Căminele construite de Politehnica București: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. Universitatea: căminul mai mic are mai puține dotări și investiția nu include finisările

1.394 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Universitatea Politehnica București (UPB) a anunțat, săptămâna aceasta, începerea lucrărilor la un nou cămin din Regie, prezentat drept o primă investiție a guvernului în infrastructura dedicată studenților, după multă vreme. În momentul în care a anunțat proiectul, cu o valoare declarată de 24,4 milioane de euro, UPB a menționat și o altă serie de investiții în campus, inclusiv lucrările începute deja pentru un alt cămin nou, cu o capacitate la aproximativ jumătate din cea a ultimului cămin, dar cu o valoare a investiției de circa cinci ori mai mică (5 milioane de euro).
  • În același timp, în privința căminului a cărui construcție începe abia acum, cel anunțat săptămâna aceasta, e declarat un termen de finalizare a lucrărilor de 24 de luni, în condițiile în care o hotărâre de guvern adoptată acum mai bine de un an prevedea un termen de 12 luni.

În privința diferențelor notabile între valorile celor două investiții, de aproximativ 20 de milioane de euro, UPB spune, în răspunsuri transmise la solicitarea Edupedu.ro, că acel cămin pe care îl realizează din fonduri proprii și care are aproape jumătate din capacitatea celuilalt nu are dotările acestuia din urmă, iar finisajele nu ar intra în preț, urmând să fie făcute cu o investiție separată.

Proiectul mare presupune un cămin de 700 de locuri (350 de camere cu 2 locuri) și 51 de locuri de parcare. Căminul va fi dotat cu panouri solare și va avea fațadă eficientă energetic, iar UPB precizează că noua construcție va avea săli de lectură, spălătorii, uscătorii, chicinete și săli de mese.

  • Pentru acest proiect, valoarea totală a investiției, declarată de UPB, este de 24.415.163 de euro cu TVA inclus (conform comunicatului de presă din 20 septembrie) sau 116.285.000 lei cu TVA inclus (conform răspunsurilor acordate Edupedu.ro).
  • Tot pentru acest proiect, UPB notează că este cel pentru care guvernul a aprobat, prin Hotărârea 866/11 august 2021, o investiție de 119.813.00 lei cu TVA. În acea hotărâre, durata de execuție prevăzută era de 12 luni. Acum, UPB spune că termenul este de 24 de luni, dar că termenul de realizare a investiției asumat de antreprenor prin contract este de 15 luni. Potrivit UPB, “în urma licitației, ca urmare a aplicării criteriului tehnico-economic, antreprenorul și-a asumat prin oferta depusă și prin contractul semnat un termen de realizare a investiției de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni perioada de execuție) si o valoare de 116.285.000 lei cu TVA inclus.” În comunicatul de presă este precizat un termen de realizare de 24 de luni – adică la 37 de luni după hotărârea de guvern prin care a fost aprobată investiția și care prevedea un termen de execuție a investiției de 12 luni.
  • UPB mai precizează: “Valoarea totală a investiției este de peste 24 mil euro (TVA inclus), iar fondurile provin de la Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.). Preturile cu care a fost contractata lucrarea sunt cele aferente anului 2022. (…) Căminul va fi complet dotat (camerele și spațiile multifuncționale – mobilier, electrocasnice, cazarmament, etc)“.
Indicatorii stabiliti prin Hotarare de guvern pentru noul camin al Politehnicii – august 2021

Proiectul mic a fost prezentat succint în comunicatul din 20 septembrie: “Tot în acest an, UPB a demarat și lucrările pentru un alt cămin nou, ce va oferi 334 de locuri de cazare și care urmează să fie dat în folosință în octombrie 2023. Această investiție se ridică la 5 milioane euro”.

  • Este vorba, prin urmare, despre un cămin cu o capacitate de două ori mai mică (47,7%) față de celălalt și cu un preț de cinci ori mai mic
  • Cum explică UPB diferențele substanțiale, la solicitarea Edupedu.ro: “Această investiție (căminul mai mic – n. red.) este din fonduri proprii și este estimată la 5 mil euro, pentru ridicarea construcției. Căminul acesta este mai mic (334 locuri – 82 camere cu 4 locuri si 3 camere cu 2 locuri pentru persoane cu dizabilități) și nu are dotările și funcționalitățile căminului construit prin programul Guvernului. Investiția se referă la construirea căminului, fără amenajări și dotări. Pentru acestea se va aloca un alt buget. În acest moment, căminul este construit în proporție de 70% și va fi dat în folosință în octombrie 2023.“

UPB menționează și fluctuații cauzate de evoluția prețurilor, fiind vorba despre un proiect al cărui contract de execuție a fost semnat în 2020: “Prin studiul de fezabilitate aprobat prin ordin de ministru, valoarea investiției  scoasă la licitație a fost de 28.000.000 de lei cu TVA. În urma licitației organizate de UPB, valoarea adjudecată și pentru care s-a semnat contractul de proiectare și execuție (în anul 2020) a fost de 21.182.000 de lei cu TVA. Având în vedere că antreprenorul a semnat contractul de proiectare și execuție în anul 2019, situațiile de plată se actualizează conform actelor normative în vigoare.  Actualizările acoperă creșterile de prețuri și se fac lunar la situațiile care se aduc la plată. Estimările universității, la momentul actual, sunt că investiția se va finaliza cu o valoare de aproximativ 25.000.000 de lei”.

Amintim că, la evenimentul de lansare a ultimului proiect de construcție a unui cămin, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Attila Cseke, citat de Agerpres, spunea că în acest moment 14 cămine studenţeşti incluse în programul guvernamental se află în diferite faze de execuţie. El preciza: “Sunt cinci alte investiţii care sunt în faze avansate de a fi aprobate în şedinţă de Guvern, astfel încât în foarte scurt timp vom ajunge la 20 de astfel de investiţii, iar valoarea acestora – a celor 20 – va creşte la peste 1,2 miliarde de lei”.

  • În ceea ce-l privește, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, spunea despre ultimul proiect că “este pentru prima oară, după foarte mulţi ani, când Guvernul României decide să investească în universitate, într-un proiect de investiţii destinat studenţilor (…) După foarte mulţi ani de la construirea complexului studenţesc Regie, construcţie care a început în jurul anilor 1960, Guvernul decide să investească într-un obiectiv nou de investiţii. (…)” 
Citește și:
Politehnica București începe construcția unui nou cămin pentru studenți, cu o investiție de 24,4 milioane de euro
Guvernul alocă aproape 120 de milioane de lei pentru un cămin studențesc la Politehnică, anunță premierul Cîțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de închidere de luni, 18 octombrie, a tuturor școlilor din Ilfov, pentru 2 săptămâni, trimisă către unitățile de învățământ. Directorul DSP Ilfov: Recomandarea nu vizează creșele și grădinițele

Școlile din județul Ilfov au primit astăzi recomandare din partea Direcției de Sănătate Publică să-și suspende, începând de luni, 18 octombrie, orele organizate fizic și să treacă la școală exclusiv…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Majorarea cu 20% a alocațiilor, adoptată săptămâna trecută prin OUG de Guvern, a fost respinsă în Comisia de Muncă a Senatului / Dacă ordonanța va fi respinsă definitiv, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor

Comisia de Muncă a Senatului a respins marți ordonanța de urgență a guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii începând cu luna august. Dacă decizia Comisiei va…
Vezi articolul

13 universități românești, incluse în clasamentul Times Higher al universităților din țări cu economii emergente. Doar trei figurează în jumătatea superioară a rankingului. Majoritatea – la coadă

Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca conduc clasamentul universităților românești incluse în ranking-ul Times Higher Education pentru țări cu economii emergente 2021,…
Vezi articolul