BREAKING Inspectoratul Școlar București mușamalizează nedreptatea făcută pentru 70 de elevi la bacalaureat, la Colegiul Național „Șincai” și scrie sfidător, într-un răspuns dat părinților, că anularea lucrărilor în mijlocul probei de limba română a fost „o oportunitate” pentru tineri

Inspectoratul Școlar al Municipiului București / Foto: Google Street View - ISMB

Cei aproape 70 de candidați care au avut lucrări anulate la examenul de Bacalaureat din iunie la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar trebui să privească decizia comisiei de examen de a nu mai prelungi timpul de lucru ca pe o „oportunitate”, așa motivează Inspectoratul Școlar București (ISMB) într-un răspuns către o solicitare făcută de un părinte. Documentul a fost publicat pe Facebook de fosta directoare a colegiului, profesoară de matematică, cea care a semnalat inițial cazul în iunie. După aproape două luni de la Bacalaureatul de vară 2023, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.

Răspunsul a fost dat pe 9 august la o solicitare primită de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pe 26 iunie, în ziua probei scrise la Limba și literatura română, când în jur de 70 de lucrări erau anulate după o oră de la startul examenului, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Colegiul „Național Gheorghe Șincai”, din motivul că neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte ar putea fi interpretată de evaluatori ca semn pe lucrare. Timpul de lucru al elevilor nu a fost prelungit.

„Un domn din consiliu a venit, pe la jumătatea examenului, să ne ștampileze subiectele și a constatat că unii copii, în loc să scrie „Examenul Național de Bacalaureat”, „de” pe rândul al doilea, au scris pe primul rând”, a spus una dintre candidate, după cum scria Edupedu.ro la acea vreme, citând Euronews. „La mine în sală s-au anulat 9 lucrări și cam așa a fost și în alte săli. La mine s-au anulat după oră și un sfert, în alte săli s-au anulat și după oră și jumătate. Unii copii nu au reușit să termine subiectul III”, a precizat o altă candidată.

În textul Inspectoratului Școlar București, semnat de Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de Istorie Mihai Manea, apare o formulare generică care dă de înțeles că „din oficiu” „s-a apreciat” că toți elevii vizați de anularea lucrărilor, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv, la mijlocul probei, ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei.

Instituția mai precizează că noi proceduri sau proceduri actualizate vor exista pentru acordarea de timp „suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea acestora”, fără să precizeze condițiile și contextul de prelungire a timpului și fără să atribuie propunerea vreunui raport sau membru de comisie de Bacalaureat, menționând, tot generic, că „s-a propus”.

Motivele anulării lucrărilor scrise fac referire la prevederile art. 56 (5), art. 59 (3) din OMECTS Nr. 4799/2010, Precizările ME Nr. 27470/5.05.2023.

S-a apreciat, că în condițiile în care candidații au putut rescrie lucrările până la finalizarea timpului alocat probei, aceasta a constituit o oportunitate pentru candidați, deoarece depistarea semnelor distinctive ar fi dus la posibila anulare a lucrărilor la nivelul centrelor de evaluare.

În vederea bunei desfășurări a examenelor naționale în viitor s-a propus, între altele, elaborarea unor proceduri distincte sau updatarea celor deja existente cu privire la acordarea de timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea celor din urmă”, scrie în răspuns, document redat mai jos.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB din 09.08.2023, publicat pe Facebook de profesoara Silvia Mușătoiu. Sublinierile pe text îi aparțin:

Nicio măsură și niciun vinovat la 50 de zile de la incident

Pe 27 iunie, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București au anunțat că era o anchetă în curs de desfășurare la centrul de examen de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București. Pe 29 iunie, și corpul de control al Ministerului Educației ancheta situația, potrivit surselor Edupedu.ro.

În aceeași zi, Deca spunea că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar că “va clarifica această situație, public”, după rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Educației. Instituția ar fi finalizat raportul corpului de control în urmă cu o lună, dar nimeni din instituție nu a revenit public pe subiect cu prezentarea lui și a măsurilor/sancțiunilor propuse.

Edupedu.ro a scris despre cine a fost președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.

Citește și:
27 iunie – Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se încadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse
27 iunie – Trei candidați la Bacalaureat, despre nedreptatea de la proba de română, la Colegiul Național „Șincai” din București, unde e anchetă după ce au fost anulate zeci de lucrări: S-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate. Nu au mai avut timp să termine subiectul III
28 iunie – Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare
28 iunie – Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației sancțiuni în cazul Șincai, unde zeci de lucrări ale elevilor de la Bacalaureat au fost anulate pentru o prepoziție scrisă greșit, în opinia președintelui comisiei de examen: „Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații”
29 iunie – Corpul de control al Ministerului Educației este la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat – surse
29 iunie – Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”
30 iunie – Ligia Deca, despre lucrările anulate la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, la prima probă de BAC 2023: Vrem să ne dăm seama câte pot fi considerate un exces de zel
Exit mobile version