Regulamentul CNATDCU nu va fi schimbat, anunță Sorin Cîmpeanu: “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”

539 de vizualizări
Foto: Captură Facebook.com / Ministerul Educației
Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de atestare a diplomelor și certificatelor universitare, CNATDCU și metodologiile aferente nu vor fi modificate, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus într-o conferință de presă, după ce vineri a expirat termenul de consultare publică pentru aceste schimbări, că “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”.
  • Decizia vine după ce, săptămâna trecută, mai multe organizații și reprezentanți ai mediului academic au solicitat printr-o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică față de încercările de modificare a regulilor, încercări care, spuneau semnatarii, creează “mecanisme legale de salvare a plagiatorilor”. Șeful statului a răspuns arătând că “societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere (…) Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toți cei care s-au pronunțat au spus că este foarte bine așa, am luat act și vor rămâne în aceeași formă”. El a mai arătat, între altele:

“Aceste propuneri de modificare vizau pe deoparte îmbunătățirea transparenței, vizau consolidarea responsabilității, vizau de asemenea consolidarea bune administrări. (…)

Insist ca, pe viitor, dacă toți cei care s-au exprimat au spus că este foarte bine așa, se poate să elimine acele întârzieri prin care sute de candidați la titlul de doctor sau de abilitare depun plângere la Ministerul Educației cu privire la întârzierea procesului. Dacă nu este nevoie de celeritate, așa cum am apreciat atunci când am făcut propunerile de modificare, înseamnă că este bine cu aceste reguli, deci nu se vor mai înregistra întârzieri.

Îmi place să cred că solicitarea pe care am făcut-o către consiliu încă din luna februarie, de realizare a unei strategii de prevenire și combatere a plagiatului, va fi onorată cat se poate de curând în așa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire și combatere a unui fenomen extrem de grav care afectează foarte mult imaginea sistemului de educație.”


1 comment
  1. ME are la dispoziție, ca instrument de acțiune (prevăzut EXPRES chiar într-un Ordin de ministru, încă de anul trecut), sancționarea DISCIPLINARĂ a celor care blochează dosarele (de abilitare, în cazul de față!!!).
    ME de ce NU se folosește de instrumentul în cauză???
    Prevederea menționată mai sus a fost inclusă în respectivul Ordin ca urmare a unei acțiuni în justiție pe care am inițiat-o. Este impardonabil că nu se recurge la sancțiunea amintită aplicată celor care folosesc funcțiile administrativ-decizionale în scopuri personale condamnabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vaccinarea colectivă a elevilor a început la Colegiul “Mihai Eminescu” din Botoșani. “Se apropie examenele naționale și copiii trebuie să fie pregătiți, trebuie să se protejeze pe ei și să fie prezenți la examen” – directorul Colegiului

Zeci de elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” (CNME) din municipiul Botoşani au fost vaccinaţi, marţi, împotriva COVID-19, în cadrul cabinetului medical al unităţii de învăţământ, relatează Agerpres. Elevii…
Vezi articolul

OFICIAL Burse egale cu salariul net al unui profesor debutant pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența cu dublă specializare / Practica pedagogică este de 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare pot să primească burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant,…
Vezi articolul

Remus Pricopie, reacție la anunțul Ralucăi Turcan privind schema de 10 milioane de euro pentru universități: Din martie până azi, sumele alocate universităților pentru măsuri anti-COVID19 se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană

Sumele alocate de autorități universităților, pentru măsuri anti-Covid-19, din martie până acum “se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană (studenți, profesori, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”, scrie rectorul…
Vezi articolul