Bătălia electorală pentru funcția de rector la Universitatea din București, faza pe acuzații de încălcare a legii: cazul stagiului doctoral al senatoarei Roberta Anastase. Cristian Preda reclamă o posibilă problemă în dispozițiile rectorului / Marian Preda: Situația e la Cristian Preda „în ogradă” – o școală doctorală cu „probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”

1.417 vizualizări
Marian Preda și Cristian Preda – Surse: Universitatea din București / Cristian Preda-Facebook
Campania pentru funcția de rector al Universității din București, la care candidează rectorul în exercițiu, Marian Preda, și decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, a intrat miercuri în faza aluziilor că, la nivelul conducerii universității, s-ar încălca legea. Cristian Preda a invocat cazul studiilor doctorale ale unui politician, Roberta Anastase, pentru a formula astfel de acuzații, făcând trimitere indirectă la contracandidatul său. Marian Preda și directorul Consiliului pentru studii doctorale, Virgil Băran, spun, pe de altă parte, că nu există probleme, iar rectorul în exercițiu arată că situația semnalată e oricum „în ograda” reclamantului Cristian Preda.

„Eu nu am nicio treabă cu doamna Roberta Anastase”, a spus Marian Preda, miercuri, pentru Edupedu.ro, după ce Cristian Preda a expus cazul acesteia pe Facebook, sugerând implicarea rectorului în eventuale nereguli și într-o dispoziție care, susține el, „încalcă legea”. „Este totul legal”, a spus, la rândul său, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) – Universitatea din București, profesorul Virgil. Băran.

În aceste condiții Cristian Preda, fost europarlamentar, a prezentat miercuri, într-o postare pe Facebook, situația doctoratului pe care îl urmează senatoarea PNL Roberta Anastase. El susține că aceasta și coordonatorul ei, profesorul Radu Carp de la Facultatea condusă tot de Cristian Preda, ar fi ajuns la capătul posibilităților de prelungire a perioadei de studii. Și, continuă decanul, Roberta Anastase a fost în aceste condiții notificată în legătură cu exmatricularea, deoarece nu a terminat stagiul doctoral în șapte ani. Dar, scrie el, ea „a solicitat rectorului o nouă amânare”, pe care a primit-o „trei zile mai târziu”, printr-o „semnătură ‘cu bară’” care menționează ”Universitatatea din București / SE APROBĂ / RECTOR”.

Cristian Preda susține că nu va pune în aplicare dispoziția deoarece aceasta ar „încălca legea”. Totodată, el sugerează, prin formularea prezentată mai sus, implicarea rectorului Marian Preda în aceste proceduri, el întrebându-l pe acesta, prin mesajul Facebook: „de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase?”

  • Decanul își însoțește mesajul cu două imagini – una ce prezintă notificarea de exmatriculare, iar a doua –  cererea de amânare cu șase luni a susținerii tezei, cerere care menționează că teza a fost depusă, dar mai trebuie formulate observații și trebuie programată susținerea publică. 

Contactat de Edupedu.ro, Marian Preda a spus că nu are nicio treabă cu acest caz, unde responsabil la nivel de conducere este directorul CSUD, Virgil Băran, care „are toate aprobările” pentru a semna acea hârtie, tot Virgil Băran semnând cu „bară” sub titulatura de rector în condițiile regulamentelor universității. 

Rectorul a ripostat, însă, la mesajul lui Cristian Preda, arătând că toată situația a apărut chiar „în ograda” acestuia, la Facultatea de Științe Politice, cererea de prelungire cu șase luni fiind aprobată de directorul școlii doctorale din cadrul acesteia și de coordonatorul ei de doctorat. Marian Preda a susținut că decanul Cristian Preda „gestionează în continuare în facultatea lui o școală doctorală, iată, cu tot felul de probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”. Iar rectorul a făcut trimitere la un recent caz, publicat pe surse de câteva site-uri, referitoare la o teză de doctorat considerată a fi plagiată de către CNATDCU: „să-și vadă de teza sub coordonarea lui, pe care tocmai au declarat-o plagiată la CNATDCU” (detalii despre acel caz, cu reacția lui Cristian Preda).

Marian Preda, pentru Edupedu.ro:
  • „E foarte simplu. L-am sunat acum pe directorul CSUD, Virgil Băran. În primul rând, eu am aflat acum, în ultimele zile, că Roberta Anastase e doctorandă. Dar e la dl. Preda în ogradă. Adică e la facultatea domnului Preda și, din câte mi-a spus Virgil Băran, el are toate aprobările pentru asta. Eu nu aprob prelungirile de școlarizare la doctorat, pentru că e treaba directorului IOSUD. Doar că și el, și prorectorii semnează, desigur, cu bară, sub titulatura rector, pentru că acestea sunt regulamentele noastre. Însă ce mi se pare mie suspect este că dl. Cristian Preda contestă tocmai un drept pe care, înțeleg de la Virgil Băran, i l-au atestat direct coordonatorul de doctorat, adică Radu Carp, și directorul școlii doctorale. La universitate, [Robertei Anastase] i s-a aprobat o prelungire în interiorul regulamentelor, înțeleg că mai are un an până la termenul de susținere și că i se mai poate da o aprobare. Și nu e primul caz, sunt și altele. Eu n-am nicio treabă cu doamna. Roberta Anastase, n-am discutat cu ea despre teza ei de doctorat, nici nu știu ce teză are”. 
  • „Acea semnătură nu este a mea. M-am informat, însă, la cel care este abilitat, directorul studiilor universitare de doctorat, Virgil Băran, care are rang echivalent cu cel de prorector și mi-a spus că este în limita regulamentului și că avea dreptul doamna Anastase, coordonată la Științe Politice, la facultatea domnului Cristian Preda, de dl. Carp și având avizul școlii doctorale de la facultatea dânsului.”
  • „În primul rând este totul legal. Asta ca să fie foarte clar. Noi avem, într-adevăr, în procedură prevăzuți 2 ani de grație și 4 ani de amânare a susținerii publice. Acum, în perioada în care dna Anastase a fost cu teza de doctorat, au fost, după cum știți, inclusiv două perioade distincte, cu instituirea stării de urgență și a stării de alertă. Noi, în aceste condiții, am interpretat în favoarea doctorandului, pentru că noi și pentru alte cazuri am acordat astfel de prelungiri. Nu este o singularitate, ținând cont de un nume public. În baza acestor elemente bine motivate, am acordat prelungirea. 
  • „Din moment ce școala doctorală a argumentat prin semnăturile de acolo că e necesară această perioadă de șase luni până la susținerea publică, noi am aprobat-o. (…) Adresa de la secretariat (privind exmatricularea – n.red.) e natural să vină, pentru că secretariatul școlii doctorale ține evidența strictă a perioadelor de grație, perioadelor de amânare în vederea susținerii publice, dar această adresă este o adresă oficială, școala doctorală ia în discuție cererea de înmatriculare și face o propunere. Acea propunere a venit cu prelungirea de șase luni”
  • „Am considerat că putem acorda, având în vedere și faptul că [teza] deja a trecut și prin verificarea antiplagiat, deci asta ne arată că teza este în formă finală, sistemul de verificare antiplagiat nu a indicat elemente care de suspiciune, că și în cazul acesta, de exemplu, dacă se constată aceste lucruri, se poate cere amânare în vederea rezolvării problemelor legate de similitudine”. 
Citește și:
UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”
Marian Preda și Cristian Preda – candidați oficiali în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din București, programate pentru 6 decembrie. O a treia candidatură a fost invalidată
Universitatea din București – europeană și cu autonomie sporită, sau “prima” pe țară și “în formațiune completă”, prin includerea celorlalte mari universități din București? Diferențe și asemănări în viziunea și promisiunile celor doi candidați anunțați până acum la funcția de rector UB, Marian Preda și Cristian Preda
Preda vs. Preda pentru conducerea Universității din București. Actualul rector va candida pentru un nou mandat în funcția pentru care și-a manifestat interesul și decanul de la Științe Politice / Cei doi – foști colegi de mișcare politică în urmă cu 10 ani, dar cu traiectorii diferite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

BREAKING Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ, de stat sau private, închise prin hotărâri emise de Comitetele județene pentru situații de urgență

Asociația Școlilor Particulare solicită în instanță redeschiderea școlilor și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate de Comitetele județene pentru situații de urgență. Organizația anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că…
Vezi articolul

Ministerul Educației, răspuns dat cercetătoarei Cătălina Curceanu despre planurile-cadru de liceu „varianta neasumată”: Au fost simulări pentru a colecta, intern, opinii informale privind viitorul construct curricular

Proiectele de planuri-cadru de liceu obținute și prezentate de Edupedu.ro în luna mai sunt „un exercițiu de proiectare, într-o serie de variante, nefiind asumat de Ministerul Educației” și „departe de…
Vezi articolul