EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații

16.098 de vizualizări
Foto: Opera Națională Română
Un profesor de muzică de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din Capitală a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și 10 martie, în condițiile în care fiul său, elev pe care îl și pregătește la clasă, a participat la această competiție, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Regulamentul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale interzice acest lucru. Contactat pentru un punct de vedere, profesorul care a fost în comisia care l-a evaluat și pe fiul său spune că „nu era nicio încălcare a regulamentului” și că nu avea ce să facă, dacă a primit hârtie de la inspectorat să se prezinte la comisie. Atât inspectoratul școlar București, cât și Ministerul Educației ar fi fost sesizate de mai mulți profesori, despre incident. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a declarat că nu știa de situație, iar inspectoarea școlară generală adjunctă de la ISMB, Teodora Bentz, președintă de comisie la Olimpiada de Muzică, a declarat că a primit sesizare mai demult. Procedura de verificare a fost declanșată abia acum, când Bentz a fost contactată de Edupedu.ro.

Pe 2 martie 2023, profesorul de muzică Cristian Petrișor de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București a fost numit membru în comisia de evaluare a Olimpiadei Naționale de Interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele III-VIII, la faza zonală desfășurată în zilele 7-10 martie. Potrivit deciziei nr. 673 din 02.03.2023, semnată de Inspectorul Școlar General din Capitală, Vlad Drinceanu, în care este aprobată „Comisia (juriul) de organizare și evaluare” pentru această fază de selecție, ținută la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” unde predă Cristian Petrișor, profesorul este trecut ca membru la secțiunea „Suflători – Lemne și Instrumente populare”.

Foto: Extras decizia ISMB nr. 673 din 2 martie pentru numirea comisiilor de la olimpiada zonală de muzică

Sursa: ISMB

Conform programului de la etapa zonală, publicat pe cnadl.ro, site-ul Colegiului „Lipatti” din București, pe data de 7 martie au avut loc audițiile pentru secțiunea „Suflători – Lemne și Instrumente populare”. Printre cei cinci elevi cărora Petrișor le predă la clasă și care au participat la faza aceasta de olimpiadă, la diferite secțiuni, la specializarea „Suflători” este și fiul său, elev în clasa a V-a.

Foto: Lista participanților la faza zonală a Olimpiadei Naționale de Muzică, București, 7-10 martie 2023 (fragment):

Foto: captură – document cnadl.ro

Conform metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competiţiilor şcolare, articolul 23, la orice etapă a unei olimpiadei școlare, „locală, judeţeană/ a sectoarelor municipiului Bucureşti, interjudeţeană/regională şi naţională, nu pot fi membri ai comisiilor de organizare şi evaluare şi de soluţionare a contestaţiilor, respectiv ai Comisiei centrale a olimpiadei, cadrele didactice care au în competiţie rude şi afini până la gradul al III – lea inclusiv”.

”(3) La toate etapele olimpiadelor naţionale, membrii comisiilor vor da o declarație scrisă prin care să își asume respectarea condiţiilor menţionate la alin. (1) și (2). Modelul declaraţiei este prezentat în anexa, care face parte integrantă din prezenta metodologie-cadru”, mai scrie în actul normativ.

Potrivit surselor Edupedu.ro, profesorii din comisia secțiunii „Suflători” de la olimpiada de muzică nu ar fi primit să semneze aceste declarații, la presiunea lui Petrișor, care ar fi susținut că prevederea nu se aplică la faza zonală. Președinta comisiei de organizare a olimpiadei a susținut, însă, în primă fază, că profesorii au semnat declarațiile, pentru ca o zi mai târziu să-și nuanțeze afirmațiile făcute pentru Edupedu.ro. În mod normal, dacă profesorul a semnat o declarație în care spune pe propria răspundere că nu are rude în competiție deși fiul său era înscris, fapta ar putea intra sub incidență penală. Președinta comisiei spune că nu a sesizat organele de anchetă și că „demersurile în spațiul educației nu sunt de acest tip”, adică nu se fac reclamații la Poliție sau apel la Justiție, ci doar „profesorul nu mai are drept de participare la altă olimpiadă”.

Profesorul Cristian Petrișor: „Ce era să fac, să nu mă prezint?”

Contactat de Edupedu.ro, Cristian Petrișor a declarat: „Am avut o decizie de la inspectorat, nu m-am pus singur în comisie, mai departe Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu. Am avut o decizie și a trebuit să mă prezint. Mai departe nu este treaba mea, nu este vina mea (…) degeaba mă întrebați”.

„Nu vreau să fiu rău, dar nu e cazul să comentăm”, a continuat acesta.

Edupedu.ro: În momentul în care ați fost numit în comisie și știați că va participa și fiul dumneavoastră, ați solicitat cuiva să fiți înlocuit din comisia respectivă?

Petrișor Cristian: Nu am solicitat nimic, nu era cazul.

Edupedu.ro: Ceilalți colegi, membri în comisie, nu v-au spus nimic despre încălcarea regulamentului?

Petrișor Cristian: Ceilalți colegi nu au spus nimic, bineînțeles, și nici nu era o încălcare a regulamentului.

Edupedu.ro: Conform metodologiei care reglementează olimpiadele școlare naționale, „la etapele locală, județeană/a sectoarelor municipiului București, interjudețeană/regională și națională, nu pot fi membri ai comisiilor de organizare și evaluare și de soluționare a contestațiilor, respectiv ai Comisiei centrale a olimpiadei, cadrele didactice care au în competiție rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv”. Fiul dumneavoastră ce grad este pentru dvs.?

Petrișor Cristian: Păi și dacă eu am avut decizie de la Inspectoratul școlar ce trebuia să fac, să nu mă prezint?”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, profesorul ar fi făcut presiuni în comisie ca anumiți elevi să fie favorizați, invocând cunoștințele cu părinții acestora. Despre această informație, Petrișor a spus: „Am o rugăminte, dacă vreți să faceți investigații, faceți-le la inspectorat, nu la mine. S-au evaluat niște copii, nu am făcut vreo presiune, s-au semnat fișe de evaluare la sfârșit și fiecare membru de comisie a notat și le-a semnat. Nu puteam eu să oblig niciun membru din comisie să noteze ce vream eu, că nu sunt eu Tutankhamon (…) Fiecare a notat în consecință cum a gândit”.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București este coordonatorul și organizatorul acestor olimpiade zonale. Președinta comisiei la Olimpiada zonală de Muzică a fost Teodora Bentz, inspector școlar general adjunct.

Atât instituția Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), cât și, apoi, Ministerul Educației, au fost sesizate în privința acestor nereguli la câteva zile după susținerea olimpiadei faza zonală, conform surselor Edupedu.ro.

Contactată de Edupedu.ro miercuri, 19 aprilie, inspectorul școlar general adjunct de la ISMB Teodora Bentz, care a fost președinta comisiei de la etapa zonală a olimpiadei, a spus că nu știa de situație și că urma să cerceteze. Ea a declarat că „Nu aveam cum să știu din moment ce am aprobat comisia de organizare, comisia de evaluare, nu am aprobat participanții, ei se înscriu singuri”.

„Incompatibilitatea trebuia sesizată la nivelul școlii, sunt foarte puține unități școlare vocaționale. La nivelul școlii, incompatibilitatea s-ar observa pentru simplul motiv că aceiași profesori, ai școlii, sunt și părinți, sunt și în comisie, și evaluatori, și coordonatori ai elevilor. În al doilea rând, regulamentele spun foarte clar că incompatibilitatea se declară într-un formular tip, o declarație, deci domnul profesor ar fi trebuit să declare că are rude în concurs”, a spus Bentz.

  • Întrebată dacă s-au semnat aceste declarații, inspectoarea școlară generală adjunctă din ISMB a spus că „da, există documente”.
Foto: Captură – PROTV

Întrebată, în calitate de președinte al comisiei, care sunt implicațiile, având în vedere că notarea comisiei respective este viciată atât timp cât comisia aceasta a evaluat pe fiul unuia dintre membri, Teodora Bentz a declarat că „dacă nu se demonstrează acest lucru, nu putem să avem un ordin de serviciu pentru a cerceta (…) Ne trebuie o hârtie scrisă, cu număr de înregistrare, o comisie pentru a putea cerceta, abia după ce se fac aceste trepte, putem vorbi de o eventuală sancțiune”.

Am revenit joi, 20 aprilie, la Teodora Bentz, pentru alte informații despre derularea cercetărilor la nivelul inspectoratului școlar din București. Aceasta a spus că „primul pas din procedură a fost făcut”, anume să solicite „note de relații” celor implicați. Am reluat întrebarea referitoare la declarațiile pe proprie răspundere pe care trebuie să le semneze profesorii participanți la o competiție, cum că nu au rude în concurs. Bentz a precizat că, „în acest caz, nu știu exact, am rugat frumos să ni se aducă și documentele la inspectorat, vreau să văd efectiv portofoliul olimpiadei, până nu văd sigur nu pot să mă pronunț. De fapt, xeroxate, pentru că nici măcar nu avem voie să le scoatem de la școala unde s-a susținut faza olimpiadei”.

Edupedu.ro: Ați făcut comisie de anchetă pentru neregulile semnalate?

Teodora Bentz: Deocamdată am cerut niște note de relații, aceasta este procedura pentru a afla de fapt dacă a existat o vină, trebuie să aflăm ce rol avut fiecare conform legislației care se respectă la olimpiade. Am cerut note de relații celor implicați, este primul pas.

Edupedu.ro: Au semnat membrii comisiei declarație pe proprie răspundere că nu au rude în concurs?

Teodora Bentz: În acest caz, nu știu exact, am rugat frumos să ni se aducă și documentele la inspectorat, vreau să văd efectiv portofoliul olimpiadei, până nu văd sigur nu pot să mă pronunț. De fapt, xeroxate, pentru că nici măcar nu avem voie să le scoatem de la școala unde s-a susținut faza olimpiadei.

Edupedu.ro: În calitate de președinte al comisiei de olimpiadă, conform regulamentului, ar trebui să știți dacă aveți sau nu declarațiile pe proprie răspundere de la profesorii participanți.

Teodora Bentz: Întotdeauna funcțiile noastre presupun niște atribuții, dar atribuția propriu zisă în acest sens o are secretarul comisiei. Evident, în ordine, e vorba despre niște atribuții care se structurează apoi în funcție de rolul fiecăruia. Dar un președinte de comisie nu are rolul de a controla portofoliul unei olimpiade că nu acesta este rolul său. E adevărat, la orice fel de sesizare [președintele] trebuie să reacționeze. Nu au existat sesizări, vă dați seama că aș fi reacționat. Le luăm pe rând.

Edupedu.ro: V-a informat cineva de la Ministerul Educației despre nereguli? Conform surselor noastre, și ISMB și ME ar fi fost sesizate.

Teodora Bentz: A fost o sesizare aici la ISMB, la câteva săptămâni de la terminarea olimpiadei. Am căutat atunci la momentul respectiv și am avut sentimentul să mă uit exact cine sunt reclamanții și am văzut că au fost membri în comisie. De ce, dacă tu ai fost acolo, semnalezi acum și nu atunci pe cei care îți erau superiori acolo? M-a frapat ideea de a vorbi după, ca în lumea noastră românească, ai fost acolo.

Edupedu.ro: În acest caz în care comisia demonstrează incompatibilitatea semnalată, pe baza declarațiilor fie semnate în fals, fie inexistente, veți sesiza poliția?

Teodora Bentz: Demersurile în spațiul educației nu sunt de acest tip. Există un regulament și profesorul nu va mai putea participa în continuare. Acestea sunt demersurile noastre. Altfel, ca să ajungi la interpretări de tipul Poliție, Ministerul Justiției, nu ține efectiv de Ministerul Educației. Noi putem doar să sesizăm sau să se facă, de către reclamanți, discuția aceasta în afara Educației, cum ar fi la Poliție. Sperăm că se va rezolva cu bine pentru că în lumea Educației nu mai avem nevoie de escaladarea unor astfel de situații.

Edupedu.ro: Când estimați că veți avea primele rezultate ale investigației făcute de comisia Inspectoratului?

Teodora Bentz: Notele de relații se strâng deja astăzi (n. red. joi, 20 aprilie) și vedem săptămâna viitoare dacă este cazul să luăm decizia unei comisii printr-un ordin de serviciu și vedem după aceea cum se întâmplă. După cazul de la Colegiul ”Ion Creangă”, profesorii suferă, așa că eu sper să existe de toate părțile înțelepciune încât să nu amplificăm ce nu merită”.

Bentz a mai spus, pentru Edupedu.ro, că fiul profesorului Cristian Petrișor nu a fost la faza națională de la Zalău din 5-7 aprilie, „nu a fost miza”, fără să explice ce ar putea să însemne această „miză”.

Edupedu.ro: Conform surselor noastre, profesorul nu ar fi făcut presiuni pentru favorizarea fiului său, ci pentru alți elevi, pe ai căror părinți ar fi susținut că îi cunoaște.

Teodora Bentz: Nu știu despre această situație, dar m-am gândit că, dacă nu e vorba despre fiul său, e vorba despre ceilalți. Iar rezultatele de la națională arată că niciun copil nu s-a întors fără premii. Cei care s-au calificat în urma zonalei au fost toți premianți, este meritoriu rezultatul. Deci dacă ar fi fost favorizați pentru relațiile profesorului cu părinții lor, nu s-ar mai fi întors cu nimic. Nu știm dacă este așa și nu îndrăznesc să mă pronunț”.

Coordonatorul la nivel național al Olimpiadelor este secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru, în responsabilitatea căruia este delegată organizarea acestor competiții de către ministrul Educației. Lixandru a spus și el același lucru, despre obligativitatea completării declarațiilor pe propria răspundere privitoare la rude. Lixandru nu indică drept responsabil secretarul comisiei, ci chiar pe președintele comisiei județene, în cazul de față Teodora Bentz.

Foto: Gov.ro

„Conform regulamentului, fiecare membru din comisia de concurs trebuia să completeze o declarație prin care declara ca nu are rude în concurs. Fiind vorba de etapa zonală, responsabilitatea pentru solicitarea acestei declarații revine președintelui comisiei județene, numit de către inspectorul școlar general. (…) La noi la minister nu a ajuns o astfel de sesizare”, a precizat Lixandru.

Întrebat „în acest caz, ce sancțiuni ar exista după ce notarea comisiei în care profesorul și-a evaluat propriul fiu a fost viciată?”, Florian Lixandru a spus că „în mod normal, se face o comisie de cercetare a presupuselor abateri săvârșite atât de membrul comisiei, cât și pentru președintele comisiei”. „Sancțiunile pot varia, de la avertisment pana la interdicția de a mai participa pe viitor în comisii sau chiar diminuarea salariului conform statutului personalului didactic”, a continuat el.

Inspectorul școlar general din ISMB, Vlad Drinceanu, cel care a semnat decizia de numire a comisiei de evaluare la Olimpiada Națională de Interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele III-VIII 2023, faza zonală, în care Cristian Petrișor era evaluator, deși fiul său participa la competiție, nu a răspuns apelurilor repetate și mesajelor Edupedu.ro pe acest subiect. Am solicitat Inspectoratului Școlar o poziție în acest caz, în momentul primirii răspunsului, îl vom publica.

Citește și:
Locurile în plus la Olimpiada Națională de Muzică 2023 au fost suplimentate pe bază de cerere către Ministerul Educației, în cazul Colegiului ”George Enescu” București / Directoare: Tuturor liceelor care au cerut locuri în plus li s-au dat
Nereguli la Olimpiada Națională de Muzică, semnalate de părinți: Ministerul Educației a modificat numărul de locuri pentru trei licee fără justificare, în afara regulamentului / Secretar de stat: Nu există niciun motiv de nemulțumire pentru nimeni

3 comments
  1. Ha! Ce “noutate”… Eu nu-mi mai trimit copiii/elevii la olimpiade din cauză că nu sunt… “târgoveț”… Cândva, am avut și eu copii care au obținut, chiar “pe bune”, rezultate remarcabile la olimpiade și la tot soiul de concursuri, unele naționale… Acum, de la o vreme, nu. Copiii au înțeles. În schimb, i-am înscris la alte competiții la care au strălucit. Sunt mândru de ei, nu de mine! Să le ajute Dumnezeu!

  2. Ce sa vezi! Incredibil!
    Voi acum stiti ca olimpiadele sunt in mare masura contaminate de nepotism?
    Pai omul asta a fost de-a dreptul fraier!
    Putea si el sa il faca atent pe un coleg de-al sau din comisie, iar el sa fie la randul sau atent cu un elev al colegului. Asa se face. Cum sa fie el in comisie? Asa ceva trebuie clar condamnat.
    Dar de pachetul de subiecte propus de profesori care au la clasa elevi participanti la olimpiada si care au avut grija cu o saptamana inainte sa faca in clasa niste subiecte care seamana leit cu cele din concurs?
    Dar contestatiile si paracontestatiile facute si mai ales rezolvate “noaptea ca hotii”
    Aruncati o privire peste OJ de matematica si vedeti ca sunt zeci de contestatii.
    Ori pun la corectura niste incompetenti ori elevii aia nu stiu sa se exprime si nu sunt intelesi ori…poate ca tocmai a devenit o rutina clasica de a strecura niste participanti la fazele nationale.
    Cert este ca in faza internationala ajung elevi de mare valoare pentru ca exista o baza imensa de selectie a oamenilor valorosi, dar imediat dupa vine o padure de “nepoti”
    Ce mi se pare dramatic este nu ca il trimiti acolo pe unul care nu merita ci ca lasi acasa unul care chiar s-a straduit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021? Cîmpeanu: La data de 1 octombrie vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme, inclusiv din perspectiva creșterilor salariale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori în câteva zile creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului…
Vezi articolul