Căminele construite de Politehnica București: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. Universitatea: căminul mai mic are mai puține dotări și investiția nu include finisările

Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto

Universitatea Politehnica București (UPB) a anunțat, săptămâna aceasta, începerea lucrărilor la un nou cămin din Regie, prezentat drept o primă investiție a guvernului în infrastructura dedicată studenților, după multă vreme. În momentul în care a anunțat proiectul, cu o valoare declarată de 24,4 milioane de euro, UPB a menționat și o altă serie de investiții în campus, inclusiv lucrările începute deja pentru un alt cămin nou, cu o capacitate la aproximativ jumătate din cea a ultimului cămin, dar cu o valoare a investiției de circa cinci ori mai mică (5 milioane de euro).

În privința diferențelor notabile între valorile celor două investiții, de aproximativ 20 de milioane de euro, UPB spune, în răspunsuri transmise la solicitarea Edupedu.ro, că acel cămin pe care îl realizează din fonduri proprii și care are aproape jumătate din capacitatea celuilalt nu are dotările acestuia din urmă, iar finisajele nu ar intra în preț, urmând să fie făcute cu o investiție separată.

Proiectul mare presupune un cămin de 700 de locuri (350 de camere cu 2 locuri) și 51 de locuri de parcare. Căminul va fi dotat cu panouri solare și va avea fațadă eficientă energetic, iar UPB precizează că noua construcție va avea săli de lectură, spălătorii, uscătorii, chicinete și săli de mese.

Indicatorii stabiliti prin Hotarare de guvern pentru noul camin al Politehnicii – august 2021

Proiectul mic a fost prezentat succint în comunicatul din 20 septembrie: “Tot în acest an, UPB a demarat și lucrările pentru un alt cămin nou, ce va oferi 334 de locuri de cazare și care urmează să fie dat în folosință în octombrie 2023. Această investiție se ridică la 5 milioane euro”.

UPB menționează și fluctuații cauzate de evoluția prețurilor, fiind vorba despre un proiect al cărui contract de execuție a fost semnat în 2020: “Prin studiul de fezabilitate aprobat prin ordin de ministru, valoarea investiției  scoasă la licitație a fost de 28.000.000 de lei cu TVA. În urma licitației organizate de UPB, valoarea adjudecată și pentru care s-a semnat contractul de proiectare și execuție (în anul 2020) a fost de 21.182.000 de lei cu TVA. Având în vedere că antreprenorul a semnat contractul de proiectare și execuție în anul 2019, situațiile de plată se actualizează conform actelor normative în vigoare.  Actualizările acoperă creșterile de prețuri și se fac lunar la situațiile care se aduc la plată. Estimările universității, la momentul actual, sunt că investiția se va finaliza cu o valoare de aproximativ 25.000.000 de lei”.

Amintim că, la evenimentul de lansare a ultimului proiect de construcție a unui cămin, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Attila Cseke, citat de Agerpres, spunea că în acest moment 14 cămine studenţeşti incluse în programul guvernamental se află în diferite faze de execuţie. El preciza: “Sunt cinci alte investiţii care sunt în faze avansate de a fi aprobate în şedinţă de Guvern, astfel încât în foarte scurt timp vom ajunge la 20 de astfel de investiţii, iar valoarea acestora – a celor 20 – va creşte la peste 1,2 miliarde de lei”.

Citește și:
Politehnica București începe construcția unui nou cămin pentru studenți, cu o investiție de 24,4 milioane de euro
Guvernul alocă aproape 120 de milioane de lei pentru un cămin studențesc la Politehnică, anunță premierul Cîțu
Exit mobile version