Banii dați fiecărei universități de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei / În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat

Foto: Pixabay.com

Universitățile românești au primit sume consistente, în 2021, pentru verificarea celor peste 70.000 de teze de doctorat scrise în perioada 1990-2016, așa cum le-a solicitat atunci fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Șase dintre ele au primit sume de ordinul milioanelor de lei, iar cea mai mare parte – de ordinul sutelor de mii de lei, potrivit unui raport al Ministerului Educației cu privire la folosirea fondurilor speciale pentru învățământul superior, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Amintim că, potrivit declarațiilor Ministerului, acest demers nu a dus la niciun rezultat la doi ani de la acea alocare.

Același raport arată că, în 2021, aproximativ jumătate dintre universități nu au cheltuit niciun leu din fondurile alocate pentru verificarea tezelor de doctorat în acel an. Fiind vorba despre bani care provin din fondul pentru situații speciale, aceștia sunt considerați venituri proprii ale universităților, iar ordinul prin care sunt alocați nu prevede măsuri anume în cazul în care sumele nu sunt cheltuite.

Banii primiți de universități pentru aceste verificări apar, defalcat, în raportul ME privind folosirea fondului pentru finanțarea situațiilor speciale în învățământul superior, în anul 2021. Acest document poate fi consultat, acum, pe site-ul ministerului. Alocările apar la capitolul finanțărilor pentru „implicarea institutiilor de învätâmânt superior n parteneriate strategice pe directile prioritare ale ME, inclusiv pentru proiecte nationale cu rol de fundamentare si implementare a politicilor ME, studii si analize- suport”.

Astfel, cereri de finanțare pentru „verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016” au fost depuse de 45 de universități, iar ministrul a aprobat integral sumele cerute. Acestea variază între câteva mii de lei – 7.657 de lei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – la milioane de lei în cazul a șase universități. Cele mai multe au primit sume de ordinul sutelor de mii de lei.

Universitățile care au cheltuit toți banii și cele care nu au cheltuit nimic

Potrivit raportului citat, 22 din cele 45 de universități nu au folosit deloc sumele aprobate în 2021, când au avut câteva luni la dispoziție pentru a-și pune la punct sistemele de verificare a tezelor de doctorat. În anul 2022, raportul privind fondurile speciale nu mai conține nicio informație cu privire la folosirea acestor fonduri, considerate, din momentul alocării, ca fiind venituri proprii ale universităților.

Universitățile cu cei mai mulți bani primiți, care fie nu au cheltuit deloc din aceștia, fie au cheltuit foarte puțini, în 2021:

Nu au cheltuit, în 2021, niciun leu din banii primiți:

La polul opus, doar câteva universități – inclusiv unele cu sume foarte mici alocate – au raportat că au folosit toți banii sau cea mai mare parte (peste 80%) din banii primiți astfel, în cursul anului 2021: Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Politehnica Timișoara și USAMV Timișoara.

Cele mai multe universități au cheltuit până în 25% din banii primiți, unele dintre ele doar câteva procente, în 2021. Printre acestea – Universitatea din București (1%) și Universitatea Babeș-Bolyai (4%). Și USAMV București, instituția condusă de cel care era atunci ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a primit o sumă consistentă – 767.312 lei, din care, în acel an, a cheltuit doar 4% pentru verificarea tezelor de doctorat.

Capitolul din raportul ME pe 2021 referitor la finanțarea verificării tezelor de doctorat:
Citește și:
Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate
Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației
ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele
Exit mobile version