Cum a mușamalizat Inspectoratul Școlar București cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică

4.803 vizualizări
Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a avut pe masă cazul de nepotism de la Olimpiada Națională de Muzică, semnalat de mai mulți profesori participanți la competiție. Asta arată un document primit la redacție după publicarea articolului în care am scris despre cum profesorul de muzică Cristian Petrișor a făcut parte din comisia de evaluare care l-a notat pe fiul său, înscris în competiție. Ce a făcut ISMB când a aflat de caz? Le-a transmis celor care au sesizat că nu era treaba lor și că vicepreședintele comisiei ar fi trebuit să gestioneze situația, după care nu a mai luat nicio măsură.

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Vlad Drinceanu, cel care a aprobat componența comisiei de organizare a Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, și a subcomisiilor de la această competiție, semnează din partea ISMB răspunsul dat profesorilor. În răspunsul consultat de Edupedu.ro, Drinceanu practic ignoră cele semnalate și pasează responsabilitatea fără să facă o anchetă, fără să cerceteze cazul și fără să ia măsuri.

Că nu a fost luată nicio măsură și că nicio anchetă nu a fost declanșată – acestea au fost confirmate de inspectorul școlar general adjunct al ISMB, Teodora Bentz, cea care a fost președintele comisiei de organizare la această fază a olimpiadei pe București. Aceasta a declarat că la ISMB a fost semnalat cazul de nepotism al profesorului Cristian Petrișor, dar le reproșa profesorilor care au făcut reclamația că de ce nu au reacționat în timpul competiției și au făcut memoriul la câteva zile după ce s-a întâmplat jurizarea. În plus, Bentz a reacționat instituțional abia săptămâna trecută, când a fost întrebată de Edupedu.ro despre caz, abia atunci spunând că a început să ceară „note de relații” de la cei implicați în evaluare și organizare.

Teodora Bentz, inspector școlar general adjunct ISMB / Foto: Captură – PROTV
  • Amintim că Inspectoratul Școlar al Municipiului București fusese sesizat despre încălcarea regulamentului la aproximativ trei săptămâni de la probele din ziua de 7 martie, după cum a declarat Teodora Bentz pentru Edupedu.ro.

În răspunsul primit de profesori, șeful ISMB Vlad Drinceanu citează din Regulamentul specific de organizare şi desfăşurare și lasă de înțeles că vicepreședintele subcomisiei se ocupă de buna desfășurare a concursului și că nu este în atribuțiile celor doi profesori membri care au sesizat să reclame eventualele nereguli sau încălcări de regulament ori metodologie-cadru.

Conform art. 19, din Regulamentul specific de Organizare și Desfășurare a Olimpiadei Naționale de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, vicepreședinții subcomisiilor ”îndeplinesc și următoarele atribuții specifice: a) răspund de corectitudinea desfăşurării concursului şi a evaluării probelor de concurs din subcomisii; b) coordonează activitatea de evaluare a lucrărilor din subcomisii; c) decid, după consultarea cu preşedintele (…) cu privire la criteriile de evaluare, menite să asigure calitatea şi corectitudinea aprecierii şi notării lucrărilor/ evoluţiei concurenţilor””, scrie în răspunsul ISMB de după sesizarea profesorilor.

La fel ca Teodora Bentz, și inspectorul școlar general Vlad Drinceanu lasă de înțeles în răspuns că vina aparține profesorilor reclamanți, care ar fi trebuit să semnaleze nepotismul în ziua olimpiadei, nu după. Drinceanu scrie că ”pe parcursul desfășurării olimpiadei, președintele executiv nu a fost contactat în vederea semnalării unor probleme privind corectitudinea desfășurării concursului sau evaluării probelor de concurs”.

”La finalul concursului, secretarul comisiei a predat organizatorilor mapa cu rezultatele finale asumate prin semnătură de către toți membrii juriului”, mai scrie în răspunsul ISMB.

În foto: Vlad Drinceanu, inspector școlar general la ISMB

Contactat de Edupedu.ro, Vlad Drinceanu nu a răspuns niciunui apel telefonic sau mesaj.

Coordonatorul la nivel național al olimpiadelor și concursurilor, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru, a declarat pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației nu a fost informat despre cazul de nepotism al profesorului de muzică Cristian Petrișor, de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București. Dar, a precizat demnitarul, în astfel de cazuri o comisie de cercetare ar fi trebuit să fie făcută, la nivel de inspectorat școlar.

„Conform regulamentului, fiecare membru din comisia de concurs trebuia să completeze o declarație prin care declara ca nu are rude în concurs. Fiind vorba de etapa zonală, responsabilitatea pentru solicitarea acestei declarații revine președintelui comisiei județene, numit de către inspectorul școlar general. (…) La noi la minister nu a ajuns o astfel de sesizare”, a precizat Lixandru.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației / Foto: Facebook.com/ Natalia Intotero

Întrebat „în acest caz, ce sancțiuni ar exista după ce notarea comisiei în care profesorul și-a evaluat propriul fiu a fost viciată?”, Florian Lixandru a spus că „în mod normal, se face o comisie de cercetare a presupuselor abateri săvârșite atât de membrul comisiei, cât și pentru președintele comisiei”. „Sancțiunile pot varia, de la avertisment pana la interdicția de a mai participa pe viitor în comisii sau chiar diminuarea salariului conform statutului personalului didactic”, a continuat el.

Profesorii care au sesizat neregula spun că au semnalat incompatibilitatea, dar că au fost combătuți de alți profesori din comisie și de cel vizat de acuzații

Întrebat de Edupedu.ro dacă a sesizat sau nu, pe loc, incompatibilitatea respectivă, atunci când și-a dat seama de ea, unul din profesorii din comisia de evaluare care s-au adresat apoi ISMB și Ministerului Educației spune că ”da, am ridicat problema pe loc”.

”Apoi ne-am gândit să îi credem pe cuvânt (n. red. pe ceilalți membri din comisie) atât timp cât Petrișor Cristian și restul susțineau că la această fază (n. red. zonală) nu se aplică prevederea legată de semnarea declarațiilor pe propria răspundere că nu avem rude în concurs, iar nimeni nu ne-a spus să semnăm astfel de hârtii. Este în regulament o trimitere la metodologie, dar nu am avut metodologia la îndemână ca să le arătăm exact articolul. Și chiar și așa, este destul de stufoasă și nu o poți parcurge când trebuie să asculți elevii de evaluat, trebuie să fii atent ca să poți să jurizezi. Deci metodologia am căutat-o ulterior și, în momentul în care am realizat, am făcut plângere”, a spus unul dintre profesorii avertizori pentru Edupedu.ro.

Context. Profesorul de muzică Cristian Petrișor, de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București, a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și 10 martie, în condițiile în care fiul său, elev pe care îl și pregătește la clasă, a participat la această competiție, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Regulamentul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale interzice acest lucru. Contactat pentru un punct de vedere, profesorul care a fost în comisia care l-a evaluat și pe fiul său spune că „nu era nicio încălcare a regulamentului” și că nu avea ce să facă, dacă a primit hârtie de la inspectorat să se prezinte la comisie.

Cristian Petrișor, profesor de muzică la Colegiul „Dinu Lipatti” București / Foto: operaromana.ro

Atât inspectoratul școlar București, cât și Ministerul Educației ar fi fost sesizate de mai mulți profesori, despre incident. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a declarat că nu știa de situație, iar inspectoarea școlară generală adjunctă de la ISMB, Teodora Bentz, președintă de comisie la Olimpiada de Muzică, a declarat că a primit sesizare mai demult. Procedura de verificare a fost declanșată abia acum, când Bentz a fost contactată de Edupedu.ro.

Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații

6 comments
  1. Olimpiada la muzica? La ce servește olimpiada la muzica unui elev? Sa facă un concurs si din arta. Cine vrea sa se pregătească la modul (semi)profesional are la dispoziție scoli de muzica, conservator etc. Romanii trebuie sa se bată si in arcuș de la vârste fragede, nu le ajung puzderiile de olimpiade si concursuri școlare.

  2. Tot felul de mizerii , probabil ca altcineva,dintr-un partid politic neagreat “de sus” ar fi fost scos din școală cu cătușele la mâini, in miezul zilei , dupa ce ar fi fost anuntata presa, ca să fie văzut de toți…

  3. Olimpiadele nu sunt corecte….,profesorii corectori ar trebui sa fie de la alte scoli incepand cu faza pe scoala.Asa ar fi impiedicat nepotismul!!!

  4. Mi se pare că această doamnă Bentz, dacă e din Vrancea, și-a scos la fel și fiul dintr-un scandal de abuz sexual asupra unei eleve de 13 ani. Tin minte că s-a discutat subiectul ăsta în cancelaria noastră acum câțiva ani. Era celebră până și la noi în Bihor.
    E întradevăr o fire descurcăreață. Își merită poziția.

  5. Stimate domnule Ștefan, acești membri nu ar trebui sa mai fie membri în comisie cel puțin 5 ani. Este un mare compromis și vedem cum se dau premiile. 1. Scoala trimite inspectorului școlar PROPUNERILE pentru membri în comisie la olimpiada, faza zonala, faza nationala. Prima greșeală este de la Colegiul de muzica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar / În locul orelor de educație fizică și sport, peste rata de 2 la mie, când va veni frigul, elevii vor face alte tipuri de activități, poate educație pentru sănătate

Școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, la Radio România Actualități. Oficialul a mai spus că, peste rata de infectare…
Vezi articolul

UPDATE Inspectoratul Școlar al Municipiului București refuză să spună ce școli și grădinițe au avut activitatea perturbată și cursuri suspendate după alegerile de duminică

Alegerile locale și cele pentru Parlamentul European au produs probleme serioase după închiderea secțiilor de votare la București, secții organizate preponderent în unități de învățământ. În aceste condiții, Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul

Conducerea Inspectoratului Școlar Dolj și-a dat demisia în urma situației de la Școala Gimnazială Filiași, care a rămas fără conducere înaintea începerii anului școlar, după ce numirile din pix ale interimarilor au stârnit o revoltă în rândul părinților și profesorilor

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj și-a dat demisia în urma situației controversate de la Școala Gimnazială din Filiași, potrivit presei locale. Jurnaldecraiova.ro scrie că inspectorul școlar general Alexandru Gâdăr și…
Vezi articolul

Olimpici internaționali pe banii lor și ai profesorilor. Mai mulți elevi români au fost premiați la două concursuri internaționale de Limba latină, în Italia, la care au ajuns pe cont propriu, concursuri excluse fără explicații de Ministerul Educației din România din calendarul competițional, în urmă cu 2 ani

Mai mulți elevi români au participat recent la două din cele trei concursuri internaționale de Limba latină care reunesc cei mai buni elevi din Europa la traduceri din autorii clasici.…
Vezi articolul

Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”

Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat din Educație Florian Lixandru s-au transformat în agenți electorali pentru candidații PSD-PNL la alegerile locale, aranjând întâlniri politice în spații educative și…
Vezi articolul

DOCUMENT Noul coronavirus SARS-Cov-2 nu a fost eradicat – așa justifică Ministerul Educației un proiect de ordonanță de urgență pentru decontarea de tablete și laptopuri pentru elevi, studenți și profesori din fonduri europene, în condițiile din starea de alertă / „Neadoptarea de urgență ar duce la nerambursarea cheltuielilor”

Fundamentarea unui proiect de ordonanță de urgență care vrea să modifice o altă ordonanță de urgență este construită de specialiștii din Ministerul Educației în jurul expresiei „noul coronavirus nu a…
Vezi articolul