Două măști oferă purtătorului considerabil mai multă protecție decât una singură – studiu al Centrului american pentru prevenția bolilor

3.090 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Persoanele care poartă două măști sau care poartă o mască cât mai strâns pe față reduc substanțial riscul de infectare cu noul coronavirus, potrivit unui nou studiu al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), citat de Wall Street Journal. Studiul confirmă, pe baza experimentelor, ceea ce recent principalul consilier al Casei Albe pe tema pandemiei, Anthony Fauci, spunea că e “de bun simț”, anume că “e probabil mai eficient” să ai două straturi de protecție, decât unul singur.

Potrivit studiului citat, CDC a constatat că purtarea unei măști textile cu trei pliuri peste o mască medicală sau chirurgicală cu trei pliuri blochează 92,5% dintre particulele eliminate prin tuse, considerabil mai mult decât o face, în termeni reali, o singură mască. În același timp, “masca dublă” a oprit, în experimente de laborator, 83% dintre aerosolii emiși prin respirație, fără mască, timp de 15 minute, într-o încăpere mică. Protecția în acest caz a crescut la 96,4% când și persoana cealaltă purta mască dublă sau o mască atașată strâns pe față.

Sursa citată arată că informația e importantă în contextul în care e nevoie de o întărire a gradului de protecție oferit de măști, având în vedere apariția unor noi variante de coronavirus, unele dintre ele mult mai ușor transmisibile. 

  • E citat John Brooks, director medical al echipei de reacție rapidă a CDC pentru Covid-19, potrivit căruia “purtarea măștii este una dintre cele mai puternice mijloace nu doar pentru combaterea epidemiei și a efectelor ei asupra sănătății oamenilor și asupra economiei, dar și pentru încetinirea evoluției virale. Căutăm toate mijloacele de îmbunătățire a măsurilor preventive”.

Photo 182819484 © Nawanthorn WachirathadaDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Sigur ca-n ,,stirea’’ despre ,,experiment’’ mai era si <> http://www.wsj.com/livecoverage/covid-2021-02-10/card/aJXNzIW8OJ5G0R6bQFTm?mod=e2fb Concluzia ,,studiului’’ ar fi ca: tre’ implementata ,,recomandarea’’ la nivel mondial’’ iar apoi vom vedea daca-i eficienta. Iar daca n-o fi, si n-o fi, ,,cercetatorii’ o sa spuna ca doar de la inceput au zis ca ,,nu se stie’’ in timp ce ,,autoritatile’’ conducatoare de popoare n-au luat in considerare si au aplicat ,,recomandarile’’.

  2. Protectia perfecta este sa iti pui peste cap(cel de sus!) doi/doua (2) sau mai multi/e saci/pungi fabricati/e din (mult hulitul) plastic (HDPE) pe care sa ii prinda cineva cu duct-tape bine lipita, poate chiar cu ceva epoxi pus pe piele ! dar li s-ar potrivi mai mult un atare tratament fie americanilor astora nou-normali, fie chiar celor de la acest site (ba vrem educatie normala, ba cantam in struna cui trebuie!)
    Si dupa 50 de minute (o ora de curs normala) sa se masoare si nivelul de particule emise si oxigenarea si de toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Evaluare Națională – clasa a II-a. Durata de rezolvare a testului să fie prelungită, propune Inspectoratul Școlar Sibiu / Pentru elevii de clasa a IV-a, testele să fie date pe platforme pentru reducerea consumului de hârtie

În privința Evaluării Naționale de la clasa a II-a, o propunere a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu vizează prelungirea duratei de rezolvare a itemilor, după cum apare în raportul inspectoratului. Este…
Vezi articolul

Monica Anisie: Fac apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar / MEC pregătește modele de subiecte, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”,…
Vezi articolul

“Dacă sunt elevă în clasa x și din prima zi de școală m-am așezat în banca a treia de la fereastră, acolo voi sta până se sfârșește semestrul întâi”, spune ministrul Educației care anunță că laboratoarele vor fi evitate

Ministrul Educației a explicat principiul după care elevii trebuie să se ghideze la școală, pentru a limita cât mai mult deplasarea între clase și în interiorul clasei, între bănci. Monica…
Vezi articolul

Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

“Autoritățile publice locale să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora” solicită Federația Națională a Părinților (FNAP),…
Vezi articolul