ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele

5.624 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
O finanțare de peste 25 milioane de lei este prevăzută, pentru anul acesta, pentru ca universitățile să verifice integral tezele de doctorat susținute din 1990 încoace, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat în consultare publică de Ministerul Educației.

„Instituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ian. 1990 – iun. 2016, au obligația să elaboreze o Strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat și să demareze activitatea de verificare a
respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat”, prevede proiectul de ordin.

„Strategia proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat menționată la alin (1) va fi elaborată și publicată pe site-ul fiecărei universități până la sfârșitul anului 2021”.

  • ”Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), în cadrul fiecărei instituții de învățământ superior se înființează, adaptat la dimensiunea activității și specificul fiecărei universități, o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuții: digitizarea și verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum și formarea de formatori în etică și integritate”, se arată în document.

Actul normativ în stadiu de proiect prevede că după analiza tezelor este sesizată comisia de etică a universităților și informat ministerul, fără să existe și obligativitatea unor măsuri sau a sesizării CNADTCU.

Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituție de învățământ superior. Conducerea școlilor doctorale susține activitatea de verificare.

Ulterior finalizării verificărilor se întocmește un raport detaliat cu privire la respectarea/ nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, raport care va fi transmis Ministerului Educației.

În cazul în care se constată abateri de la etica și deontologia universitară este sesizată, în conformitate cu legislația în vigoare, comisia de etică din cadrul instituției de învățământ superior, iar Ministerul Educației va fi informat în acest sens.

Bugetul verificării – 25 milioane lei

Finanțarea activității de verificare a tezelor de doctorat din cadrul instituțiilor de învățământ superior este asigurată de Ministerul Educației și se face în anul 2021 din fondul pentru finanțarea situațiilor speciale conform prevederilor legale, în cuantum de 25.017.031 lei.

Reamintim că pe 4 august, într-o conferință de presă de la Ministerul Educației, ministrul Cîmpeanu a cerut universităților să realizeze “într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. El a făcut cererea după ce a anunțat că nu va mai modifica regulamentul și metodologia CNATDCU.

Sorin Cîmpeanu: „Din 1990 până acum au fost eliberate 77.111 titluri de doctor. Cea mai mare parte, mai mult de jumătate, de către marile universități, precum Universitatea din București – aproape 9.000 de titluri, Universitatea Babeș-Bolyai – aproape 6.500 de titluri de doctor, Universitatea Politehnică – aproape 5.000, Universitatea Al. I. Cuza din Iași – peste 4.500. În total, 77.111 titluri. Peste 2.000 de titluri sunt eliberate de Academia Română.

Solicit Universităților în care s-au susținut toate aceste teze de doctorat ca, într-un termen rezonabil, un an, spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susținute în aceste universități. Fiecare să-și analizeze propriile teze. Să-și asume răspunderea și să declare sub semnătură că au fost analizate și că sunt sau nu sunt situații neconforme rezultate în urma acestei analize. În acest sens, Ministerul Educației va acorda și o finanțare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susținute în fiecare din universități. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educație și mă refer aici la învățământul superior, nivel de doctorat. (…)

Va fi un sistem prin care, pentru analiza fiecărei teze, va fi acordată o sumă rezonabilă, de exemplu 50 de euro, 50-60 de euro pentru fiecare teză. (Din) bugetul Ministerului Educației, avem un fond pentru situații speciale. Pentru că această provocare este o provocare majoră care justifică utilizarea fondului pentru situații speciale.

(Pe rectori) I-am anunțat de această propunere la sfârșitul lunii iunie, pe parcursul reuniunii Consiliului Național al Rectorilor, care a avut loc la UBB din Cluj-Napoca.

Dacă aceste sume pentru analiza tezelor vor fi cuprinse în contractul instituțional, când primești o sumă trebuie să justifici și utilizarea ei.

Contractul instituțional are doi semnatari: cel care dă și cel care primește. Ministerul Educației și universitatea, ministrul Educației și rectorul universității. Odată ce-ai semnat contractul instituțional prin care primești această finanțare, este o obligație asumată. Restul întrebărilor nu-și mai au locul.

Eu sunt convins că mediul universitar… Nu trebuie să obligăm pe nimeni. Sunt convins că fiecare dintre colegii rectori înțelege importanța acestor verificări. Acum, dacă mă întrebați dacă universitatea are posibilitatea să refuze finanțarea, teoretic da. Practic, nu am auzit de o universitate care să refuze o finanțare.”

Citește și:
15 august 2021: ULTIMA ORĂ Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, după care să o trimită la CNATDCU
16 august 2021: Mircea Dumitru, vicepreședintele CNATDCU, despre teza de doctor a lui Cîmpeanu: Voi vorbi direct cu membrii Consiliului general peste câteva zile. Nu există nicio suspiciune de plagiat din câte știu eu

12 comments
  1. Problema este fals pusa. Multe teze elaborate inainte de 2000, nu mai au coordonatorii in viata, sau sunt la varste de peste 85 ani, multi doctori pe multe domenii sunt la pensie, sau nu mai sunt in viata. Cred ca util era ca bani si timp sa se verifice la cei din toata guvernarea centrala, ministere si agentii ale statutului, din conducerile universitatilor si facultatilor publice si private. Exista si vor exista mari diferente intre tezele redactate inainte de 1998-1999 si cele dupa aderarea la UE si crearea de scoli doctorale. Au fost schimbate mukte cerinte. Apoi nu vor putea fi acuzate de frauda, tezele lucrate de altii si cele facute dupa proiecte, studii, unele arhivate in hale in afara oraselor si altele disparute, din multe entitati de cercetare, ale Academiei si altele asemenea.

    1. Precum vezi, tezele se evalueaza dupa criteriile de azi, nu dupa normele si criteriile de la data sustinerii …

  2. Circul continua! Totusi, intreb, nu dau cu parul. N-ar fi mai bine ca sa-i pui pe cei cu ,,doctorate” sa repete procedurile si sa-si ia pe bune ravnitele titluri? Zic ca ar costa infinit mai putini bani.

    1. Asta ar fi cea mai corecta solutie. Si sa ii pui sa isi publice rezultatele in reviste si conferinte de top … si abia apoi sa sustina teza. Sa vezi atunci cum va creste Romania in topurile internationale care tin cont de publicatii (nu glumesc – sunt sigur ca majoritatea sunt in stare sa produca lucruri de calitate, dar daca nu au fost constransi au luat-o pe calea cea mai simpla).

  3. Problema e ce fac daca gasesc una care nu e plagiat, ca restul sa nu mai vorbim, jale mare printre dottore.
    prin 86 student fiind cautand o carte prin biblioteca facultatii, am gasit-o insa doar pe jumatate, fusese rupta tocmai pentru o lucrare de doctorat, ca sa nu se afle ca e plagiata

      1. Upsss… Avem și detector de plagiatori (aici, printre comentatori? :))
        Ceva, voluntariat, sau pe bani?

        Deja mă scârbește interesul ăsta ,,subit” pentru corectitudine a lui Câmpeanu!
        Parcă nu știm că printre ăștia mai mari merge vorba: ,,o mâna o spală pe cealaltă”?
        Multe teze de doctorat nici nu sunt facute de ei, ci de alți profesori din universități…

        1. Eu nu sunt detector de plagiatori! Am fost si eu student si stiu cate se spuneau despre profesori! Multe din vorbe se dovedeau ne-adevarate si inventate doar pentru a murdari un cadru didactic care dadea note mici.

  4. Pentru așa ceva sunt bani, dar pentru salarii nu?
    Să le verifice fără bani, că banii i-au luat când au fost în comisie. Vor bani de două ori? Rușine!
    Trebuia să își facă treaba la timp, nu să își umfle buzunarele din nou!

    1. Suma care o primeste un membru din comisie este foarte mica, modica as putea spune. Citirea, cum trebuie, a unei teze, analiza ei, etc ar trebui sa dureze cel putin cateva saptamani. Timpul asta nu il poti plati cu cateva sute de lei!

  5. Nu poti scrie o teza de doctorat de cateva sute de pagini cu coeficienti de similitudine zero decat daca ai acces la un soft special de analiza a textului (care nu exista in anii ’90). Ma astept sa fie gasite similitudini semnificative la partea din teza care descrie domeniul si contributiile anterioare (fara ca intentia autorului sa fie plagiatul). Verificarea asta nu va face decat sa arunce cu noroi in invatamantul romanesc care si asa era cronic subfinantat iar normele didactice supraincarcate.

    1. Și va fi tot pe ochi frumoși, ci nu pe bune!
      Hai să nu ne facem că nu știm…
      Cine nu este ,,dorit” va acuzat de plagiat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

Propunerea pentru exmatriculare a 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, a declarat pentru Edupedu.ro decanul Răzvan Dincă. Situația este cu…
Vezi articolul

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cine este responsabil pentru eșecul României pe tema laserului de la Măgurele: alegerile din decembrie, Ministerul Cercetării, conflictul din 2018 și mentalitatea, acuză Sorin Costreie, reprezentantul special al Guvernului pentru participarea României la ELI-ERIC

Reprezentantul României în Adunarea Generală a ELI-ERIC, Sorin Costreie, consilier al premierului Cîțu, arată către Ministerul Cercetării condus de Ciprian Teleman, către alegerile din decembrie care au schimbat guvernul, către…
Vezi articolul

Universitatea din București, despre situația din Ucraina: instituția “condamnă ferm orice formă a războiului”, anunță că va sprijini studenții și profesorii “care fug din calea atacului”

Universitatea din București condamnă, printr-o poziție emisă joi pe tema situației din Ucraina, “orice formă a războiului”: “Credem în confruntarea de idei și în dialogul constant ca soluții la problemele…
Vezi articolul

Pentru rezultate de excepție la examenele internaționale, pregătirea temeinică, cu cel puțin un an înainte, e esențială. “Le recomand elevilor să înceapă pregătirea din clasa a X-a” susține Georgiana Popovici, doctor în matematică (P)

Meditațiile la matematică pentru examene internaționale sunt necesare? Ce contează pentru părinți și elevi deopotrivă este atingerea obiectivelor: calificative care deschid ușile celor mai bune universități. Liceenii români iau tot…
Vezi articolul