Regulamentul CNATDCU nu va fi schimbat, anunță Sorin Cîmpeanu: “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”

537 de vizualizări
Foto: Captură Facebook.com / Ministerul Educației
Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de atestare a diplomelor și certificatelor universitare, CNATDCU și metodologiile aferente nu vor fi modificate, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus într-o conferință de presă, după ce vineri a expirat termenul de consultare publică pentru aceste schimbări, că “atâta vreme cât sunt ministru al Educației, nu voi accepta alte solicitări de modificare”.
  • Decizia vine după ce, săptămâna trecută, mai multe organizații și reprezentanți ai mediului academic au solicitat printr-o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică față de încercările de modificare a regulilor, încercări care, spuneau semnatarii, creează “mecanisme legale de salvare a plagiatorilor”. Șeful statului a răspuns arătând că “societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere (…) Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toți cei care s-au pronunțat au spus că este foarte bine așa, am luat act și vor rămâne în aceeași formă”. El a mai arătat, între altele:

“Aceste propuneri de modificare vizau pe deoparte îmbunătățirea transparenței, vizau consolidarea responsabilității, vizau de asemenea consolidarea bune administrări. (…)

Insist ca, pe viitor, dacă toți cei care s-au exprimat au spus că este foarte bine așa, se poate să elimine acele întârzieri prin care sute de candidați la titlul de doctor sau de abilitare depun plângere la Ministerul Educației cu privire la întârzierea procesului. Dacă nu este nevoie de celeritate, așa cum am apreciat atunci când am făcut propunerile de modificare, înseamnă că este bine cu aceste reguli, deci nu se vor mai înregistra întârzieri.

Îmi place să cred că solicitarea pe care am făcut-o către consiliu încă din luna februarie, de realizare a unei strategii de prevenire și combatere a plagiatului, va fi onorată cat se poate de curând în așa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire și combatere a unui fenomen extrem de grav care afectează foarte mult imaginea sistemului de educație.”


1 comment
  1. ME are la dispoziție, ca instrument de acțiune (prevăzut EXPRES chiar într-un Ordin de ministru, încă de anul trecut), sancționarea DISCIPLINARĂ a celor care blochează dosarele (de abilitare, în cazul de față!!!).
    ME de ce NU se folosește de instrumentul în cauză???
    Prevederea menționată mai sus a fost inclusă în respectivul Ordin ca urmare a unei acțiuni în justiție pe care am inițiat-o. Este impardonabil că nu se recurge la sancțiunea amintită aplicată celor care folosesc funcțiile administrativ-decizionale în scopuri personale condamnabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure

Cei sub 1% dintre elevii infectați, anunțați de ministrul Educației sâmbătă dimineața la ProTV “sunt elevii care s-au diagnosticat”, a precizat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, tot…
Vezi articolul

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an – Surse Economedia.ro / Executivul apelează la fondul de rezervă pentru mai multe ministere și instituții rămase fără bani / Pe agenda ședinței de vineri sunt și suplimentări de credite pentru Ministerul Educației

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.ro, în contextul în care alocă bani din fondul de rezervă și suplimentează…
Vezi articolul

Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB: „Nu văd ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului Bode, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare / Ar fi ilegal să cerem retragerea titlului, nu avem competența să facem acest lucru”

Profesorul Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, a declarat, marți, pentru Euronews România, citat de G4Media.ro că nu vede „ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului…
Vezi articolul