Două măști oferă purtătorului considerabil mai multă protecție decât una singură – studiu al Centrului american pentru prevenția bolilor

3.092 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Persoanele care poartă două măști sau care poartă o mască cât mai strâns pe față reduc substanțial riscul de infectare cu noul coronavirus, potrivit unui nou studiu al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), citat de Wall Street Journal. Studiul confirmă, pe baza experimentelor, ceea ce recent principalul consilier al Casei Albe pe tema pandemiei, Anthony Fauci, spunea că e “de bun simț”, anume că “e probabil mai eficient” să ai două straturi de protecție, decât unul singur.

Potrivit studiului citat, CDC a constatat că purtarea unei măști textile cu trei pliuri peste o mască medicală sau chirurgicală cu trei pliuri blochează 92,5% dintre particulele eliminate prin tuse, considerabil mai mult decât o face, în termeni reali, o singură mască. În același timp, “masca dublă” a oprit, în experimente de laborator, 83% dintre aerosolii emiși prin respirație, fără mască, timp de 15 minute, într-o încăpere mică. Protecția în acest caz a crescut la 96,4% când și persoana cealaltă purta mască dublă sau o mască atașată strâns pe față.

Sursa citată arată că informația e importantă în contextul în care e nevoie de o întărire a gradului de protecție oferit de măști, având în vedere apariția unor noi variante de coronavirus, unele dintre ele mult mai ușor transmisibile. 

  • E citat John Brooks, director medical al echipei de reacție rapidă a CDC pentru Covid-19, potrivit căruia “purtarea măștii este una dintre cele mai puternice mijloace nu doar pentru combaterea epidemiei și a efectelor ei asupra sănătății oamenilor și asupra economiei, dar și pentru încetinirea evoluției virale. Căutăm toate mijloacele de îmbunătățire a măsurilor preventive”.

Photo 182819484 © Nawanthorn WachirathadaDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Sigur ca-n ,,stirea’’ despre ,,experiment’’ mai era si <> http://www.wsj.com/livecoverage/covid-2021-02-10/card/aJXNzIW8OJ5G0R6bQFTm?mod=e2fb Concluzia ,,studiului’’ ar fi ca: tre’ implementata ,,recomandarea’’ la nivel mondial’’ iar apoi vom vedea daca-i eficienta. Iar daca n-o fi, si n-o fi, ,,cercetatorii’ o sa spuna ca doar de la inceput au zis ca ,,nu se stie’’ in timp ce ,,autoritatile’’ conducatoare de popoare n-au luat in considerare si au aplicat ,,recomandarile’’.

  2. Protectia perfecta este sa iti pui peste cap(cel de sus!) doi/doua (2) sau mai multi/e saci/pungi fabricati/e din (mult hulitul) plastic (HDPE) pe care sa ii prinda cineva cu duct-tape bine lipita, poate chiar cu ceva epoxi pus pe piele ! dar li s-ar potrivi mai mult un atare tratament fie americanilor astora nou-normali, fie chiar celor de la acest site (ba vrem educatie normala, ba cantam in struna cui trebuie!)
    Si dupa 50 de minute (o ora de curs normala) sa se masoare si nivelul de particule emise si oxigenarea si de toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Modelul de subiect pentru educatori și puericultori, publicat de Ministerul Educației – descarcă documentele. Eseu despre valorile educative ale unei povestiri, printre cerințele pentru candidați

Modelul de subiect pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, a fost publicat de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici…
Vezi articolul

Profesorii pot începe de luna aceasta să completeze declarația de integritate pe 2024, că nu dau meditații pe bani elevilor de la clasă / Directorii școlilor trebuie să informeze profesorii, iar aceștia semnează o notă de informare – documente

Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă. Directorii…
Vezi articolul