Scrisoare deschisă către Iohannis, din partea mediului academic, împotriva schimbărilor în legislația de analiză a plagiatelor: Modificările propuse de Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică

2.177 de vizualizări
Consiliul Rectorilor
Foto: Pixabay.com
Treisprezece organizații și mișcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari și cercetători din România și străinătate, îi solicită printr-o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis să ia atitudine publică față de recenta inițiativă legislativă a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de modificare a legislației Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), „prin care sunt create mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna sau vor face imposibilă emiterea unor verdicte de plagiat”, se arată într-un comunicat de presă al acestora.

„Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică. În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat”, se arată în scrisoarea deschisă.

Printre semnatarii scrisorii se numără Emilia Șercan, Cristian Preda, Mircea Kivu, Gabriel Liiceanu, Mihai Miclăuș, Octavian Mincu, Lucian Ancu, Liviu Papadima, Marian Popescu, Gelu Duminică.

 • Amintim: Consiliul General al CNATDCU a respins pe 6 iulie, cu 15 voturi din 18 membri prezenți, propunerile de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat și a regulamentului de funcționare a CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Mircea Dumitru, vicepreședinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Restul de trei membri s-au abținut de la vot. Mircea Dumitru susține că verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare „nu poate fi pusă în practică” fiindcă „niciun profesor nu are la dispoziție timp să citească și să verifice toate sursele ore în șir, de mai multe ori, asta este obligația comisiei de doctorat să o facă”. Pe scurt, verificarea să fie făcută doar pentru bucata de teză sesizată. De asemenea, Consiliul General al CNATDCU a mai susținut ca sarcina secretariatului să fie „de a primi sesizările și de a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de bază ca sesizările să fie acceptate, nimic mai mult”.

Mai jos, textul integral al scrisorii deschise:

„Semnături scrisoare deschisă CNATDCU are nevoie de sprijin, nu de piedici în calea unei culturi etice universitare!

Scrisoare deschisă

Domnului Klaus Iohannis, Președintele României

28 iulie 2021
Domnule Președinte,

Cu o zi înainte să faceți public raportul proiectului „România Educată”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus în dezbatere o propunere de ordin ministerial care, după opinia noastră, periclitează ireversibil eforturile mediului academic de a promova etica și integritatea în universități.

Vă solicităm ca, în calitate de inițiator al proiectului național „România Educată”, să vă exprimați public punctul de vedere față de consecințele pe care le va avea asupra funcționării CNATDCU – și a “culturii integrității” pe care proiectul dvs. își propune să o clădească – recenta inițiativă a ministrului Sorin Cîmpeanu.

Concret, proiectul propus de ministrul Educației modifică Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și aduce schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.

Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației la data de 13.07.2021, deși a fost respins de Consiliul general al CNATDCU cu 15 voturi „împotrivă” și 3 abțineri.

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și încurajează frauda academică.

În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat.

1. Analizarea unei teze de doctorat in integrum reprezintă cea mai periculoasă capcană mascată a acestui proiect de modificare a legislației CNATDCU.

O teză de doctorat poate fi declarată plagiată și dacă în conținutul ei se regăsesc câteva pagini plagiate, nefiind necesară analizarea ei in integrum pentru a se emite un verdict. La fel de bine, într-o teză de doctorat se poate constata plagierea unei idei, care se poate concentra într-o singură pagină. În multe situații, verificarea integrală a unei teze de doctorat este imposibil de realizat din cauza limitărilor obiective pe care le poate avea o comisie de analiză: accesul la surse bibliografice sau cunoașterea de către experți a tuturor lucrărilor publicate vreodată pe un anumit subiect/domeniu. De asemenea, analizarea in integrum a unei teze de doctorat poate prelungi excesiv de mult emiterea unui verdict, ducând la o tolerare de facto a plagiatelor pe perioade care pot să acopere aproape întreaga carieră academică sau profesională a unor persoane. Prin comparație, în prezent, deși termenul legal de emitere a unui verdict este de 45 de zile și se analizează strict doar porțiunile sesizate de un reclamant, există teze de doctorat pentru care nu s-a emis un verdict nici după cinci ani de la înregistrarea unei sesizări. Este ușor de înțeles de ce obligativitatea analizei in integrum ar putea duce la amânarea unui verdict sine die.

2. Conform proiectului, sesizările care vizează teze de doctorat deja analizate vor fi declarate admisibile doar dacă vizează alte capitole dintr-o teză sau dacă aduc elemente noi, care nu au fost cunoscute anterior de CNATDCU. Pot exista situații în care lucrările-sursă sunt cunoscute de comisie, dar sunt excluse din analiză din cauza accesului limitat la acestea.

Prin această măsură se încearcă eliminarea posibilității de a depune o nouă sesizare pentru o parte dintr-o teză de doctorat care a fost declarată neplagiată într-un mod fraudulos sau părtinitor. S-ar ajunge astfel la situații în care unei persoane să-i fie refuzat dreptul legitim de a face o sesizare – chiar dacă este vorba despre un autor care constată că el însuși a fost plagiat într-o teză de doctorat. Astfel, deși un autor plagiat ar putea identifica dovezi solide de plagiat care nu au fost analizate din toate perspectivele de o comisie anterioară, acesta nu ar putea să depună o nouă sesizare.

3. O altă modificare majoră se referă la înființarea unei noi structuri – Serviciul Secretariat CNATDCU – ale cărei atribuții vor include pronunțarea asupra condițiilor de admisibilitate a unei sesizări care se referă la conținutul științific al unei teze de doctorat.

Această procedură de triere birocratică a sesizărilor prin Serviciul Secretariat CNATDCU devine un instrument de selecție a priori, de către persoane care nu au competențele necesare pentru a se pronunța asupra conținutului științific al tezelor de doctorat, care acoperă toate domeniile doctorale recunoscute prin legislația românească. CNATDCU funcționează prin intermediul unor comisii de specialitate, în care cadre didactice și cercetători cu o mare expertiză pe un anumit domeniu academic analizează tezele de doctorat și de abilitare. De asemenea, în procedura de admitere a sesizărilor a fost inclusă și Direcția Juridică a Ministerului Educației, care ar urma să ateste legalitatea referatului de admitere întocmit de Serviciul Secretariat CNATDCU, fapt care va birocratiza și va îngreuna excesiv procedura de sesizare.

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis,

Aceste modificări sunt contrare demersului declarat al “României Educate” de promovare a unei “culturi a integrității” în mediul universitar, una în care “buna guvernanță, etica și integritatea devin valori fundamentale” până în 2030.

Credem că este nevoie ca actorii politici să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea valorilor profesionalismului și integrității.

Un sistem academic care nu se află sub semnul integrității este un sistem fără viziune, sortit eșecului, iar România contemporană nu își poate permite un eșec sistemic la nivelul învățământului doctoral și al cercetării științifice.

În calitatea dumneavoastră de inițiator al proiectului „România Educată”, vă solicităm pe această cale să împiedicați transformarea propunerii de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a CNATDCU, inițiată tocmai de ministrul pe care l-ați desemnat să implementeze proiectul, într-o modalitate legală de salvare a plagiatorilor.

Demersul de reașezare a valorilor în domeniul educației, până în 2030, este unul ambițios.

Aveți, ca promotor al “României Educate”, și responsabilitatea morală de a veghea ca valorile-cheie care definesc mediul academic să nu fie deturnate.”

Amintim că Pressone.ro a scris pe 17 iunie în legătură cu o serie de modificări ample aduse Regulamentului de organizare și funcționare a CNATDCU și a Metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. Potrivit Pressone, prevederile “favorizează plagiatorii și/sau care lasă loc la multe interpretări. Procedura de adoptare a acestor documente este ordinul de ministru, care poate fi oricând semnat de Sorin Cîmpeanu”.

Contactat de Edupedu.ro, vicepreședintele CNATDCU Mircea Dumitru a precizat atunci că “au fost introduse anumite prevederi cu care nu am fost de acord. Eu am ridicat obiecții cu privire la mecanismul nou care prevede criterii de admisibilitate ale sesizării cu privire la plagiate. În momentul de față, o echipă tehnică decide care dintre sesizările primite poate să fie luate în cercetare de Consiliul General, iar propunerea nouă [înaintată de Minister – N. Red.] prevede că urmează să fie respinse acele sesizări care sunt reveniri la alte sesizări judecate. Deci ne întoarcem la cazul de care vorbiți, Olaru [unde există deja o decizie din 2020 de menținere a titlului de doctor, pe lângă hotărârea de acum respinsă de ME și care statuează retragerea titlului de doctor, pe baza unor noi elemente de plagiat – N. Red.] și am zis că aici nu putem lăsa doar niște persoane care lucrează tehnic să decidă chestiuni de conținut științific, pentru că dacă vin sesizări noi cu alte elemente ele ar urma să fie automat respinse”.

Ulterior, acuzațiile au fost retrase de Dumitru și Andruh, care au precizat că nici în prima variantă a metodologiei modificate „softul nu înlocuia o comisie de experți, era scris clar. Softul este complementar, este un ajutor pentru comisia respectivă. Dar comisia de experți rămâne în continuare” (Marius Andruh pentru Edupedu.ro, 18 iunie 2021, detalii aici).

Semnatarii scrisorii către Iohannis, în ordine alfabetică:

 • AD ASTRA
 • ASOCIAȚIA ROMÂNIA VIE
 • ASOCIAŢIA VOCI PENTRU DEMOCRAŢIE ŞI JUSTIŢIE – VEDEM JUST
 • CORUPȚIA UCIDE
 • FEDERAȚIA SINDICALĂ HERMES
 • FUNKY CITIZENS
 • FREEDOM HOUSE
 • GEEKS FOR DEMOCRACY
 • GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL 
 • INIȚIATIVA ROMÂNIA
 • #REZISTENȚA
 • RESET
 • VĂ VEDEM DIN SIBIU 
 • CRISTINA ALBU, profesor asociat University of Missouri – Kansas City, Department of Art and Art History
 • SORIN ALEXANDRESCU, profesor emerit al Universității din Amsterdam, profesor asociat la Universitatea din București
 • LIVIU ANDREESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Sociologie) 
 • RALUCA ANDREESCU, lector universitar 
 • MIRCEA ANGHELESCU, profesor universitar emerit
 • MARIAN APRODU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
 • BRÎNDUȘA ARMANCA, jurnalistă, profesor universitar
 • IULIANA ARMAȘ, profesor universitar, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
 • LUCIAN ANCU, data scientist
 • ANDREI AVRAM, profesor universitar
 • CĂTĂLIN AVRAMESCU, conferențiar universitar 
 • VIOREL BARBU, profesor universitar, membru al Academiei Române, fost președinte CNATDCU
 • ALEXANDER BAUMGARTEN, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie) 
 • CEZAR BĂLĂȘOIU, lector universitar
 • VLAD BEDROS, lector universitar
 • IOANA BICAN, profesor universitar, membră a Consiliului Științific al UBB, membră a CNATDCU (Comisia Filologie),  membră a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) 
 • LIDIA BODEA, doctor în litere, editor
 • VASILE BRÎNZĂNESCU, cercetător științific gradul I, membru Consiliul general CNATDCU (președinte Panelul nr. 1)
 • PAUL BRUSANOWSKI, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
 • CONSTANTIN EMIL BUCUR, asistent universitar
 • DUMITRU BULGARIU, profesor universitar
 • CAROL CĂPIȚĂ, profesor universitar
 • DORU VALENTIN CĂSTĂIAN, profesor la Liceul “Dimitrie Cuclin” Galați, profesor asociat la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
 • CARMEN CHIFIRIUC, profesor universitar
 • CĂTĂLIN CIOABĂ, lector universitar, scriitor
 • NICU CIOBOTARU, cercetător științific gradul III
 • CIPRIAN CIOCAN, facilitator comunitar 
 • ALEXANDRA CIOCÂRLIE, cercetător științific gradul II
 • LIVIUS CIOCÂRLIE, profesor universitar emerit, scriitor
 • ADRIAN CIOFLÂNCĂ, istoric
 • COSMIN CIOTLOȘ, lector universitar
 • ALEXANDRU LAURENȚIU COHAL, cercetător
 • ROBERT CORAVU, lector universitar
 • ANDREI CORNEA, profesor universitar
 • SORANA CORNEANU, conferențiar universitar
 • PAUL COZIGHIAN, jurnalist și regizor
 • VALENTIN CRĂCIUN, cercetător științific gradul I
 • PETRICĂ CRISTEA, conferenţiar universitar
 • ANCA CRIVĂȚ, profesor universitar
 • CLAUDIA DĂRĂBAN, cercetător postdoctoral
 • SORIN DĂSCĂLESCU, profesor universitar, membru al CNATDCU (Comisia Matematică)
 • MIHAI DEMETRIADE, istoric 
 • CAIUS DOBRESCU, profesor universitar
 • CRISTIAN DOGARU, Associate Professor, School of Social Sciences and Humanities, University of Suffolk
 • DACIAN DRAGOȘ, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Juridice), președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI)
 • SIMONA DRĂGAN, conferențiar universitar
 • CRISTIAN DUCU, expert în Etică, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
 • GELU DUMINICĂ, profesor asociat, Universitatea din București
 • CARMEN DUMITRESCU, jurnalist
 • LUCIAN IONEL DUMITRESCU, cercetător la HORTING
 • MARIUS DUREA, profesor universitar
 • GEORGE EPURESCU, cercetător științific gradul II
 • MIHAI LAURENȚIU FUIOREA, profesor doctorand
 • ȘTEFAN FIRICĂ, lector universitar
 • NICOLETA MIHAELA FLOREA, cercetător științific gradul III
 • SANDA FOAMETE, regizor și producător video, activist civic
 • CĂTĂLIN GALEŞ, profesor universitar
 • DINU GHEORGHIU, profesor emerit, fost membru CNATDCU
 • SIMONA GHERGHINA, profesor universitar
 • LUCIANA ALEXANDRA GHICA, conferențiar universitar
 • OLGA GRĂDINARU, asistent universitar 
 • MIRCEA GUINĂ, profesor (Optoelectronică), Universitatea Tampere
 • ANDREEA GUȘĂ, cadru didactic asociat, Universitatea din București
 • ANDREEA GROZA, cercetător științific gradul II, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației
 • ATTILA IAKOB, cercetător
 • ARLEEN IONESCU, profesor universitar, membră a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
 • EMIL IONESCU, profesor universitar
 • GEORGETA-ANCA IONESCU, redactor de carte Ed. Humanitas 
 • DELIA IONESCU-KRUSE, cercetător științific gradul I, membră CNATDCU (Comisia Matematică)
 • MIHAELA IRIMIA, profesor universitar emerit, director CESIC
 • EUGEN ISTODOR, lector universitar
 • DANA JALOBEANU, conferențiar universitar
 • GABRIELA JURUBIȚĂ, lector universitar 
 • IOSIF KIRÁLY, profesor universitar
 • MIRCEA KIVU, sociolog
 • GABRIEL LIICEANU, scriitor
 • SILVIA MARTON, conferențiar universitar 
 • MIHAI MACI, lector universitar
 • MARINA MANEA, cercetător senior, membră CNATDCU (Comisia Științele pământului)
 • LIVIU MARIN, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
 • LUCIAN MATICIUC, conferențiar universitar
 • RALUCA MĂRGINEAN, cercetător științific gradul III
 • CLAUDIU MESAROȘ, conferențiar universitar, membru CNATDCU (Comisia Filosofie) 
 • LAURA MESINA, conferențiar universitar
 • MIHAI MICLĂUȘ, cercetător științific gradul II
 • OCTAVIAN MICU, cercetător științific gradul I
 • CIPRIAN MIHALI, conferențiar universitar 
 • SERGIU MIȘCOIU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
 • ANGELO MITCHIEVICI, profesor universitar 
 • CARMEN MUȘAT, profesor universitar 
 • LUCIAN NASTASĂ-KOVACS, cercetător științific gradul I, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
 • IRINA NASTASĂ-MATEI, asistent universitar
 • VALENTIN NAUMESCU, profesor universitar, președinte al Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
 • ZOLTÁN NÉDA, profesor universitar
 • OANA NEGRU, jurist
 • MĂDĂLINA NICOLAESCU, profesor universitar
 • IONUȚ CRISTI NICU, cercetător, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
 • MIHAI NICULIȚĂ, conferențiar universitar
 • ADRIAN NIȚĂ, conferențiar universitar
 • MÓZES NÓDA, profesor universitar
 • RALUCA OANCEA, lector universitar
 • ANDREI OIȘTEANU, cercetător
 • ALEXANDRU ONACA, lector universitar
 • CEZAR ONICIUC, profesor universitar
 • LIVIU ORNEA, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Comisia Matematică)
 • ANCA OROVEANU, profesor universitar
 • DAMIANA OTOIU, lector universitar
 • LIVIU PAPADIMA, profesor universitar, membru CNATDCU (președinte Comisia Filologie)
 • RALUCA PARASCHIV, lector universitar
 • CRISTIAN VALERIU PATRICHE, cercetător științific gradul I, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
 • DAN PAVEL, conferențiar universitar, scriitor
 • OVIDIU PÂȚU, cercetător științific gradul II 
 • MIHAI PEDESTRU, lector universitar
 • CRISTINA PETRESCU, profesor universitar
 • DRAGOȘ PETRESCU, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științe Politice)
 • VIRGIL PODOABĂ, profesor universitar
 • MARIAN POPESCU, director onorific Centrul pentru Integritate al UB, membru al Biroului Institutului de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (Geneva)
 • RĂZVAN POPESCU, asistent universitar
 • CATERINA PREDA, conferențiar universitar
 • CRISTIAN PREDA, profesor universitar
 • GABRIEL PREDA, data scientist
 • CRISTIAN PRESURĂ, cercetător științific
 • RALUCA-NICOLETA RADU, profesor universitar, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
 • MARIA RĂDOANE, profesor universitar
 • LAURENȚIU ROZYLOWICZ, profesor universitar, membru CNATDCU (vicepreședinte comisia Științele pământului)
 • COSIMA RUGHINIȘ, profesor universitar
 • DUMITRU SANDU, profesor universitar emerit, membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)
 • PAUL GABRIEL SANDU, asistent universitar
 • TIBERIU BOGDAN SAVA, cercetător științific gradul II 
 • MICHAEL SHAFIR, profesor universitar emerit
 • RADU SILAGHI-DUMITRESCU, profesor universitar
 • CRISTIAN SILVESTRU, profesor universitar, membru al Academiei Române, membru CNATDCU (președinte Comisia Chimie)
 • EMANUEL-MIHAIL SOCACIU, conferențiar universitar
 • FLAVIUS SOLOMON, cercetător științific gradul I, membru al Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS)
 • ADA SOLOMON, producător de film
 • ALEXANDRU SOLOMON, conferențiar universitar și cineast
 • LUCIAN STAN, asistent cercetător științific
 • MIRON STANCIU, lector universitar
 • OANA-VALENTINA SUCIU, lector universitar
 • ȘTEFAN EUGEN SZEDLACSEK, cercetător științific
 • EMILIA ȘERCAN, lector universitar 
 • ANDREI ŞIPERCO, profesor universitar
 • SIMONA ȘTEFAN, conferențiar universitar
 • ARIADNA ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
 • BOGDAN ȘTEFĂNESCU, profesor universitar
 • NARCISA ALEXANDRA ȘTIUCĂ, profesor universitar
 • OANA TINCA, doctorandă, asistent universitar colaborator
 • CLAUDIU TUFIȘ, conferențiar universitar
 • LUCIAN TURCESCU, profesor universitar, Canada, membru CNATDCU (singurul membru extern al Comisiei Teologie)
 • CLAUDIU TURCUŞ, conferenţiar universitar
 • MIHAELA URSA, profesor universitar
 • RADU VANCU, conferențiar universitar, scriitor
 • EUGEN VARVARUCA, profesor universitar
 • NATALIA VASILENDIUC, conferențiar universitar
 • MIRCEA VASILESCU, profesor universitar
 • OVIDIU VERDEȘ, profesor universitar
 • EUGEN VASILIU, jurist expert în proprietate intelectuală
 • ALFRED VESPREMEANU-STROE, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Științele pământului)
 • CAMELIA FLORELA VOINEA, conferențiar universitar
 • SANDA VOINEA, lector universitar
 • SMARANDA VULTUR, conferenţiar universitar, doctor în litere, scriitoare
 • EMILIA CORINA ZAMFIR, profesor universitar, membră a CNATDCU (vicepreședinte Comisia Teologie)
 • DUMITRU A. VANCA, profesor universitar, membru CNATDCU (Comisia Teologie)
 • BOGDAN VOICU, fost membru CNATDCU (Științe sociale)
 • FLORIN ZĂINESCU, cercetător științific
 • CONSTANTIN ZĂLINESCU, profesor universitar (emerit), membru corespondent al Academiei Române, fost membru al CNATDCU (Comisia de Matematică)
 • MARIAN ZULEAN, profesor universitar
Citește și:
Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat. Mircea Dumitru: Verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare nu poate fi pusă în practică. Cîmpeanu ne-a invitat să venim cu propunerile noastre
Scade rigoarea pentru standardele de obținere a titlurilor didactice în Drept și pentru evaluarea abilitării pentru conducătorii de doctorat, în urma unei decizii a Curții de Apel / Acuze reciproce între ministrul Educației și șeful Comisiei pentru Științe Juridice din CNATDCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis: Educaţia este cheia pentru dezvoltarea sustenabilă / „De la începutul primului meu mandat, am articulat viziunea unor comunități profesionale pe domenii de expertiză”, susține președintele

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în deschiderea Conferinţei “Smart diaspora – diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”, în care afirmă că “educaţia este cheia pentru…
Vezi articolul

VIDEO Pediatrul Mihai Craiu: Autoritățile sunt principalul vinovat de eșecul vaccinării familiei, de aprovizionare proastă cu vaccinuri, de trecerea de la sistemul centralizat – noi am făcut vaccinuri la școală

Autoritățile române “sunt principalul vinovat” pentru “eșecul vaccinării familiei”. Verdictul vine de la medicul pediatru Mihai Craiu, care a vorbit în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, de la Europa…
Vezi articolul

Ghid pentru combaterea dezinformării și racolării în mediul online, adresat elevilor și profesorilor din medii vulnerabile – lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare

Un manual pentru combaterea dezinformării și racolării pe Internet a fost lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare, pentru uzul la clasă al profesorilor din învățământul…
Vezi articolul