu e o mană cereasca pentru elevii mediocrii in timp ce pentru copiii de elită e un adevărat dezastru. Copiii buni , acceptati la facultăti de top in strainatate au nevoie de note mari la bac (foarte aproape de 10) dar ei nu sunt sprijiniti pentru ca in Romania performanta deranjeaza.

  4. Unde sunt reprezentantii elevilor ? Nu se vede deloc sa reprezinte elevii din ani terminali. Au aflat opinia elevilor. Oare ei stiu ce doresc acesti copii? Oare ei s-ar expune pericolului? Am fetita in an terminal si nu cred ca merita sa o expun. De ce nu se poate in alt mod? Nu este adevarat ca notele din cei 4 ani nu reflecta adevarata valoare a unui elev, se invata in cei 4 ani.

  5. Sunt și eu părinte de clasa a XIII-a. Mă gândesc cu groază la ce se poate întâmpla cu copilul meu care face navetă ca să ajungă la școală. Eu consider că sănătatea este cea mai importantă. Nu de aceea ne țin în izolare autoritățile ca să aibă grijă de sănătatea noastră? Apoi cheamă pe elevii noștri la îmbolnăvire. Cel mai bine, în opinia mea, ar fi ca bacalaureatul să fie obținut pe baza mediilor celor 4 ani de liceu.

    1. Părerea mea este că ar trebui să conteze mediile la materiile de examen, în cei patru ani de gimnaziu/ liceu.

      1. Ce vina avem noi ca a apărut virusul? De ce sa nu fie corect? Dacă apărea pandemia anul trecut, eu nu as fi spus ca nu e corect sa nu dea bacul!! Importanta e sănătatea nu o amărâta diploma de bacalaureat.. Au diplome de bacalaureat și cei care ne conduc tara și ei sunt analfabeți 😂🤦‍♀️🤦‍♀️Treziți-vă oameni buni!!!!!!!!!

    2. Nu este corect sa se ia bacalaureatul atat de usor si nu ar fi corect nici fata de generatiile trecute .Se mai poate amana o perioada examenul, dar sa se sustina.

      1. Si noi suntem de vina pentru ce se întâmplă? În situațiile de genul e vorba de corectitudine, nu? D aia apar fel și fel de lucruri!! I s a ajuns și lui Dumnezeu când vede ce oameni exista!!
        Puneți accent pe sănătate, doamna!
        Eu sunt a 12 a și invat în fiecare zi. De când s a luat decizia sa rămânem acasă nu a existat o zi sa nu deschid caietul si da, sunt de acord cu luarea în calcul a mediilor din liceu. Un elev care e bun învata de fiecare data ca să aibă note bune și bineînțeles dacă vrea la facultate.

      2. Generatiile trecute nu au stat inchisi in casa 2 luni in stres .Nu au dat examenul la 30 grade cu masca pe fata in conditii riscante.

      3. Maria draga, ce ti se pare atat de usor? Munca elevilor din cei 4 ani de zile ti se pare putin? Generatiile trecute au trecut prin pandemie? Poti sa ceri in mod special sa te expui. Doar nu crezi ca nu vei fi expusa riscului crezi ca totul va fi ca la carte vor dezinfecta si vor asigura sanatatea copiilor.Nimeni nu isi asuma nimic , vor simti pe pielea lor doar cei care vor trece prin ele.

      4. Dar e corect atunci când te gândești că cei din alți ani ău avut toata libertatea. Nu au fost puși să stea în casă 2 luni de zile,poate și mai mult. Nu stii cum e.. Ceilalți au avut banchet,curs festiv ,album etc…noi de anul asta ce avem..doar stres..asa ca te rog să te gândești mai bine cand contestau că e discriminare.

  6. Si daca ei nu se pot hotari, ce-ar fi sa lase elevul sa aleaga in cerere modalitatea de inscriere: prin dosar(cu notele din gomnaziu/liceu) sau prin examen.In acest fel am sti exact pentru cati oameni pregatim clasele, fiecare parinte si-ar asuma exclusiv decizia si nu ar mai exista voci cum ca se impune ceva. Oare aceasta idee ar fi buna?

  7. “Marea” evaluare nationala la 2(doua!) materii.
    Daca tot se cheama evaluare, cred ca mai relevanta ar fi media celor 4 ani. Dar nuuuu, am stat 3 luni in casa cand erau putine cazuri confirmate, ca sa iesim la examen fix in mijlocul pandemiei, cand sunt mii de cazuri.
    Din cauza vânzolelii cu pregatirea si examenele, se va prelungi foarte mult intrarea pe curba descendenta a numarului de imbolnaviri.
    Trebuie sa se organizeze examenele diferentiat, doar la liceele de elita, unde se depaseste 1,5 copii pe loc. Care vrea acolo, n-are decat sa-si asume riscul expunerii. Sau sa mearga sa dea examen doar cei care vor o nota mai mare decat media celor 4 ani. Sau, daca se considera ca media celor 4 ani e umflata artificial prin notele mari de la materiile usoare, sa se ia in calcul media celor 4 ani doar la materiile de examen. Deci solutii ar fi destule, cu conditia ca cei din minister sa-si dea jos ochelarii de cal de la ochi.

  8. Nu știu de voi, dar eu vreau sa termin odată cu tot stresul ăsta și sa îmi iau bacul și sa scap odată de toată drăcia asta…. Mai bine sa îl dam pe 22 și am scăpat. Pana la urma, sunt o groaza de informații pe internet de unde sa inveti, chiar dacă ai niște profesori care ii dor în cot de tine.

  9. Sunt elev in clasa a8a si nu mi se pare corecta discriminarea facuta de cei de la ministerul educatiei , deoarece si noi suntem elevi ca si restul si ne putem imbolnavi. Noi nu suntem cobai vostri si daca in Franta s-a renuntat la bac puteti si voi sa faceti asta petru elevi din ani terminali. Sa va gânditi ca daca ne imbolnaviti voi nu o sa mai fiti niciodata la putere.

  10. Parintii mei m-au tinut toata aceasta perioada in casa pentru a nu ma imbolnavi,iar doamna anisie anunta ca toti ceilalti elevi in afara de cei din anii terminali sa nu se duca la scoala ca se imbolnavesc. Dar va pun si eu doamna anisie o intrebare vi de pare ca noi elevi din anii terminali suntem imuni virusului corona sau vreti sa vedeti daca ne imbolnavim. Sunt de parere ca putem intra la licee si dupa mediile din gimnaziu si ca ne discriminati ,deoarece nu vreti sa nu dam aceasta absurditate de examen. O sa va treziti cu clasele goale la examen . Parinti nu sunt inconstienti ca dumnevoastra

  11. Este foarte nedrept sa ne puneti sa mergem la scoala si sa ne imbolnavim . Noi am stat acasa in toata perioada aceasta pentru binele nostru…parinti au avut grija de noi si vreti sa dam examen ca dupa sa ne imbolnavim . Nimeni nu se duce la examen parinti nu sunt inconstienti ca voi. Speram a intelegeti asta..

  12. Nu înțeleg de ce oamenii cred ca un elev care nu s a pregătit pentru bac dar are o medie a celor 4 ani bună va merge automat la Politehnica și ii va lua locul altui elev care s a pregătit temeinic. Fiecare e conștient de propriile aptitudini și cu toții știm ca notele nu reflectă 100% realitatea. Indiferent ca vorbim despre notele luate la clasă, unde cu siguranță s a mai copiat, sau de bac unde din cauza emoțiilor și a situației la care suntem expuși un elev de 10 poate lua un 7. Mi se pare oarecum normal să se ia în calcul și notele din cei 4 ani pentru ca și pentru acelea s a muncit.

  13. Sunt parintele unui elev aflat în clasa a VIII-a și sunt la fel de stresat ca si copilul meu. Consider că, din toate punctele de vedere, cea mai sigura varianta pentru gimnaziu este admiterea pe baza mediilor generale.
    1. Copiii nu sunt expuși ( statul deruteaza oamenii: păstrați distanțarea socială, nu va adunați în grupuri, purtați oligatoriu măști si manusii,etc dar trimiti avioane pline cu romani si aduni copiii in grupuri mai.mari decât cele legale).
    2. Profesorii trebuie protejați, sunt si ei oameni: expusi la scoala, expusi la corectat…etc).
    3. Nu sunt fonduri suficiente pentru materialele de protecție care trebuie asigurate pentru copii, profesori, personal administrativ, etc.
    4. Este adevarat ca unii copii de la oraș , din liceele de top, se simt amenințați de colegii lor din școlile generale de la oraș și mai ales de la sate unde unii spun că nu se face scoala( sa nu generalizăm, stiu copiii extraordinar de buni). Si totusi, la ce economie avem acum in tara aceasta, nu stiu cati parinti isi mai permit sa-si tina copiii la scolile din oras unde sunt si mari pretentii.
    Dar cred ca va fi foarte greu sa se renunte la examen tocmai pentru ca unii inspectorii, directorii unor licee cu renume din tara si cu influenta de partid, etc. apără viitorul următoarei generații care va pasi in scolile lor si nu vor sa se ” pricopseasca” cu oricine. Sa-si asume totusi, acest risc.
    La clasele 5-8, oricum conta media generala, deci copiii s-au străduit la toate disciplinele.

    1. in anii trecuti au fost elevi din mediul rural cu media 9,6 pe clasele 5-8,iar la ev. nat. au luat nota3.cum se justifica asa ceva?aude!!!!!!

  14. În opinia mea, consider ca decizia de a merge la școală în intervalul propus este una luata fără cap, deoarece sunt și copii crescuți de bunici, cum este si cazul meu. In cazul in care as fi infectata cu virusul și, neștiind, l as aduce acasă unde o va infecta și pe bunica mea care, doamne ferește, ar putea muri din această cauză. Cum as putea sa trăiesc în continuare cu gândul ca eu i am dat virusul? Si nu doar ei ci și altor persoane? Bine ca am stat in casa 2 luni ca sa ma protejez pe mine și pe familia mea, ca în 2 saptamani sa fie totul in zadar. Si in toată această poveste sunt implicate și familiile profesorilor, partenerii acestora și copiii lor. Lucrurile trebuie gândite și din această perspectiva.
    Cât despre examen nici măcar nu mai are rost sa vorbim. Dacă înainte de pandemie eram comoda cu gândul ca voi promova cu succes acest examen cu o notă decenta, după 2 luni fără prea multe îndrumări din partea profesorilor simt ca as obține o notă mediocra. Acest fapt ar putea afecta intr o oarecare măsură admiterea mea la facultate, dar mereu va domina gândul că puteai mai mult și ai mult mai mult potențial dar uneori nu depinde doar de noi. Toate acestea pe langa stresul suportat, emoții și frica.

  15. Sincer , eu nu cred ca cei de la tara au neaparat note mai mari…si acolo sunt profesori exigenti care dau note mici (o profesoara de la liceu ne povestea ca la inceputul carierei a predat la grup scolar x si abia ii trecea pt ca nu stiau nimic ; iar noi care invatam ceva luam note mari)
    In cazul Bacului , la mine in clasa cel putin media generala e direct proportionala cu cea de la bac-cel cu generala 9,90 va lua peste 9.5 in bac , cel cu 8 generala va lua cam 7.5 in bac.Cu alte cuvinte , se ajunge tot acolo.
    Poate merge copiat la 2-3 materii dar nu la toate…am colegi care au arta copiatului dar si asa , tot nu reusesc sa ajunga la nivelul celor care invata temelnic.
    De asemenea in cazul unora bacul este complet irelevant-o cunostinta din pacate a intrat la liceu tehnic x iar cand a venit bacul trebuia sa dea la matematica si fizica , materii la care nu se descurca deloc . Dupa mai multe incercari a reusit in final sa ia vacul , a mers la facultate iar la aceasta nu a avut nicio problema . Cu alte cuvine , desi la materiile umaniste se descurca fara probleme , bacul l-a tinut pe loc cativa ani…lucru care ju mi se pare normal .Ce vreau sa subliniez e ca in multe cazuri BAC-ul este complet irelevat iar daca tot suntem in situatia asta macar sa mergem pe alternativa aceasta mult mai buna din punctul meu de vedere.

    P.S.-si cei cu note mari pe care ii cunosc sunt de acord cu decizia echivalarii

    1. Total de acord. In toți anii de liceu ai învățat totuși, nu e ca si cum ai primit note degeaba.

  16. Mergeți discutați si nu ne mai țineți intr un stres continuu. Veniti cu varianta finala.Nu sunt de acord cu examen in septembrie.

  17. 1.
    Fara venire la scoala ptr.pregatire.
    2.
    O singura zi de examen, tip grila, din doua obiecte (ca la AC, Bucuresti).
    Grila nu e ideala.Are multe limite.In conditii speciale, doar ptr.anul acesta, merge.
    La obiectele de umana se poate atasa o cerinta tip eseu pe o tema din programa.
    Astfel, toata lumea(inclusiv elevii din anii precedenti)intra in examen cu reguli clare, aceleasi ptr.toata lumea.
    Avantaje:
    -Se verifica materia din programa.
    -Regulile sunt aceleasi ptr.toti.
    -Timpul de risc e scurtat pentru toata lumea.
    -Nu mai facem supozitii pentru o perioada ulterioara(stres minimizat).

    1. Nu sunt de acord ca se poate da într-o singura zi pentru ca timpul de risc este scurtat.
      La o asemenea pandemie trebuie sa înțelegeți toți ca și numai IEȘITUL DIN CASA ÎNSEAMNĂ UN RISC IMENS, asa ca ce sa mai vorbim!!!
      In cazul acesta expunerea fizica, indiferent de durata este catastrofala.

  18. Mie imi place cum isi dau cu parerea toti despre toate ! Avem consiliul elevilor , care stie tot, avem asociatii de parinti care stiu tot , avem tot felul de priceputi . Toti , ne reprezinta , dar nu ne intreaba nimeni nimic . Dupa 15 mai, oricum romanul face tot ce stie el mai bine si toate vor fi in zadar. Noi parintii ne chinuim , stam toata ziua langa copiii sa faca teme , sa intre pe platforme , sa deslusim ce vor profesorii care trimit cate ceva doar ca sa bifeze ca si-au facut treaba , dar la final eroii sunt altii .

    1. Sunt părintele unui elev de clasa a VIII și in acelaș timp cadru medical care are tangenta cu persoane bolnave de co-vid, până acum am încercat să imi protejez copilul trimițândul la bunici dar începând cu 2 iunie va trebui să stea acasă și situația se va complica. Vă rog luați în calcul și varianta in care copiii au parinti internați în spital, in carantina, sau în izolare sau chiar și ei se află împreună cu familia în izolare sau trebuie să facă naveta. Și pentru sunt niște momente dificile, cel mai corect ar fi admiterea cu media din cei patru ani de gimnaziu.

  19. Am 2 copii in clasele terminale a 8 a si a 12 a ,mă tem sa îi las la școală, i am ținut izolați atâta timp,vă rog nu ne transformați copiii in primii cobai ai acestui virus.Profesorilor nevoiti sa revină la catedră cine le.garanteaza sănătatea.
    Sănătatea tuturor e mai presua de orice!

    1. Intr-o situatie aproxomativ similara sunt si eu, parinte dar si profesor. Am un baiat in clasa a 8-a. Tot asa, tinut in casa de frica virusului. Stau si ma gandesc la pericolul expunerii lui din 2 iunie. Nu e corect, dupa ce am avut atata grija sa nu il expun afara, va trebui ca din 2 iunie sa mearga intr-o sala de clasa cu inca 9 copii (cel putin asa ni se spune pe canalele media). Nimanui nu-i pasa de copiii nostri, vor fi cobai intr-o societate defectuoasa din toate punctele de vedere.😔
      Ce interes ar avea cineva ,,de sus”sa se gandeasca la copilul dvs.sau al meu. Niciodata. Exista interese, dar de alta natura, din nefericire.

  20. Decizia de a reveni copiii la școală este cea mai minunată decizie care se putea lua în momentul de față. În plină pandemie, în care nici măcar nu sa atins vârful acesteia, ideea de trimitere a copiilor în sălile de clasă de 30 de grade Celsius, măști pe față, va crește riscul de îmbolnăvire și răceală la plămâni . Un risc pe care statul de drept în nu și l permite. (România mereu a fost mai cu moț.) Dacă statele care au înființat această măsură de notare a elevilor, respectiv Franța iar după modelului acesteia Olanda, au anulat examenul de bacalaureat, presupun că și o țară de o factură mediocra precum Romania poate să o facă. Dragi parlamentari, realizați că elevii din anii terminali, când le va veni veni dreptul la vot, nu va vor acorda încrederea lor și îi veți pierde pe capete, emigrând in state care sunt conduse cu oamenii care au in cap creier și nu tărâțe.

  21. Asta e problema pe care domnul de la sindicat nu a abordat.o. Notarea la clasa e unitara pe țară ?? Nu. Atunci cum s-o iei in considerare mai mult de 50_60 la sută?

    1. Foarte bine! Sa se faca departajat. Inchei mediile cum sunt, cine nu este multumit sa faca contestatie si sa dea examen clasic. Asa isi asuma fiecare riscul de expunere, mai putini copii in clase, mai putini profesori expusi…

  22. In sfârșit o veste buna! Daca am trimite copiii la școală este ca și cum i-am trimite la moarte sigura.Noi parintii care avem copii in ani terminali știm prin ce stres trec acestia.Nu cred că sunt atât de importante acum notele, nu poți să expui doar copiii din anii terminali.

  23. Poate ar fi cazul sa ne folosim putin creierul si sa realizam ca examenul oricum se dadea vara dar pe conditii de normalitate si nu cu masca pe gura :). Abia astept sa ma duc la 30 de grade sa dau un examen in timp ce hiperventilez din cauza emotiilor… La copiii cu probleme de sanatate cine se gandeste? Poate daca am astm sau diabet si pana acum am stat in casa pentru ca toata lumea a spus ca suntem intr-un grup de risc acum ce se intampla? Stau acasa? Vine profesorul si dau examenul acasa? Cui ii pasa? E usor sa vorbesti cand nu esti afectat.

    1. Asa este, cand nu te intereseaza decat functia si epoletii tai, da-i incolo pe fraieri!
      Nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna un examen dat sub stres, dupa ce ati stat atat in casa, v-ati pierdut imunitatea (ca nu e normal sa stai atata fara soare) si cu masca si la caldura. Daca nu faceti corona, va sufocati si faceti altele!
      La ce bun in cazul asta examenul?

    2. Eu am observat lipsa de informatii in domeniul examenului de admitere la liceele vocationale. Pe niciun canal TV nu am vazut sa se discute despre acest subiect, iar fiica mea este in situatia in care nu stie cum sa se pregateasca. Sunt sigur ca aceste informatii sunt importante pentru multa lume, nu doar penteu noi. Aceste examene se dadeau, in mod normal, inantea examenului de capacitate. Acum nu se mai stie nimic despre data in care sunt programate? Se pot afla mai multe informatii pe acest subiect?
      Miltumesc anticipat.

  24. In sfârșit un punct de vedere obiectiv si corect! Nu stiu care a fost raționamentul pentru care ne obligă sa ne trimitem copiii in colectivitate, atata timp cat ordonantele militare interzic grupurile mai mari de 3 persoane si impun distantarea sociala, lucru imposibil de asigurat cu 10 copii in clasă. Totodată, aceasta pauză de 3 luni de la o pregatire asistată de cadrele didactice va avea un impact negativ asupra rezultatelor copiilor la examene. Oricât de autodidact si de bine pregatit este un copil, acesta nu se compara cu ceilalți, din anii precedenti, care au urmat un program de pregatire intens cu profesorii, la materiile de examen, pana in ultimul moment. Copiii nostri sunt discriminati din acest punct de vedere. Mentionez ca invatamantul on line, pentru care Romania nu a fost pregatita, este un mare fiasco, atat in mediul urban cat si in cel rural. Notele din cei patru ani dè studiu sunt mult mai concludente, întrucât copiii s-au pregatit in conditii optime pentru teze, lucrări de control, proiecte, etc.
    Factorii decideți, care iau hotarari pripite si in niciun caz in interesul copiilor, nu ne pot garanta SANATATEA! In acest moment doar SANATATEA este importantă, nimic altceva! Treziți-va si dati dovadă, macar in ultimul ceas, ca va pasa de copii! Aceștia nu sunt cobaii vostri!!

  25. sunt două situații aici:
    1- îi aduc pe elevi la pregătire și după două săptămâmi (atâta e incubația COVID) dau in boală in masă și RATEAZĂ EXAMENUL. Deci nu e bine

    2 – nu îi aduce nimeni la pregătire, cum nu au chef să invețe și vor pica muuulti, vor da vina pe guvern. Deci nu e bine

    3 – nu îi aduce nimeni la pregătire, dau bac-ul online și toți ANALFABEȚII TREC. . Deci nu e bine
    ———————
    alegeți voi ce e bine

  26. Cu parere de rau trebuie sa afirm faptul ca, varianta echivalarii mediilor nu reprezinta o solutie, deoarece cei din zonele rurale ar avea un avantaj clar fata de cei ce au parcurs acest ciclu preuniversitar la institutiile de invatamant din marile orase. Ca elev in an terminal pot spune ca noi, elevii de liceu, nu am acordat importanta mediilor de-a lungul celor 4 ani. Cred ca toti cunoastem aceasta situatie, anume ca mediile din zonele rurale nu reliefeaza neaparat adevarata valoare a elevului. O varianta justa ar fi amanarea acestor examene, poate in luna iulie, cand situatia probabil se va ameliora si se vor putea desfasura in conditii de maxima siguranta, atat pentru dascali cat si pentru elevi. In per 2-12 iunie multi elevi vor apela la serviciile de transport in comun pentru a ajunge la orele de curs, situatia putand sa se agraveze intr-un timp relativ scurt. Cred cu tarie ca amanarea examenelor reprezinta cea mai buna solutie, atat pentru sanatatea noastra fizica cat si mentala. Faptul ca vom merge la orele de curs intr-o perioada tulbure, stiind ca ne putem infecta va pune o si mai mare presiune pe noi, cei ce vom sustine aceste examene. Riscul de a ne infecta inainte de aceste examene este major prin revenirea noastra fizica la ore. Ce se va intampla cu acesti elevi care isi vor rata sansa de a ajunge la liceele si facultatile mult dorite din cauza faptului ca nu-si mai pot sustine examenele? VA ROG sa reveniti asupra acestei probleme, deoarece decizia anuntata in cursul zilei de luni nu va face decat sa ÎNRĂUTĂȚEASCĂ situatia actuala!!!

  27. Fiecare are partial dreptate!Ideea este ca da cred ca pentru evaluare , ar putea fi luate in calcul mediile anuale, pentru ca notele fiind importante in acel procent de 20% la media de admitere, in gimnaziu fiecare a acordat importanta rezultatelor.
    In liceu insa e dezastru!Nu are nici o relevanta notarea, fiecare profesor abordeaza materia cum doreste, copiilor li se spune ca nu conteaza notele, se focuseaza pe materiile care au legatura cu planurile profesionale considerate a fi de viitor.Asta am trait, si nu sunt singura, astfel incat nu poate fi vorba de o imagine reala a nivelului de pregatire daca nu se da un examen pentru aceasta generatie, respectiv pentru cel putin urmatoarele doua.
    Daca se doreste o echivalare, atunci pentru viitor, aplicati Legea 1 a educatiei, toate partile implicate sa isi faca datoria si va fi foarte bine.
    Nu e cazul sa ne tot plangem ca e cald, hai sa fim seriosi!Vara e cald!Si noi, parintii si bunicii am avut scoala si examene vara, si ne-a fost cald, si am dat examene cu 10 concurenti pe loc!
    Fiti responsabili si maturi, macar la fel de mult ca si copii,Nu uitati ca si ei merita respectul dvs,iar noi parintii,suntem cei care va sustinem.
    Concluzia este ca toti trebuie sa ne asumam partea de contributie , fiecare om in parte, acolo unde este , ca sa depasim problemele aparute.
    Spor la treaba si sanatate va doresc!

    1. Ati dat examene cu masca pe fata, cu astm, sau alte boli si sub stres de examen si sub stres de contaminare?

      1. Dinu, sunt evaluări, nu concursuri. Acele concursuri cu 10 sau 15 candidați pe un loc la facultăți sau 3 , 4 pe un loc la liceu erau ținute tot de copii de 14 sau 18 ani. Nu băgai în seamă căldura, clasele supraaglomerate, astmul sau alte boli. Nu existau facultăți private. Cine intra la facultate avea în urmă ani de muncă, studiu de cel puțin 10 ore pe zi. Aveam nervii tari, știam ce ne așteaptă, nu dădeam vina pe nimeni pt eșecuri ci perseveram până reușeam.Acum,arătăm cu degetul spre altcineva pt orice problemă, lipsește bunul simt și măsura și copiilor, și părinților, și de aici pornesc alte probleme… Eu as chema copiii direct la evaluări. Inițial s-a spus că doar cine dorește participă la cursuri. S-a schimbat ceva?

  28. Domnul Hancescu nu este suficient de bine documentat. Dimpotrivă, sa nu cumva sa se dea drumul în vreo unitate școlară la aer condiționat. Acela duce virusul de colo colo în sala de clasa, mult mai departe de cel contaminat. Astfel, dacă elevul din prima banca este contaminat, aerul condiționat ajuta la transportarea aerosolilor contaminanti chiar îs în elev din ultima banca.
    Deci sa nu se mai invoce faptul ca unii nu pot da examenul pentru ca nu toate școlile au aer condiționat.

    1. Ne comparam la igiena din scoli cu Olanda, Germania, Austria, Franta, Norvegia, Danemarca, Spania? Oare Wc-urile din fundul curtii bat conditiile tarilor de mai sus? Sau lipsa apei curente? Te mai uiti si la asta. Majoritatea scolilor nu sunt in Bucuresti, dar chiar si in Bucuresti multe scoli lasa de dorit in ce priveste curatenia. Asa ca despre ce vorbim?

    2. Sunt mama unei eleve în clasa a VIII a,îmi fac griji pt copilul meu, ma tem pt sănătatea și viata ei! Nu am făcut acest copil sa fie cobaiul unui stat, care nu e instare sa dezinfecteze spitalele, darămite școlile! După examen, fiica mea vroia la liceul militar din Alba Iulia, dar având în vedere situația de fata, va rămâne în zona noastră, la un liceu din orașul nostru! Apropo, fără examen, pt ca nu o voi lăsa, nu o voi expune unui risc inutil, doar pt ca o ministru fără copii nu are nici minte!

  29. Buna seara!
    Am o intrebare: Ce se va intampla cu absolventii de liceu din anul 2020 peste cativa ani, cand nimeni nu isi va mai aminiti de vreo pandemie? Si ma refer aici la cei care nu vor continua cu studiile superioare. Ce concurenta reala vor reprezenta ei, pe piata fortei de munca, prin comparatie cu cei ce au fost mai norocosi si au obtinut diploma de bacalaureat. Daca elevii nu sunt pregatiti pentru examenul de anul acesta, cum vor fi pentru o alta sesiune? (in cazul in care sugerati ca se pot inscrie sa isi sustina examenul de bacalaureat intr-o alta sesiune).
    Inteleg ca s-a creat multa panica, dar va rog sa va ganditi si la viitor. Sunt convinsa ca exista solutii pentru orice problema. In momentul acesta mi se pare ca atat elevii cat si profesorii nu vor sa mai fie deranjati din vacanta.
    Va urez succes, oricare va fi decizia aprobata!

  30. Pana sa intre starea de urgenta cred ca eram in stare sa iau Bacul, dar de cand stam acasa nu mai e la fel, nu ma mai simt pregatit deloc …mai ales sa stau cu masca sa simt ca ma sufoc nici de 3 nu as putea face…va rog sa duceti pana la capat aceasta pandemie , ne tineti acasa ? Ok atunci faceti sa ne fie cat mai usor si noua celor care trebuie sa sustinem examenul..suntem copii avem emotii ..greu de controlat

    1. Sunt în totalitate de acord cu tine! Pana sa fiu obligata sa stau în casa ma simțeam atât de sigura pe mine încât puteam da bac ul oricând, dar acum situația a devenit total diferita! Emoțiile încep sa ma acapareze, ma stresează foarte mult ideea de a mi asuma riscul(fără a avea de ales) de a ma contamina cu acest virus. Nu mi pot asuma un astfel de risc doar pentru un examen ca pana la urma nu contează foarte mult. Plus ca ideea de școală online e mult mai obositoare și stresanta decât școală normala, nu vad timpul liber pe care l as avea sa învăț pt bac atâta timp cât temele îmi ocupa 85% din timp. Creierul meu nu poate stoca informații 20 de ore din 24 🙂

    1. Tocmai la copii cred ca nu s-a gandit! Anularea examenelor le este benefica doar celor slab pregatiti! La consecintele pe termen lung se gandeste cineva???

      1. Consecinte pe termen lung sau foarte scurt: copiii bolnavi de diabet sau alte boli care ii fac vulnerabili ce au de zis?
        Dar de ce nu va ganditi de exemplu sa se inchida mediile asa si cine vrea alta nota sa faca contestatie si sa se duca sa dea examen. Atunci toata lumea emultumita. Credeti ca in conditii de 35de grade, cu masca pe figura, cu manusi in maini, dupa ce au stat atata in casa, cu stresul examenului, cu stresul bolii, vor avea rezultate excelente? Ma indoiesc!

  31. Felicitări! Ma bucur ca încă sunt oameni care lupta pentru sănătatea noastră! Sper sa reușim ca informația sa ajungă la doamna anisie!! Aceasta este cea mai buna soluție, astfel copiii vor sta in siguranța, nu vor fi supuși riscului și nici îmbolnăvirii! In cei 4 ani elevii au muncit mai mult sau mai puțin pentru notele pe care le au! SUSȚINEM ECHIVALAREA CU MEDIILE DEOARECE ESTE CEA MAI SIGURA VARIANTA!!!!!

    1. Cred ca mai relevante sunt notele din 4 ani de scoala decat un examen sub stres total. Un elev cu media 5 nu poate lua 9… marja e undeva la 1-0,5., iar cine ia note mari la bac a invatat in 4 ani. Facultatile isi triaza dupa primul semestru studentii acolo unde se intra pe baza de dosar. Deci? Deci, sanatatea fizica, psihica si dufleteasca a copiilor e milt mai importanta.

  32. Nu știu cum faceți dar nu mai pot aștepta, emoțiile mă cuprind, aștept de atâția ani acest examen ca să scap de el, faceți ceva cât mai repede, vreau să scap de stresul ăsta cu învățul toată ziua neștiind când va fi dat examenul, gândiți-vă mai repede cum faceți poate scăpăm de examenul acesta odată

  33. Sunt parintele unei viitoare absolvente de clasa a XII-a, a unui copil care a tras pe coate si genunchi… e ff greu sa spui ca bacul il va da in septembrie. Inca 2 luni de stres. Am sa va descriu programul ei de acasa in aceste conditii: 3 ore on line cu profesorii, 3 ore matematica, 3 ore l romana, 3 ore biologie. ( spun 3 ore pt fiecare pt ca lucreaza cate un test din setul trimis de minister) + 3 ore pregatire pr examenul de la facultate ( mentionez ca se pregateste arhitectura.) Domnilor, pana in septembrie ce va fi cu acesti tineri? Primavara nu au avut, nici vara nu vor avea? Hotarati o data!!!

  34. ce se intampla la momentul actual este o bataie de joc la adresa mea, a tuturor elevilor in situatia mea si a tuturor profesorilor obligati sa corecteze examenele si sa ne supravegheze. cadre medicale si oameni de stiinta ne avertizeaza continuu in legatura cu acest virus mortal. in timpul pandemiei pe ei trebuie sa ii ascultam cel mai mult.
    asa cum elevii la risc sau care traiesc cu persoane cu risc crescut de imbolnavire nu sunt obligati sa mearga la scoala, ar trebui sa nu fie nici obligati sa dea examenul, ci sa li se echivaleze nota pe baza mediilor. cum isi permite ministerul sa duca elevi cu diabet/alte boli intr-un mediu de risc? cea mai crescuta rata de mortalitate este la pacientii cu boli cardiovasculare sau diabet. punem in balanta sanele egale la nota de la bac cu sansele egale la viata??
    pregatirea nu e facuta corespunzator, pe langa stresul examenului se adauga si stresul situatiei COVID. psihologic, nimeni nu poate reactiona pozitiv la un asemenea nivel de stres. fizic, el scade semnificativ eficienta sistemului imunitar. statul in casa luni de zile, fara soare are acelasi efect. hai sa intram in sali cu 10 oameni, unii potentiali purtatori de corona, sa vedem ce se intampla, nu? nu am de gand sa fiu cobai intr-un experiment care o sa iasa prost. cei de la conducere care iau astfel de decizii sunt ori complet dezinformati, ori pur si simplu cruzi

  35. Si sindicatul ce face in sensul asta? Daca asta e pozitia dumneavoastra, si eu o consider corecta, purtati discutii cu Ministerul, luati masuri sa se renunte la examen.

  36. Din punctul meu de vedere, ca părinte de elev de clasa a opta, ceea ce ați spus este extrem de realist. Date fiind condițiile actuale, varianta de a se lua in calcul media din anii școlari 5-8 este cea mai buna! Așa cum ați spus, nu se poate obține rezultat bun la examen, cu masca și mănuși chirurgicale!
    Mulțumim!

  37. Sa ne gandim totusi la elevii care s-au pregatit cu toata seriozitatea si pot fi surclasati de colegi din scoli cu standarde mult mai scazute,unde notele mari nu echivaleaza nici pe departe cu cele din scoli in care miza este performanta! Ar fi o mare nedreptate si o lovitura nemeritata !!!

    1. Asta e problema pe care domnul de la sindicat nu a abordat.o. Notarea la clasa e unitara pe țară ?? Nu. Atunci cum s-o iei in considerare mai mult de 50_60 la sută?

    2. Trimiterea copiilor la scoala pe 2 iunie nu este obligatorie, de fapt nici nu.conteaza in conditiile in care elevii din an terminal s au pregatit mai mult singuri de mai bine de 2 luni si cu meditatii individuale platite de parinti. Deci nu mai insistati cu 2 iunie la scoala, au spus ca nu e obligatoriu… In alta ordine de idei in acest moment cum se poate afirma ca media de la bac nu e relevanta?? Verificati info de pe site urile facultatilor, poli, univ, ase,. Media de bac are o pondere de 20 sau 30 la suta. Atata timp cat facultatile amana publicarea metodologiei de admitere in conformitate cu conditiile pandemiei, nu fac decat sa creasca stresul si incertitudinea copiilor. Cum se va gestiona moral si psihic situatia elevilor care s au pregatit in aceasta perioada in conditiile in care sustineti sa n u se mai dea bacul?? Aveti solutii cinstite de echivalare? Sau lasati aceasta generatie la voia intamplarii?? Sunt copii care de atata timp stau in casa, invata, fac meditatii on line, parintii sustin, stresul e maxim si dvs propuneti acum la sfarsitul perioadei sa echivalati bacul cu notele din liceu?? Presupun ca nu cunoasteti situatia din licee in profunzime si cum evaluati copiii. Nu poti compara un elev de 7 din Mihai Viteazul cu unul de 10 de la acelasi profil dar de la Dante, spre ex. Atata timp cat nu aveti solutii oneste, cinstite, atata timp cat nota de la bac se pare ca e relevanta ptr admitere la facultate, atata timp cat facultatile nu anunta noua metodologie de admitere, parerea mea, a unui parinte de copil care a muncit din greu in perioada asta, este sa analizati cu onestitate , responsabilitate si cinste situatia acestei generatii!

    1. Ca sa nu pierdem o vara intreaga facand cursuri online, care oricum au un impact minim asupra cunostintelor noastre fata de orele facute in salile de clasa si care cu siguranta nu ne vor face genii peste noapte, ca sa nu mai stam cu inima la gat gandind “oare ce se va intampla cu facultatea la care vreau sa merg, cu notele mele din examene, cu decalarea anului scolar”.

      Se pot gasi solutii de a se sustine examenul in conditii de siguranta, asta e cert.

      Daca se dau examenele pe 1 septembrie, cand ar trebui sa inceapa cursurile? Zic sa gandim putin inainte sa comentam, doar zic.

    2. Si sa tinem copiii in stres pana un toamna?! De ce ? Cu ce au gresit? Sa faca meditatii, sa invete pentru examen inca 6 luni de Acum e ok?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu

Rectificarea bugetară ar putea avea loc în luna noiembrie, după cum a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu: „cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.” Răspunsul a…
Vezi articolul

Ministrul francez al educaţiei: Contaminările în rândul elevilor şi profesorilor sunt “sub control” / Oficialul a anunțat că vrea “să evite cu orice preţ” închiderea liceelor

Numărul cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor şi profesorilor rămâne “sub control” în Franţa, a declarat vineri ministrul francez al educaţiei, Jean-Michel Blanquer, relatează Agerpres. “În prezent, vineri,…
Vezi articolul