Reprezentanții elevilor cer ca în noua lege a educației să fie trecute proceduri de intervenție în cazul abuzurilor făcute de profesori asupra copiilor la școală

6.106 vizualizări
Foto: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com
Reprezentanții elevilor solicită autorităților, în contextul elaborării unei noi legi a Educației, „să elaboreze un set clar de proceduri menite să asigure intervenția rapidă și eficientă în cazurile de abuz sesizate la nivelul școlii”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor. Reacția vine după ce Recorder.ro a publicat un material despre un profesor de la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” Codlea, care ar fi hărțuit sexual timp de patru ani (între anul 2018 și anul 2022) mai multe eleve aflate în situații vulnerabile.

„Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nu foarte mult timp în Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” Codlea este de netolerat. Profesorii sunt cei care ar trebui să reprezinte modele de etică, integritate și comportament pentru elevi, cât și să combată orice formă de abuz. Cerem autorităților competente să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate acest caz și să sancționeze ca atare eventuale derapaje, acolo unde ele sunt sesizate și probate corespunzător”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Mai jos, comunicatul transmis de Consiliul Național al Elevilor:

„De curând, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora un profesor de 46 de ani, ce activează în cadrul Colegiului Tehnic „Simion Mehedinți” Codlea, ar fi hărțuit sexual timp de patru ani (între anul 2018 și anul 2022) mai multe eleve aflate în situații vulnerabile. Până la momentul la care cele întâmplate au ajuns în atenția jurnaliștilor, conducerea liceului a preferat să ascundă cazul, pentru a proteja reputația școlii, în detrimentul adoptării unor măsuri ce ar fi trebuit să asigure siguranța elevilor. Odată ce subiectul a devenit de interes pentru reprezentanții presei și ai organelor de achetă, profesorul în cauză ar fi fost silit să demisioneze.

Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabile astfel de atitudini venite din partea celor care ar trebui să fie garanții respectării legislației în vigoare și a celor care ar trebui să se asigure că elevii se află în deplină siguranță pe parcursul școlarizării și constată cu stupefacție faptul că în ultima perioadă ies la iveală tot mai frecvent cazuri în care cadre didactice adoptă un comportament eronat în relația cu elevii. În acest sens, reprezentanții elevilor solicită autorităților, în contextul elaborării noului pachet legislativ pentru educație, deziderat prevăzut în proiectul „România Educată”, să elaboreze un set clar de proceduri menite să asigure intervenția rapidă și eficientă în cazurile de abuz sesizate la nivelul școlii, astfel încât siguranța elevilor și a celorlalți membri ai comunității școlare să nu poată fi pusă în pericol sub nicio formă.

De asemenea, pentru a preveni astfel de cazuri de hărțuire sexuală, este necesar ca managerii școlari să înțeleagă cât de răspândit și nociv este acest fenomen, și, ca atare, fiecare director să desfășoare analize de nevoi ale unităților de învățământ pe care le conduc, care să stea la baza implementării, alături de reprezentanți ai elevilor, profesorilor, părinților, autorităților locale, serviciilor de protecție a copilului și a polițiștilor responsabili de siguranța școlară a unor politici menite să prevină orice incident abuziv. Situația din cadrul Colegiului Tehnic „Simion Mehedinți” ne face să tragem un semnal de alarmă asupra unui alt aspect extrem de important, și anume nevoia de sprijin psihoemoțional a elevilor care ajung, din ce în ce mai des, victime ale fenomenlor de violență, abuz și bullying.”

Foto: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


18 comments
 1. Daca cumva esti ajuns la catedra si te exprimi in asemenea mod..clar ca ce am scris nai sus se confirma. Fereaeca Dumnezeu de asemenea dascali !! Dar na…incompetenta exista in toate domeniile si proasta crestere de asemenea

 2. Ca profesor de sex masc6, am ajuns să merg numai cu privirile în pământ deoarece, de cum a dat căldura, au zburat hainele și decența de pe eleve și am ajuns să îmi fie frică că orice observație făcută asupra ținutei ar putea fi interpretată ca “abuz sexual” asupra elevelor incriminate. Legea Educației Naționale îți interzice să faci observație în clasă unui elev care nu respectă ROI dar, dacă elevul te înjură, amenință cu bătaia sau este total indiferent, NU există nici un fel de pedeapsă! Limbajul și comportamentul elevilor minori – înjurături, fumat, consum de droguri si alcool în incinta școlilor este deja scăpat de sub control dar, ca orice metodă populistă aplicată de politicienii ahtiați după voturi ale prostilor care nu au dat pe la școală, tot profesorii sunt de vină! Înainte să deschideți gura pentru a exprima tâmpenii , citiți cu atenție legile și apoi comentați!!!

 3. Montati camere audio si video in fiecare sala de clasa! De unde nu stim ca anumiti elevi care au primit cate o nota mica pe nestiinta, nu inventeaza impotriva cadrului didactic vreo “istorioara jenanta”,cu acordul unor parinti fara prea multa educatie?Se pot specula multe lucruri si fara sa fie voie sa se inregistreze ora,cum poate dovedi cineva ca e nevinovat?

 4. Și reciproca ! Profesorii să fie protejați de violențele fizice , verbale și psihice venite din partea elevilor și părinților acestora ! Vă reamintesc de profesoara bătută cu ranga peste picioare , de profesoara din Botoșani luată la pumni și lovită cu picioarele în clasă … Vrem să fim protejați de insultele venite din partea elevilor ș de amenințările părinților ! Amestecați și considerați profesorii ca fiind toți la fel , greșit , orice pădure are uscături , așa cum nu toți părinții / elevii sunt la fel .

 5. Cai verzi pe pereți…elevii nu mai vor să învețe…căuta tot felul de subterfugii sa se sustragă.vor incrimina cadrele didactice numai și pt faptul că le vor cere să învețe.profesorii vor fi obligați să se roage la elevi să scrie sa ia notițe sa și facă temele.nimic nu va mai fi obligatoriu.Si așa nu ai voie să i jignești lovești sa ridici tonul la ei să i ameninți cu corijentă.Lenea și indolența nesimțirea actele de vandalism agresiunea asupra cadrelor verbală și fizică va fi pedepsita cu mustrare verbală in nici un caz cu exmatriculare…profesorul ajunge un zero barat in fața micilor ticăloși..

  1. Așa este, despre profesori de ce nu vorbesc cei din consiliul elevilor ca sunt mai vulnerabili decât elevii, deoarece sunt abuzați de elevii drogati, care amenința profesorii cu bătaia in cazul notelor mici/corigentei? Aici nimeni nu gândește! Sa pună mâna sa învețe și sa nu mai arate cu degetul spre profesori, ci sa se uite la ei, ca ei sunt de vina pentru distrugerea sistemului de învățământ!

 6. Sa propuna Consiliul elevilor si uniforma sau haine decente , cu acoperirea buricului, pieptului, picioarelor, fete nefardate, par nevopsit, cercei mici si cel mult un inel … Fara fumat in școală..
  Este total condamnabil un abuz sexual, dar si elevele sa nu mai arate ca niste 《vrv€.

  1. Sunt stapani pe ora,nu pe copii. Nu au motive sa fie “exploatatorii” elevilor. Nu lucreaza elevii pe plantatia personala a profesorilor! Ce motiv ar avea profesorii “sa-i exploateze” pe bietii copii?

  2. Cu ce exploateaza elevul? Ca-i cer sa faca ceea ce-i este menit ca elev, adica sa invete? Niciun profesor nu vrea altceva. Nu vrem nici sa va exploatam, traficam, torturam. Vrem doar sa invatati. Daca eu imi fac la catedra profesia, respecta-ma, asa cum fac si eu si raspunde prin a fi elev adevarat si invata! Nu va cere nimeni nimic exagerat. Trebuie sa intelegeti ca pentru a deveni OAMENI, fiecare dintre noi, profesori, medici, ingineri, instalatori, strungari, mecanici, electricieni, am trecut prin acesti pasi mici de invatare. Am acumulat putin cate putin, poate am plans, poate am zambit, poate am suferit, dar toti am facut-o in ideea ca vom ajunge sa facem o meserie sau o profesie din care sa ne castigam painea.Nu e usor pentru niciunii dintre noi, dar trebuie. M-a intrebat candva o eleva daca ce are ea in cap nu conteaza pentru ca are parul vopsit in 3 culori? Cum ca parul nu are legatura cu ceea ce are in minte, cunostinte, informatii. I-am raspuns ca exista un regulament si ne conformam lui. Si mai mult decat atat, exista un respect reciproc: daca eu sunt decenta in fata elevului si nu vin cu 3 culori in par, ar trebui si elevul sa o faca la fel. Pur si simplu si eu as vrea poate sa vin la scoala lejer intr-o zi de vara cu pantaloni scurti sa-mi fluture vantul printre craci(ma scuzati), si nu cu fusta pana la glezne sau pantaloni. Dar e vorba de respectul de sine si fata de scoala, de elev. Nu sunt de acord cu abuzurile sexuale, evident. Si nici cu vorba ca daca arata ca o cxxxva isi merita soarta. Nu. Un pradator sexual va actiona ca atare cu sau fara fusta scurta a elevei. Insa cred in decenta minimala.

  3. Asa este. Profesorii sunt in mare parte ajunsi la catedra pentru ca s au ratat in alte parti. Nu predau cu pasiune si abuzeaza de puterea lor data de note. Nu stiu sa ii faca pe elevi sa ii pasioneze materia pe care ei o predau si dau vina pe copii ca nu invata. Ce sa invete o materie predata ca acum 50 de ani

   1. Da, bai Muntenescule, ai dreptate, desi pari defect. N-am reusit sa fiu găuritor, ţintuitor, aburitor, defectolog, destrămător, fazanier, frânar, distilator rachiuri naturale, vestitor, tocător, nămolar sau zdrobitor si atunci tot ce mi-a ramas de facut a fost sa dau buzna intr-o scoala si, inarmat cu note, sa abuzez de puterile mele speciale. Cu pasiune!

  4. Dacă ai copii, ține-i acasă ! Să fie ei stăpânii tăi !
   Dacă ești elevă și nu-ți place școala, la muncă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discuții despre plângeri penale între primarul Constanței și o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit. Vergil Chițac: „Domnișoară, să nu vă alegeți dumneavoastră cu plângere pentru că faceți presiuni înaintea votului”

Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

BREAKING Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie 2022, spune ministrul Educației / Nu voi mai propune un plus de vacanță suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată / Dacă situația o impune, rămâne doar varianta școală online

Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie, spune ministrul Educației la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus că în ianuarie vom merge la școală cu prezență fizică pentru că…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre presiunea părinților pentru note mari: Ar trebui să le redăm profesorilor libertatea de a da note elevilor așa cum cred ei că este potrivit, în conformitate cu pregătirea lor pedagogică / Pentru a avea încredere în aceste note, trebuie să avem un sistem mai standardizat

Ministrul Educației admite implicit faptul că există o presiune a părinților asupra profesorilor pentru a le acorda note mari elevilor. Într-un răspuns dat la o întrebare la prezentarea Raportului național…
Vezi articolul

Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la orele online cum rămâne? Lipsesc de pe agenda prezidențială #RomâniaEducată – acuză Consiliul Elevilor, care cere cumpărarea urgentă de echipamente pentru școala digitală

“Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Știam că acei elevi…
Vezi articolul