Când se poate vorbi despre școli deschise în siguranță? Analiza unui expert american, pe baza celor mai recente studii

Foto: © Artmim - Dreamstime.com

Diversele studii foarte recente despre incidența Covid, transmisia noului coronavirus, efectele măsurilor preventive și estimări privind impactul vaccinării sunt puse cap la cap într-o analiză semnată săptămâna aceasta de un expert american, în publicația de popularizare a științei The Conversation. Brandon Guthrie, expert în sănătate globală și epidemiologie de la University of Washington, ajunge astfel la concluzia că majoritatea covârșitoare a dovezilor susțin predarea față în față, cu riscuri foarte scăzute, atât timp cât este implementat corect protocolul de siguranță și prevenție.

Despre transmisia Covid-19 în școli:

Studiile continuă să arate că infecțiile sunt mai puțin răspândite în rândul elevilor, mai ales în rândul celor din școala primară, decât în cazul altor categorii de vârstă. Sunt menționate studii din Florida, Utah, Missouri care arată că mai puțin de 1% dintre copii s-au infectat, deși în aceste cazuri cei mai mulți au participat la școala față în față, iar majoritatea cazurilor nu au fost asociate expunerii la virus în mediu școlar. Studiile citate arată că au existat focare în școli, dar cele mai multe au fost restrânse, iar transmisia între elevi a fost rară.

Despre impactul vaccinării

Răspândirea Covid-19 în rândul cadrelor didactice și al angajaților din unitățile de învățământ a fost limitată chiar și fără vaccinări, acolo unde s-au respectat regulile de prevenție. Vaccinarea oferă un nivel în plus de protecție, iar cu cât crește numărul angajaților din învățământ care se vaccinează, cu atât scade riscul de infectare, inclusiv în rândul cadrelor școlare care nu se vaccinează și al elevilor. Autorul arată că vaccinul protejează persoana vaccinată, dar și reduce riscul de transmisie a virusului de la o persoană vaccinată la una nevaccinată, în condițiile în care studiile arată că transmisia este mult mai comună, în mediul școlar, de la profesor la elev și între profesori, decât de la elev la profesor.

Despre măsurile de distanțare și prevenție

Întrucât nu există dovezi că distanța de 2 metri între elevi e mai eficientă în prevenție decât cea de 1 metru, Centrele Americane pentru Controlul și Prevenția Bolilor recomandă acum distanța de 1 metru, în clase.

Despre măști, spălat pe mâini și folosirea dezinfectanților

Purtatul măștii va rămâne măsura esențială de prevenție, cel puțin până când vaccinul va pe deplin accesibil inclusiv pentru minori. Chiar și atunci, potrivit autorului, apariția unor noi variante de virus, rezistente la actualele vaccinuri, ar putea impune folosirea în continuare a măștilor. În contrapondere la studii care arată o incidență în general redusă în școlile unde sunt purtate măști, este dat drept exemplu cazul Suediei, unde incidența în rândul copiilor care au mers la școală fără mască este mai mare – deși în general redusă la rândul ei – decât în rândul copiilor care au învățat online.

Deși noul coronavirus a fost detectat pe suprafețe, atingerea acelor suprafețe nu pare să fie o formă semnificativă de transmisie. E bine ca toată lumea să se spele intens pe mâini și să folosească dezinfectanți, dar, din punct de vedere al prevenției, purtatul măștilor și distanțarea sunt mai importante (mai multe detalii).

Citește sinteza completă pe The Conversation.

Foto: Artmim – Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version