Regulamentul CNATDCU nu va fi schimbat, anunță Sorin Cîmpeanu: “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”

536 de vizualizări
Foto: Captură Facebook.com / Ministerul Educației
Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de atestare a diplomelor și certificatelor universitare, CNATDCU și metodologiile aferente nu vor fi modificate, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus într-o conferință de presă, după ce vineri a expirat termenul de consultare publică pentru aceste schimbări, că “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”.
  • Decizia vine după ce, săptămâna trecută, mai multe organizații și reprezentanți ai mediului academic au solicitat printr-o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică față de încercările de modificare a regulilor, încercări care, spuneau semnatarii, creează “mecanisme legale de salvare a plagiatorilor”. Șeful statului a răspuns arătând că “societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere (…) Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toți cei care s-au pronunțat au spus că este foarte bine așa, am luat act și vor rămâne în aceeași formă”. El a mai arătat, între altele:

“Aceste propuneri de modificare vizau pe deoparte îmbunătățirea transparenței, vizau consolidarea responsabilității, vizau de asemenea consolidarea bune administrări. (…)

Insist ca, pe viitor, dacă toți cei care s-au exprimat au spus că este foarte bine așa, se poate să elimine acele întârzieri prin care sute de candidați la titlul de doctor sau de abilitare depun plângere la Ministerul Educației cu privire la întârzierea procesului. Dacă nu este nevoie de celeritate, așa cum am apreciat atunci când am făcut propunerile de modificare, înseamnă că este bine cu aceste reguli, deci nu se vor mai înregistra întârzieri.

Îmi place să cred că solicitarea pe care am făcut-o către consiliu încă din luna februarie, de realizare a unei strategii de prevenire și combatere a plagiatului, va fi onorată cat se poate de curând în așa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire și combatere a unui fenomen extrem de grav care afectează foarte mult imaginea sistemului de educație.”


1 comment
  1. ME are la dispoziție, ca instrument de acțiune (prevăzut EXPRES chiar într-un Ordin de ministru, încă de anul trecut), sancționarea DISCIPLINARĂ a celor care blochează dosarele (de abilitare, în cazul de față!!!).
    ME de ce NU se folosește de instrumentul în cauză???
    Prevederea menționată mai sus a fost inclusă în respectivul Ordin ca urmare a unei acțiuni în justiție pe care am inițiat-o. Este impardonabil că nu se recurge la sancțiunea amintită aplicată celor care folosesc funcțiile administrativ-decizionale în scopuri personale condamnabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Echipa de liceeni care reprezintă România în competițiile internaționale de robotică a plecat miercuri seara în Rusia / Însoțitorul lor, Ionuț Panea de la ASE București: Am fost și acum o lună tot acolo… știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa de Ucraina

Echipa clubului de robotică Autovortex, formată din 7 tineri și un însoțitor, asistentul universitar Ionuț Panea de la ASE, a plecat miercuri seară la Sankt Petersburg, cu un ultim zbor…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza, nu va mai fi profesor asociat la UMF Cluj. Rector: Probabil că nu o să îi mai oferim un contract, deși pe noi ne-ar ajuta să avem un profesor aici

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu, a recunoscut că universitatea i-a oferit un contract de profesor asociat fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, deși acestuia…
Vezi articolul

Cseke Attila denunță o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și acuză comportamentul unor „pedagogi”, părinți și elevi, care acum nu se mai implică: Avem acest sport, fuga de răspundere / Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol. Nu sunt acte medicale, școala trebuie să decidă cine le face

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a acuzat de fugă de răspundere „foarte mulți participanți în domeniul educațional, fie că vorbim de pedagogi, fie că vorbim de elevi, fie că…
Vezi articolul