Mircea Dumitru, vicepreședintele CNATDCU, despre teza de doctor a lui Cîmpeanu: Voi vorbi direct cu membrii Consiliului general peste câteva zile. Nu există nicio suspiciune de plagiat din câte știu eu

1.650 de vizualizări
Mircea Dumitru / Foto: Facebook.com
Consiliul General al CNATDCU se va reuni săptămâna aceasta pentru a analiza cererea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a-i fi analizată in integrum teza sa de doctorat, a declarat pentru Edupedu.ro vicepreședintele CNATDCU, profesorul universitar Mircea Dumitru. El va prezida forul care analizează doctoratele în lipsa președintelui Ioan Aurel Pop, care s-a autosuspendat din funcție pentru șase luni, după cum a declarat mai devreme pentru Edupedu.ro.

Din cunoștințele sale, Dumitru spune că este pentru prima dată când autorul unei teze de doctorat cere analiza integrală a acesteia și că „nu există nicio suspiciune de plagiat care să planeze asupra acestei teze de doctorat”. De asemenea, nici la UEFISCDI nu a fost depusă vreo sesizare de plagiat în legătură cu teza de doctorat a ministrului Cîmpeanu. În mod normal, conform regulamentului CNATDCU, analiza tezei se face la existența unei suspiciuni de plagiat, dar Dumitru spune că după analiza făcută de universitatea la care a susținut teza Cîmpeanu, „putem să socotim că acesta este momentul în care se poate începe o analiză” și „pornind tot de la aceleași baze de date care există, să se facă o analiză și la CNATDCU”.

Declarațiile lui Mircea Dumitru pe subiectul tezei de doctorat a ministrului Educației:

„Din declarația domnului ministru rezultă că universitatea care i-a conferit titlul de doctor urmează să facă această evaluare, pornind de la bazele de date existente. Deci nu există nicio suspiciune de plagiat care să planeze asupra acestei teze de doctorat din câte știu eu și nu e înregistrată nicio sesizare la UEFISCDI pentru ca noi să facem această evaluare la CNATDCU, dar dacă domnia sa dorește, putem să socotim că acesta este momentul în care se poate începe o analiză și așa cum am înțeles, mai întâi se va face la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, universitatea care i-a conferit titlul de doctor, urmând ca mai apoi, pornind tot de la aceleași baze de date care există, să se facă o analiză și la CNATDCU. Voi vorbi direct cu membrii Consiliului General peste câteva zile”, a declarat Mircea Dumitru pentru Edupedu.ro.

Întrebat dacă a mai fost făcută la CNATDCU o solicitare de genul acesta, Dumitru a răspuns „din experiența mea, nu există o cerere similară din partea autorului sau autoarei tezei să se facă o evaluare a tezei respective”.

„Înțeleg situația pentru că în presă, în spațiul public, au apărut anumite mesaje cu privire la teza de doctorat, la lucrările științifice, domnul ministru dorește să fie analizate aceste lucruri ca să oferim și elemente obiective pentru o judecată”, a mai spus Dumitru.

  • Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, potrivit unei declarații de presă făcută de acesta duminică seara. Oficialul spune că a cerut „USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate“.

Anunțul ministrului vine în contextul în care, la începutul lunii, Cîmpeanu le-a cerut universităților, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Minister, să realizeze „într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. El a făcut cererea după ce a anunțat că nu va mai modifica regulamentul și metodologia CNATDCU.

Declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

„Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.

De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate.

Am inițiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranța că exemplul va fi preluat și de către alți lideri din domeniul învățământului superior, de “personaje cheie” în educație și de promotori ai integrității academice.

Respectarea normelor de etică și deontologie profesională a fost un principiu pe care l-am susținut continuu în cei 30 de ani de activitate academică.

În același timp, îmi exprim speranța că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susținută prin forța legală necesară.

Am solicitat universităţilor să se concentreze pe verificarea, prevenirea și combaterea abaterilor de la standardele de etică și integritate academică, inclusiv prin inițierea unui proces de verificare din perspectiva conformității, prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.”

Citește și:
ULTIMA ORĂ Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU, forul care analizează plagiatele: Nu mai pot, sunt președintele Academiei, sunt profesor universitar și asta îmi mănâncă tot timpul
ULTIMA ORĂ Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, după care să o trimită la CNATDCU
Regulamentul CNATDCU nu va fi schimbat, anunță Sorin Cîmpeanu: “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”
Iohannis, după apelul mai multor organizații și academicieni să ia poziție împotriva modificărilor în legislația CNATDCU: Solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate / “Toleranță zero” față de abaterile academice și plagiat
Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat. Mircea Dumitru: Verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare nu poate fi pusă în practică. Cîmpeanu ne-a invitat să venim cu propunerile noastre

1 comment
  1. Lăsați naiba lucrarea, că nu asta îl face deștept și bun pentru funcție!
    Să treacă să dea examen național din metodică, specialitate și management educațional! Să ne arate că este bun și ca profesor și ca ministru!
    De d-ăștia este toată pleava de sus- puși plină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala în vremea Omicron – cazul Spaniei: Situație dificilă în școli, deși numărul profesorilor absenți la nivel național este mic, iar procentul elevilor de 5-11 ani care s-au vaccinat cu prima doză se apropie deja de 50%

Școlile din Spania se confruntă cu probleme considerabile cauzate de numărul profesorilor și elevilor care stau acasă, în plin val Omicron, deși, la nivel național, procentul cadrelor didactice care nu…
Vezi articolul

O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna…
Vezi articolul

Fostul președinte al Consiliului de etică universitară este păstrat pentru încă 4 ani în CEMU chiar de Ministerul Educației, care constata în vară că a fost angajat titular la două facultăți simultan, lucru ilegal. Trei din cei cinci noi membri provin de la Universitatea Politehnica București

Noua componență a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației care verifică respectarea eticii în universități, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciprian Ion Preda,…
Vezi articolul