Călărași, unde lucrările la Bacalaureat 2022 au fost corectate digitalizat, a avut cea mai mare scădere a ratei de promovare față de anul trecut / Ce s-a întâmplat la Bac în județul pentru care ministrul Cîmpeanu ezită să prezinte rezultatele pilotării evaluării digitalizate

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Rata de promovare la Bacalaureat 2022, care anul acesta a crescut la nivel național și în cele mai multe județe, comparativ cu anul trecut, a înregistrat o scădere pronunțată într-un singur județ – cel în care a fost pilotată corectarea digitalizată a lucrărilor, anume județul Călărași. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care lăudase și detaliase rezultatele corectării digitalizate pilotate tot anul acesta la Evaluarea Națională, în Dâmbovița, luni, la prezentarea situației de la Bac, a evitat să ofere informații despre rezultatele din Călărași. Acestea reies, însă, din datele livrate de minister privind Bacalaureatul la nivel național, precum și din cele agregate pe platforma Bac+: o rată de promovare substanțial mai mică decât în 2021, cu diferențe mari de reușită la diversele probe ale examenului.

Amintim că în județul Călărași, lucrările elevilor de la Bac 2022 au fost corectate digital. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic dar la final au fost scanate de profesorii din comisie. Prin acest program pilot, care a fost folosit și în Dâmbovița la Evaluarea Națională 2022, ministerul vrea să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.

Ce spun cifrele oficiale

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Educației, în județul Călărași rata de promovare a Bacalaureatului a fost, anul acesta, de 57,6%, cu 4,8 puncte procentuale mai mică decât în 2021, când aceeași rată a fost de 62,4%.

O variație negativă a ratei, față de anul trecut, s-a mai înregistrat doar în două județe, dar la un nivel nesemnificativ: -0,3% în Alba, -0,2% în Timiș.

Sursa: Ministerul Educației

Rata de promovare a fost, în Călărași, a 3-a cea mai slabă între județele țării, după Ilfov (47%) și Giurgiu (55%). Comparativ, rata medie de promovare înainte de contestații a fost, la nivel național, de 73,3% – cea mai mare din ultimii 12 ani.

Călărași: Număr mic de candidați, dar fără alte diferențe de fond față de anii trecuți

Evoluția se înregistrează în condițiile unei scăderi a numărului de candidați înscriși, dar fără alte schimbări evidente pentru indicii luați în considerare la rezultatele de la Bac, conform datelor agregate pe platforma Bac+. Astfel:

Notă: Responsabilitatea pentru corectitudinea datelor publicate de Bac+ aparține platformei citate. Între cifrele agregate de aceasta și cele oficiale apar foarte mici diferențe, pe alocuri.

Evoluția bacalaureatului în Călărași, 2014-2022 (sursa Bac+):

Sursa: Captura Bac+

Tot potrivit datelor agregate pe platforma Bac+, trei licee din județ, cu număr mare de elevi, au avut un procent de reușită de peste 70% (Colegiul Național Barbu Știrbei din Călărași – 94%, Colegiul Național Neagoe Basarab Oltenița – 86%, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călărași – 72,9%. Dar 10 din 15 licee au avut un procent de reușită de sub 50%, inclusiv cel mai populat liceu din județ – Liceul Tehnologic Nicolae Balcescu Oltenița (reușită 26,9%, la un total de 227 de elevi). Două licee tehnologice, cu un număr foarte mic de candidați, au avut reușită 0% – Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Călărași, cu 15 candidați, respectiv Liceul Tehnologic Nr. 1 din Borcea – cu 6 candidați.

Top 10 licee din Calarasi – sursa; Captura Bac+

Conform datelor furnizate pe platforma Bac+, în Călărași s-au făcut simțite diferențe majore la rezultatele înregistrate între diverse materii. La disciplinele obligatorii aferente profilului teoretic s-au înregistrat rate mari de reușită în cazul Matematică (mate-info) și Istorie, dar de numai 50% în cazul probei de Limba Română. Procent de reușită de doar 50% a fost atins și în cazul Matematicii (Științele Naturii, Tehnologic).

Procentul mic de reușită la Limba Română este semnificativ, având în vedere mai ales faptul că specializarea Filologie a avut cei mai mulți candidați înscriși (372) la nivel de județ, urmată fiind e Matematică-Informatică (221) și Tehnician în activități economice (171 candidați). Pe locul 4 din punct de vedere al candidaților înscriși este specializarea Științe ale Naturii – unde s-a înregistrat un procent redus de reușită la Matematică).

Procente de reusita la materiile obligatorii – Calarasi / Sursa: Captura Bac+

În cazul materiilor la alegere, se observă că procentul de reușită este de peste 60% la primele zece opțiuni și peste 75% pentru primele nouă, după care scade brusc în cazul probei de Biologie vegetală și animală, cu un număr mare de candidați (283) și un procent de reușită de doar 41,3%, conform datelor disponibile marți, pe platforma Bac+.

Deși ales pentru pilotarea corectării digitalizate, Călărași nu este relevant la nivel național, susține ministrul Cîmpeanu

În conferința de presă susținută luni pe tema Bac 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu să se refere în detaliu la situația din Călărași, spunând că nu ar fi relevantă la nivel național și că va face obiectul unei analize. Poziția lui vine în pofida faptului că ministrul a insistat, în ultimele luni, asupra relevanței pilotării evaluării digitalizate a lucrărilor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, anul acesta.

După Evaluarea Națională, el a prezentat în amănunt informații cu privire la rezultatele evaluării digitalizate, arătând nivelul de cunoștințe al populației de elevi din Dâmbovița pentru multe dintre subiectele de la examen, la Matematică și la Limba Română. Pe baza acestor date, ministrul Cîmpeanu a susținut ideea de extindere a corectării digitalizate începând de anul viitor.

Pe de altă parte, după Bac, la conferința de luni el a spus: 

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version