Bursele din acest an nu se vor acorda pe baza mediilor din semestrul I al acestui an școlar, ci pe baza celor de la finalul anului școlar trecut, anunță CNE după discuțiile de 2 ore cu Ministerul Educației

Foto: CNE

Toți elevii care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9,50 vor primi burse de merit pe semestrul al II-lea, aceasta este clarificarea cu care Ministerul Educației a venit la întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, transmit aceștia din urmă într-un scurt comunicat.

Discuțiile au început la ora 16:30 și au durat până după ora 18, timp de aproape 2 ore.

Ce spun elevii că au aflat:

„Ministerul Educației a spus că se va publica statistica mediilor elevilor de pe semestrul I.

Se va reveni asupra criteriilor de acordare a burselor dacă procentul elevilor cu peste 9,50 se va micșora: ministrul a spus că toți banii de burse din bugetul de stat vor fi folosiți strict cu această destinație, deci se vor face modificări pentru ca acest lucru să se poată întâmpla;

Ministerul Educației a venit cu o clarificare: beneficiarii burselor pentru semestrul al II-lea nu sunt cu raportare la mediile de pe semestrul I, ci cu raportare la mediile generale de pe anul școlar trecut. Deci, toți care au avut anul școlar trecut medii generale de peste 9,50 vor primi burse pe semestrul al II-lea”, potrivit reprezentanților CNE.

Legat de acest ultim punct, ordinul de ministru care modifică criteriile de acordare a burselor prevede că „lista elevilor care beneficiază de bursele de merit (…) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația școlară a elevilor”.

Potrivit ordinului respectiv, bursele de merit pentru elevii din anii de început de ciclu, clasele a V-a și a IX-a se acordă celor care au obținut media 9.50 pe semestrul I, iar pentru clasa a IX-a, în semestrul I, pe baza mediei 9.50 de la de admiterea în învățământul liceal sau profesional (condițiile integrale aici).

La ieșirea de la discuțiile cu ministrul, elevii nu au fost așteptați de nicio televiziune, așa că s-au filmat singuri:

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/01/Clip-CNE-iesire-minister.mp4
Video: Consiliul Național al Elevilor

Silviu Morcan, președintele CNE: „Tocmai ce am ieșit de la o ședință cu ministrul educației în care am pus pe tapet problema burselor elevilor. Din păcate, concluziile nu sunt neapărat de partea noastră, pentru că ministerul nu este dispus să modifice, cel puțin la momentul actual, criteriile de acordare a burselor, cel puțin pentru bursa de merit. Însă avem certitudinea faptului că dacă situația mediilor de pe acest an școlar se va modifica, ministerul este dispus să coboare bursa de merit de la 9.50 la o medie care să poată asigura acoperirea totală a fondului rezervat pentru burse. Noi suntem în continuare aici, protestele în toată țara continuă săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, pentru că tragem un semnal de alarmă cu privire la criteriile total inechitabile de acordare a burselor”.

Consiliul Elevilor a anunțat luni că protestează și că îndeamnă elevii să poarte negru timp de o săptămână “pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la inechitatea în acordarea burselor”.

De asemenea, tot luni mai multe asociații ale elevilor au anunțat grevă japoneză săptămâna aceasta tot față de tăierea burselor.

Care este situația burselor de merit

Față de cei 532.810 elevi care au primit bursă în acest an, pe parcursul primului semestru, pe baza mediilor de la finalul anului școlar trecut, în estimarea pentru anul următor școlar, pe care acum o promovează ministrul, și anume 347.000 de burse de merit în anul 2022, există o diferență de 185.810 elevi. Mai simplu spus, prin impunerea noului prag al mediei, cel de 9.50, în loc de 8.50 cum era inițial, ar primi bursa de merit (pe baza datelor din anul precedent școlar), cu 185 de mii de elevi mai puțini. (analiza integrală aici)

Modificarea criteriilor de acordare a burselor de merit a fost anunțată în mijlocul semestrului I al acestui an școlar, pe 6 octombrie, iar aplicarea măsurii a urmat pe 4 ianuarie, prin ordin de ministru, în mijlocul anului școlar.

Ministrul a spus că, dacă rămâneau criteriile respective în vigoare, peste 53% dintre elevii de gimnaziu și liceu ar fi primit bursă de merit.

Exit mobile version