Lista magazinelor care acceptă cardurile de carieră profesională de 500 de lei și documentele pe care personalul administrativ trebuie sa le depună pentru justificarea cheltuielilor

88.275 de vizualizări
Lista comercianților care acceptă cardurile de carieră / Sursa: Pluxee
În anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională, conform MIPE. Printre categoriile de comercianți din listă se află librării, hoteluri și pensiuni, farmacii, magazine care vând jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, cosmetice și articole sportive sau pentru casă și gradină.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii și personalul nedidactic care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi primele de carieră didactică de 1.500 de lei, respectiv 500 de lei. 

Cine beneficiază de prima de cariera profesională

  • Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023. Personalul administrativ înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.
Când se acordă prima de carieră profesională 

Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna noiembrie 2023, corespunzătoare anului școlar 2023-2024. 

Prima de carieră profesională se acordă şi pentru următorii ani şcolari/universitari, respectiv în perioada anilor şcolari/universitari 2023-2024 până în anul şcolar/universitar 2026-2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile.

Sumele încărcate pe carduri pot fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora, mai exact până la 31.08.2024, suportul electronic are valabilitate 5 ani.

Lista comercianților care acceptă cardurile de carieră profesională de 500 lei (sursa):

Categoriile de comercianți sunt Librărie, papetarie, Cursuri, training, Electronice, electrocasnice, Magazin mixt, Farmacie, servicii medicale, Îmbrăcăminte, încălțăminte, Hotel, pensiune, Jucării, Agenție de turism, Casă și grădină, Supermarket, Cosmetice, parfumerie, Bijuterii și accesorii , Articole sportive. 

Cum poate fi folosită prima de carieră profesională. Cheltuielile eligibile

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei/an școlar/ universitar, va putea fi folosită pentru plata de cursuri de pregătire profesională, precum și a altor categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat, conform Ministerului Investițiilor

Cheltuielile eligibile sunt formate din:

  • cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea, în condiții calitative cât mai bune, a activităților educaționale derulate în unitățile de învățământ de stat;
  • alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, conform Ordinului 3.956 din 18 octombrie 2023. 
Documente justificative pentru prima de carieră profesională

Cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente: 

Tip cheltuialăDocumente justificativeResponsabil furnizare documenteResponsabil colectare și arhivare documente
(i) Cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea, în condiții calitative cât mai bune, a activităților educaționale derulate în unitățile de învățământ de statDiploma de absolvire/participare la curs, în care se menționează perioada de derulare a cursului și din care să reiasă încadrarea cursului în tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic, pentru anul școlar și universitar 2023-2024, prevăzută în anexa care face parte integrantă din Ordinul ministrului educației nr. 6.322/2023Personalul administrativ din învățământul preuniversitar, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar.Instituția de învățământ (unde beneficiarul final își desfășoară activitatea) va conforma cu originalul copia documentului justificativ și o va arhiva, fizic sau electronic.
Dovada plății la unitatea afiliatăUnitate emitentăUnitate emitentă
(ii) Alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționaleDocumente care atestă conformitatea cu actele administrative emise de Ministerul Educației în baza art. 4 alin. (3) din ordonanța de urgențăPersonalul administrativ din învățământul preuniversitar, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar.Instituția de învățământ (unde beneficiarul final își desfășoară activitatea) va conforma cu originalul copia documentului justificativ și o va arhiva, fizic sau electronic.
Dovada plății la unitatea afiliatăUnitate emitentăUnitate emitentă
Citeşte şi:
Cardurile de carieră profesională de 500 lei, pentru personalul nedidactic, ar putea fi încărcate până la sfârșitul acestei săptămâni, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene

23 comments
  1. Buna ziua. Eu sunt ajutor de bucatar la o cresa de copii, si din suma de 500 lei, m-au obligat sa cumpar materiale de curatenie si electrocasnice ce intra pe inventarul cresei( este normal daca sunt luati pe un card nominal), chiar daca eu am dorit sa imi cumpar uniforma ptr ajutor de bucatar ( pantaloni, tricouri , sosete si papuci ).

  2. Bună ziua, stie cineva daca noi putem cumpara din cei 500 de lei un telefon, avem voie,vreau sa îl folosesc pentru servici! Va mulțumesc!

  3. Aveți mare dreptate personalul nedidactic numai atit merită lucru mult și salar puțin de toată rușinea pe noi nu ne susține nimeni numai pe profesori și pe educatori

  4. cursurile am facut pe banii mei acum 3 ani, curs fe bucatar pt a lucra in cantina liceului , dar incadrarea in cîmpul muncii tot de muncitor necalificat , cu salariu mimim pe economie😓

  5. Buna ziua !Avem nevoie de echipamente pentru servici că ne distrugem hainele cu clor ,dar de sănătate nu pune nimeni problema că suntem predispuși la boli și nu avem nici un spor .Macar nu trebuiau condiționați acești bani .Eu personal din cauza substanțelor am fost operata in gat și nu mă întreabă nimeni de sănătate !

  6. La noi nici nu i-au băgat cei 500 de Ron,santem din Galați com Rediu,când au de gând sau nouă nu ne mai da

  7. sunt fochist(+sarcini de mentenanta) la o școală gimnaziale. . sunt student la INGINERIE MECANICA F.R. an2(Universitatea Transivania) pot folosi cei 500 lei ptr plata unei părți din taxa scolarizare(3500lei/an)

  8. Pentru că suntem foarte multe persoane din personalul nedidactic nemulțumite sindicatul din învățământ ar trebui să ne audă. Dar aproape toți lideri de sindicat nu au timp de personalul nedidactic

  9. Mai am un an pana la pensie ,ptr ce sa fac cursuri?oare când au propus aceasta varianta nu s au gândit?

  10. voi sunteți nebuni ce cursuri sa facă de ex un paznic curs pt ce de auto apărare de prim ajutor curs de manichiura dar i îngrijitoare de grădiniță curs de ce ,de spălat la cur copii de maturat de pus masa nu vă gândiți că nu au ce sa facă cu cursurile voastre bătaie de joc la profesori le da posibilitatea să și cumpere ce vrea televizoare telefoane tablete și alte acareturi care chipurile le folosesc in educație pe bune chiar suntem luați de prosti acele aparate oricum le va lua acasă cine verifica că elevi folosesc tv dar celor nondictactici le da 500 de lei dar sa facă cursuri sau sa cumperi numai din librari ce dracu sa cumpere paznicul sau îngrijitoarea sau mecanicul numai tâmpenie

  11. nu era mai bine sa ne luam fiecare ce avem nevoie?de ce ni se impune mereu ce sa facem? ce cursuri sa fac că am tot făcut !eu am nevoie de bani să cumpăr altceva,de exemplu pentru copii că au nevoie la școală ,că nici aia nu e gratuit cum se spune

  12. Pentru noi nedidacticul, 500 lei este praf în ochi…cursuri avem, sa ni se ia inconsidetare cele pe care le avem deja….se schimba în ancadrarea dacă facem cursuri sau asa sa ne aflam în treaba.

  13. Fiind din fonduri europene erea normal sa cumpărăm și echipament delucru dar ei nu știu că Romania nu asigura asa ceva în educație cu toate ca protecția muncii prevede prin lege asigurare echipamentului.

  14. Noi ,,negrii pe plantație”din sistemul de învățământ nu avem drepturi ,nici cele elementare conform Codului Muncii o bătaie de joc in comparație cu profesorii efectiv suntem ai nimănui .

  15. Personalul nedidactic poate fi obligat să facă curs de acei bani?Pentru că se fac presiuni sa facem un curs când noi avem nevoie de echipamente de lucru(halate,papuci)
    Ce putem face?

    1. angajatorul are obligatia de a asigura salariatului echipament de lucru si protectie.
      asa ca nu voi trebuie sa va cumparati echipamente de lucru si protectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL În două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” / Abandonul școlar, numărul crescut de burse sociale și rezultatele slabe de la examenele naționale, printre criteriile generale de selecție

În termen de două săptămâni, inspectoratele școlare trebuie să trimită Ministerului Educației lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 3.208 de elevi stau acasă din cauza gripei. Lista școlilor și grădinițelor închise parțial sau integral

3.208 de elevi sunt afectați (stau acasă) din cauza suspendării cursurilor în unități de învățământ, din cauza gripei, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă remis EduPedu.ro. Instituția prezintă situația…
Vezi articolul

Planurile-cadru: Geografia, disciplină de Bacalaureat, “trebuie să se regăsească în toți anii de studiu, iar la clasa a XII-a să fie 2 ore pe săptămână” – memoriul unei filiale a Societății de Geografie din România

Propunerile de planuri-cadru includ prea puține ore de geografie, disciplină de Bacalaureat pentru care, la liceele teoretice, e menționată o singură oră pe săptămână în clasa a XII-a, atrage atenția…
Vezi articolul