Burse majorate pentru elevii din Sectorul 1. Numărul beneficiarilor a scăzut cu o treime

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat vineri de către consilierii locali ai Sectorului 1, în acest an școlar se vor acorda burse mai mari, chiar și de 2 ori mai mult față de cele plătite de la bugetul de stat. În total, 14.596 de burse se vor acorda în anul școlar 2022-2023.

În ședința de vineri, consiliul local al Sectorului 1 a votat majorarea cuantumului burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, în baza unor amendamente comune PSD – PNL.

În prezent, bursele de studiu, merit și sociale sunt 400 de lei/ elev, iar sumele cresc în unele situații până la 3000 de lei pe lună.

Hotărârea de consiliu local nu este publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 1, iar anunțul Primăriei, după ce s-au votat noile cuantumuri, nu precizează impactul bugetar pe care îl va avea asupra bugetului primăriei. Pe site, la capitolul cheltuieli învățământ planificate, nu este specificată suma pentru burse sau la ce categorie ar putea fi regăsită.

Anul trecut, în primul semestru s-au acordat 21.400 de burse de performanță, merit, studiu și sociale, potrivit hotărârii de Consiliul Local din data de 22.12.2021, dar la valori mai mici. Bursa de performanță era de un singur tip și era în valoare de 1.000 de lei. Acum, potrivit noilor criterii, sunt mai multe tipuri de burse de performanță, ce pot ajunge până la 3.000 de lei, la școlile din Sectorul 1.

Valoarea burselor în școlile din Sectorul 1, în semestrul I din anul școlar 2021-2022

Sursă: Hotarâre consiliu local sector 1

Comparativ, Primăria Sectorului 1 anunță acum că în total 14.596 de burse se vor acorda în anul școlar 2022-2023, însă nu precizează suma totală pe care o va plăti pentru acestea.

Hotărârea publicată în Monitorul Oficial privind criteriile de acordare a burselor prevede că: “Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație”.

În anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este:

a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;

b) 200 de lei, pentru bursa de merit;

c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;

d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Criterii de acordare a bursei de performanță

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Vezi aici lista acestora, în anul școlar 2021-2022. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Ce sume au aprobat consilierii locali din sectorul 1

Astfel, bursele de performanţă pentru elevii care au obţinut rezultate la etapele naţionale ale competiţiilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei vor avea următoarele valori:

        – locul I: – 2.000 de lei/lună;

        – locul al II-lea – 1.500 de lei/lună;

        – locul al III-lea – 1.000 de lei/lună.

Bursele de performanţă pentru elevii care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale vor fi de 1.500 lei/lună.

Bursele de performanţă pentru elevii care au obţinut locurile I, II, III la etapele naţionale ale competiţiilor, concursurilor cultural-artistice cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, organizate de MEN, vor fi de:

        – locul I – 2.000 de lei/lună;

        – locul al II-lea – 1.500 de lei/lună;

        – locul al III-lea – 1.000 de lei/lună.

Bursele de performanţă pentru elevii care au obţinut locurile I, II, III la competiţiile sportive internaţionale la care participă loturile naţionale ale României:

        – locul I – 3.000 de lei/lună;

        – locul al II-lea – 2.000 de lei/lună;

        – locul al III-lea – 1.000 de lei/lună.

Criterii pentru bursa de merit pentru elevii sectorului 1 și ce sume vor primi

Cuantumul minim acordat pentru bursa de merit, de către bugetul de stat este de 200 de lei per elev, iar consilierii sectorului 1 au votat vineri să suplimenteze până la 700 de lei/ elev pentru elevii din clasele VI-XII care au obţinut media generală 10 şi au acumulat cel mult 20 de absenţe nemotivate/semestru în anul şcolar anterior.

Primesc 600 de lei, bursă de merit, elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 şi nu au mai mult 20 de absenţe nemotivate/semetru în anul şcolar anterior.

Pentru elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene sau zonale în cazul învăţământului vocaţional de artă ale competiţiilor şcolare naţionale organizate de ME se acordă următoarele burse:

        – locul I – 650 lei/lună;

        – locul al II-lea – 550 lei/lună;

        – locul al III-lea – 450 lei/lună.

Bursele de merit pentru elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific de nivel naţional, organizate de ME, sunt de:

        – locul I – 600 lei/lună;

        – locul al II-lea – 500 lei/lună;

        – locul al III-lea – 400 lei/lună.

Anul trecut bursele de merit variau între 350 de lei și 450 de lei.

Bursa de studiu pentru elevii școlilor din sectorul 1, care au obţinut media anuală generală de cel puţin 7,5 şi au acumulat cel mult 20 de absenţe nemotivate în anul şcolar anterior, va fi de 450 de lei/lună. Aceeaşi bursă se va acorda şi pentru elevii care au obţinut în clasa a IV-a calificativul foarte bine la toate disciplinele de studiu.

Bursa de ajutor social pentru elevii școlilor din sectorul 1 va fi de 600 lei/lună pentru elevii din familii cu venituri mici, pentru elevii orfani sau pentru cei aflaţi în întreţinerea unui singur părinte şi de 800 lei/lună pentru elevii cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli.

VIDEO Ședința de consiliu local în care s-au votat noile cuantumuri de burse:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version