Bătălia electorală pentru funcția de rector la Universitatea din București, faza pe acuzații de încălcare a legii: cazul stagiului doctoral al senatoarei Roberta Anastase. Cristian Preda reclamă o posibilă problemă în dispozițiile rectorului / Marian Preda: Situația e la Cristian Preda „în ogradă” – o școală doctorală cu „probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”

Marian Preda și Cristian Preda - Surse: Universitatea din București / Cristian Preda-Facebook

Campania pentru funcția de rector al Universității din București, la care candidează rectorul în exercițiu, Marian Preda, și decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, a intrat miercuri în faza aluziilor că, la nivelul conducerii universității, s-ar încălca legea. Cristian Preda a invocat cazul studiilor doctorale ale unui politician, Roberta Anastase, pentru a formula astfel de acuzații, făcând trimitere indirectă la contracandidatul său. Marian Preda și directorul Consiliului pentru studii doctorale, Virgil Băran, spun, pe de altă parte, că nu există probleme, iar rectorul în exercițiu arată că situația semnalată e oricum „în ograda” reclamantului Cristian Preda.

„Eu nu am nicio treabă cu doamna Roberta Anastase”, a spus Marian Preda, miercuri, pentru Edupedu.ro, după ce Cristian Preda a expus cazul acesteia pe Facebook, sugerând implicarea rectorului în eventuale nereguli și într-o dispoziție care, susține el, „încalcă legea”. „Este totul legal”, a spus, la rândul său, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) – Universitatea din București, profesorul Virgil. Băran.

În aceste condiții Cristian Preda, fost europarlamentar, a prezentat miercuri, într-o postare pe Facebook, situația doctoratului pe care îl urmează senatoarea PNL Roberta Anastase. El susține că aceasta și coordonatorul ei, profesorul Radu Carp de la Facultatea condusă tot de Cristian Preda, ar fi ajuns la capătul posibilităților de prelungire a perioadei de studii. Și, continuă decanul, Roberta Anastase a fost în aceste condiții notificată în legătură cu exmatricularea, deoarece nu a terminat stagiul doctoral în șapte ani. Dar, scrie el, ea „a solicitat rectorului o nouă amânare”, pe care a primit-o „trei zile mai târziu”, printr-o „semnătură ‘cu bară’” care menționează ”Universitatatea din București / SE APROBĂ / RECTOR”.

Cristian Preda susține că nu va pune în aplicare dispoziția deoarece aceasta ar „încălca legea”. Totodată, el sugerează, prin formularea prezentată mai sus, implicarea rectorului Marian Preda în aceste proceduri, el întrebându-l pe acesta, prin mesajul Facebook: „de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase?”

Contactat de Edupedu.ro, Marian Preda a spus că nu are nicio treabă cu acest caz, unde responsabil la nivel de conducere este directorul CSUD, Virgil Băran, care „are toate aprobările” pentru a semna acea hârtie, tot Virgil Băran semnând cu „bară” sub titulatura de rector în condițiile regulamentelor universității. 

Rectorul a ripostat, însă, la mesajul lui Cristian Preda, arătând că toată situația a apărut chiar „în ograda” acestuia, la Facultatea de Științe Politice, cererea de prelungire cu șase luni fiind aprobată de directorul școlii doctorale din cadrul acesteia și de coordonatorul ei de doctorat. Marian Preda a susținut că decanul Cristian Preda „gestionează în continuare în facultatea lui o școală doctorală, iată, cu tot felul de probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”. Iar rectorul a făcut trimitere la un recent caz, publicat pe surse de câteva site-uri, referitoare la o teză de doctorat considerată a fi plagiată de către CNATDCU: „să-și vadă de teza sub coordonarea lui, pe care tocmai au declarat-o plagiată la CNATDCU” (detalii despre acel caz, cu reacția lui Cristian Preda).

Marian Preda, pentru Edupedu.ro:
Citește și:
UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”
Marian Preda și Cristian Preda – candidați oficiali în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din București, programate pentru 6 decembrie. O a treia candidatură a fost invalidată
Universitatea din București – europeană și cu autonomie sporită, sau “prima” pe țară și “în formațiune completă”, prin includerea celorlalte mari universități din București? Diferențe și asemănări în viziunea și promisiunile celor doi candidați anunțați până acum la funcția de rector UB, Marian Preda și Cristian Preda
Preda vs. Preda pentru conducerea Universității din București. Actualul rector va candida pentru un nou mandat în funcția pentru care și-a manifestat interesul și decanul de la Științe Politice / Cei doi – foști colegi de mișcare politică în urmă cu 10 ani, dar cu traiectorii diferite
Exit mobile version