BREAKING Acord asupra regulilor de analiză a plagiatelor, după o întâlnire la Ministerul Educației. Mircea Dumitru: Vor fi acceptate sesizări de plagiat pe teze de doctorat deja evaluate, cu condiția ca tezele să nu fi fost evaluate in integrum. CNATDCU își poate continua activitatea în forma în care este acum

6.013 vizualizări
Mircea Dumitru, Sorin Cimpeanu si Marius Andruh / Colaj foto: Facebook.com/Universitatea din București și Inquam Photos/Alexandra Pandrea
Mircea Dumitru, Sorin Cimpeanu si Marius Andruh / Colaj foto: Facebook.com/Universitatea din București și Inquam Photos/Alexandra Pandrea
Acord încheiat astăzi la Ministerul Educației între ministru și vicepreședinții CNATDCU, în privința noilor reguli de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. „Am avut o discuție prin care am clarificat toate punctele litigioase”, a declarat pentru Edupedu.ro vicepreședintele forului, Mircea Dumitru, la finalul unei întâlniri cu ministrul Sorin Cîmpeanu și vicepreședintele CNATDCU Marius Andruh.

Concluzia este că toate acele puncte pe care dl academician Marius Andruh, eu însumi și dl președinte al Academiei și al CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, le-am transmis Ministerului Educației, de îmbunătățire a regulamentului de funcționare a CNATDCU, au fost clarificate și însușite în totalitate de către conducerea Ministerului, astfel încât acest organism consultativ își poate continua activitatea în forma în care este acum”, a declarat fostul ministru Mircea Dumitru, pentru Edupedu.ro.

Amintim că acordul vine la o zi după ce și președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, și vicepreședintele Mircea Dumitru au vorbit despre posibilitatea de a se retrage din forul care analizează plagiatele, în contextul unor modificări inițiate de ministrul Educației la regulamentul de funcționare al Consiliului.

Întrebat dacă vor mai exista criterii de admisibilitate a unei sesizări de plagiat, aceasta fiind una dintre problemele ridicate în urmă cu o zi de vicepreședinții CNATDCU, Mircea Dumitru a precizat că „vor fi acceptate în continuare sesizări [pe tezele care au fost deja analizate de CNATDCU – N. Red.] cu condiția ca tezele să nu fi fost până la data respectivă evaluate in integrum și dacă noua sesizare de plagiat evidențiază elemente care să fie relevante pentru o nouă analiză, deci noi suspiciuni de plagiat. Noi vom reanaliza acele teze care nu au fost evaluate in integrum, pentru că de multe ori tezele sunt evaluate doar pe acele fragmente cuprinse în sesizarea de plagiat. Dar dacă CNATDCU a dat un verdict pe o sesizare in integrum, atunci nu mai revenim [atunci când instituția primește o nouă sesizare – N. Red.]. Noul regulament prevede obligativitatea analizării in integrum pentru toate sesizările, deci de acum înainte discutăm pe analiza extinsă. Dar în acest moment dacă vin sesizări noi, bazate pe alte elemente care ridică suspiciuni de plagiat, la teze care nu au fost evaluate in integrum, atunci le vom reanaliza”.

În ceea ce privește existența softurilor antiplagiat în analizarea suspiciunilor, vicepreședintele Marius Andruh a declarat pentru Edupedu.ro că a fost o neînțelegere a prevederilor din noul regulament. „Softul nu înlocuia o comisie de experți, era scris clar. Softul este complementar, este un ajutor pentru comisia respectivă. Dar comisia de experți rămâne în continuare” esențială în analizarea unei suspiciuni de plagiat, a explicat Andruh.

Academicianul a precizat că „factorul uman este în continuare decizional. În niciun caz un soft nu va înlocui nici acum, nici în viitor, analiza comisiei, pentru că un soft nu poate să detecteze orice furt de idei”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat pentru Edupedu.ro că softurile antiplagiat nu vor înlocui comisia de experți, în procedura de analizare a unei suspiciuni de plagiat: „Inclusiv caietul producătorului fiecăruia dintre softurile agreate prevede că rezultatele similitudinilor sunt orientative, iar decizia finală aparține specialiștilor”.

La finalul întâlnirii cu vicepreședinții CNATDCU Marius Andruh și Mircea Dumitru, ministrul Educației a declarat că „s-a înțeles că a existat această formulare în proiectul de modificare a regulamentului și că nu s-a propus niciodată înlocuirea specialistului cu softul de detectare de similitudini”.

Sorin Cîmpeanu a precizat pentru Edupedu.ro că lucrurile discutate astăzi, 18 iunie 2021, cu cei doi vicepreședinți ai CNATDCU „au fost operaționalizate la nivel de text. După ce vom verifica formulările prezentate și vor fi agreate, ele vor face obiectul unui ordin de ministru care va cuprinde regulile de organizare CNATDCU cu modificările discutate, precum și cele 3 metodologii care sunt Metodologia de evaluare a tezelor de doctorat, Metodologia privind abilitarea și Metodologia privind sesizările de plagiat”.

Informații de background

Pressone.ro a relatat în urmă cu o zi că, în cadrul unei serii de modificări mai ample, “asupra Regulamentului de organizare și funcționare a CNATDCU și a Metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat s-a intervenit consistent, printr-o serie de prevederi care favorizează plagiatorii și/sau care lasă loc la multe interpretări. Procedura de adoptare a acestor documente este ordinul de ministru, care poate fi oricând semnat de Sorin Cîmpeanu.”

Contactat de Edupedu.ro, vicepreședintele CNATDCU Mircea Dumitru a precizat atunci că “au fost introduse anumite prevederi cu care nu am fost de acord. Eu am ridicat obiecții cu privire la mecanismul nou care prevede criterii de admisibilitate ale sesizării cu privire la plagiate. În momentul de față, o echipă tehnică decide care dintre sesizările primite poate să fie luate în cercetare de Consiliul General, iar propunerea nouă [înaintată de Minister – N. Red.] prevede că urmează să fie respinse acele sesizări care sunt reveniri la alte sesizări judecate. Deci ne întoarcem la cazul de care vorbiți, Olaru [unde există deja o decizie din 2020 de menținere a titlului de doctor, pe lângă hotărârea de acum respinsă de ME și care statuează retragerea titlului de doctor, pe baza unor noi elemente de plagiat – N. Red.] și am zis că aici nu putem lăsa doar niște persoane care lucrează tehnic să decidă chestiuni de conținut științific, pentru că dacă vin sesizări noi cu alte elemente ele ar urma să fie automat respinse”.

“Dacă Ministerul Educației merge în direcția aceasta în care nu sunt acolo decât ca un fel de paravan, eu personal consider că nu găsesc un loc real într-o astfel de structură și instituție și, așa cum m-am retras din Consiliul General al CNATDCU când era dl Popa ministru, pot să o fac și acum. De altminteri, nu eu am cerut să fac parte din Consiliu, ci a fost o rugăminte puternică din partea ministrului acum un an să asum această poziție”, a precizat în urmă cu o zi fostul ministru Mircea Dumitru.

Citește și:
Pressone.ro: Modificări pregătite pentru analiza plagiatelor ar putea da un rol decisiv softurilor și ar elimina sesizările multiple. Ioan Aurel Pop, șeful CNATDCU, admite că “e posibil” ca problemele să fie cauzate “de nume, de personalități” și invocă o posibilă demisie
EXCLUSIV Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor până la finalizarea dosarului intentat chiar de Olaru
“Ministerul Educației nu este instanță judecătorească. Trăim într-un stat de drept” – Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, după ce retragerea titlului de doctor al procurorului Olaru a fost stopată de Direcția juridică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nature: Ce e de făcut atunci când știința produce numeroase recomandări privind acoperirea pierderilor educaționale cauzate de criza Covid-19, dar puțini le pun în practică? Profesorii să fie învățați încă din formarea inițială să apeleze în munca lor la studii și cercetări

Pandemia a provocat tulburări grave în procesul de învățare pentru 1,6 miliarde de elevi, iar pierderile de învățare sunt majore, însă puține școli și sisteme de învățământ fac eforturi substanțiale…
Vezi articolul

VIDEO Protest în direct la televizor al unui profesor din Afghanistan, după ce talibanii au interzis recent accesul fetelor în universități: Dacă mama și sora mea nu pot învăța, atunci eu nu accept această educație

Un profesor universitar din Kabul, capitala Afganistanului, și-a rupt diplomele de profesor și de doctor în direct la o televiziune, în semn de protest, după ce talibanii, aflați la conducerea…
Vezi articolul

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună, solicitată Ligiei Deca, printr-un memoriu, de reprezentanții studenților doctoranzi din Consorțiul Universitaria

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul