Profesorii pot începe de luna aceasta să completeze declarația de integritate pe 2024, că nu dau meditații pe bani elevilor de la clasă / Directorii școlilor trebuie să informeze profesorii, iar aceștia semnează o notă de informare – documente

14.142 de vizualizări
Notă de informare pentru profesori privind declarația de interese
Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă. Directorii de școli trebuie să informeze profesorii și să afișeze ordinul în format fizic și pe site-ul instituției, conform unei note a Inspectoratului Școlar Județean Dolj. 
  • Toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă, până pe 31 decembrie / Model de declarație de interese
  • În sistemul de învățământ românesc sunt 212.332 de cadre didactice, potrivit datelor din august 2023 ale Ministerului Educației, care trebui să depună această declarație de interese.

Vă prezentăm pe scurt cele 6 documentele incluse în ordin și pașii necesari pentru aplicarea procedurii:

  1. Profesorii sunt informați cu privire la procedură, semnează o notă de informare că au luat la cunoștință.
  2. Profesorii completează declarația de interese
  3. Declarația de interese se înregistrează în registrul declarațiilor de interese.
  4. Profesorul primește o dovadă că declarația a fost înregistrată.
  5. Dacă în urma primirii și verificării declarației se constată neconcordanțe se completează un alt document, o recomandare de rectificare a declarației de interese.
  6. Dacă profesorul nu depune declarația, i se solicita printr-un document transmiterea punctului de vedere cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese.

Pe larg, articolele din procedură și documentele utile:

Informarea profesorilor

 Art. 7  – (3) „Informarea personalului cu privire la obligativitatea completării/actualizării declarațiilor de interese, la termenele-limită de depunere a acestora, se realizează prin nota de informare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură. Nota de informare se transmite prin e-mail sau personal cu semnare pentru luare la cunoștință.

DOCUMENT Model Notă de informare

Completarea declarației de interese

Art 5. – (2) Declarația de interese cuprinde norma didactică și activitățile de predare la clasa/clasele la care personalul didactic de predare este încadrat în anul școlar în curs, conform modelului standard prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură. 

DOCUMENT Declarația de interese

Înregistrarea declarației în registrul Registrul declarațiilor de interese

Art. 9. — (1) În momentul primirii declarației de interese, din partea persoanelor care au obligația completării lor, responsabilul le înregistrează în Registrul declarațiilor de interese, atribuind câte un număr de ordine din registru, conform anexei nr. 4 care face parte integrantă din prezenta procedură.

DOCUMENT Registrul declarațiilor de interese

Dovada de primire a declarației de interese

Art. 9. – (3) La data înregistrării declarației în Registrul declarațiilor de interese, responsabilul eliberează deponentului o dovadă de primire, întocmită conform anexei nr. 5 care face parte integrantă din prezenta procedură

DOCUMENT Dovada de primire a declarației de interese

Recomandare de rectificare a declarației de interese

Art. 11. –  (1) În urma primirii și verificării modului de completare a declarațiilor de interese, în cazul în care responsabilul pentru declarațiile de interese constată neconcordanțe între cerințele legale de completare a declarațiilor de interese și completarea propriu-zisă a acestora, întocmește o adresă de rectificare a declarațiilor de interese, potrivit anexei nr. 6 care face parte integrantă din prezenta procedură, în termen de 10 zile de la primirea declarațiilor

DOCUMENT Recomandare de rectificare a declarației de interese

Solicitare transmitere punct de vedere cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese

Art. 13. — (1) După expirarea termenului de depunere a declarațiilor de interese, responsabilul pentru declarațiile de interese întocmește o adresă conform anexei nr. 7 care face parte integrantă din prezenta procedură și o transmite pe e-mail sau în format letric personalului didactic de predare care avea obligația completării declarației de interese, prin care se solicită transmiterea punctului de vedere, în scris, cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a acesteia. 

(2) Personalul didactic de predare care primește adresa menționată la alin. (1) are obligația transmiterii unui răspuns justificat sau a depunerii declarației de interese în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii adresei.

DOCUMENT Solicitare transmitere punct de vedere cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă constituie abatere disciplinară și profesorii pot fi sancționați

Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris pâna la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform legii învățământului preuniversitar

Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate.

În același timp, profesorii declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă, că nu fac meditații contracost cu elevii de clasă, potrivit ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Citește și:
OFICIAL Până pe 31 decembrie, toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă / Model de declarație de interese
Sancțiuni pentru profesorii care fac meditații contra cost cu elevii de la clasă: Avertisment scris, nu mai pot preda 7 ani şcolari și închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă
Profesoara Maria Manea, despre meditațiile cu elevii de la clasă: Se întâmplă adesea ca elevii să meargă împreună cu învățătoarea la afterul la care lucrează. Acesta este fenomenul care ar trebui să înceteze

8 comments
  1. Da’ o astfel de declaratie nu se poate inventa si pentru magistrati…?!
    Ca doar de-aia li s-au dat bani si privilegii cu nemiluita : ca fie integri !
    Da’ pt parlamentari nu s-ar putea ..? Ca doar si ei ar trebui sa fie integri atunci cand scot legile alea….
    Aaa, doar pe dascali ii consideram a priori niste potentiali evazionisti si ii tratam ca atare, nu..?!

  2. Guvernul vrea să scoată la suprafață meditațiile private, nefiscalizate.
    Iți faci PFA sau SRL și nu te poate opri nimeni să-ți vinzi “marfa”. 🙂

  3. Cititi ordinul cu atentie! E intrat in vigoare la 1 febr 2024 iar prof au termen de depunere a declaratiei 31 decembrie.. deci nu trebuie sa depuna acum decat cei nou angajati incepand cu 1 febr 2024. Nu poti aplica un ordin retroactiv, sa pui prof sa faca declaratii pe 2023 ca responsabilul sa le fi verificat pana la 1 febr (adica inainte de intrarea in vigoare a ordinului) si sa le afiseze in 10 zile lucratoare de la 1 febr! mergem din aberatie in aberatie!

  4. Copilul meu este in clasa a 7 a și are ‘ghinionul’ de a avea la clasa o profesoara care explica foarte bine.

    O astfel de modificare legislativă putea fi introdusă pentru cei care incep acum clasa pregătitoare, a 5 a sau a 9 a. Meditațiile ‘fortate’ într-un fel sau altul sau nedeclarate sunt o problema, dar aș fi preferat ca elevii să știe de la înscriere că ar fi bine să ocolească acele clase sau scoli cu profesori apreciați.

    Și nu se poate fara meditații, in cea mai mare parte a situațiilor. Exemple cu elevi care obtin note foarte bune la examene fara meditații sunt excepții. In cele câteva ore de la clasa nu se poate atinge nivelul cerut la examene, asta daca vrei nota peste 9.50.

    Cred că se putea aborda și altfel, fara atâta grabă electorală. De exemplu, principala metoda prin care un profesor forțează meditațiile sunt notele. Evaluările standardizate, cu resurse de pregătire individuala pot fi o parte a solutiei. Acordarea burselor de merit pe baza unui punctaj obținut tot în urma unor teste standardizate, punctaj clar la testele din clasa .. sau alte variante (pe care experții în educație bine plătiți le cunosc mai bine).

  5. Doar minți bolnave pot produce o asemenea procedură! Nota de informare, declarație, dovadă de depunere a declarației…listate și indosariate, înregistrate. O procedură de secol trecut, foarte asemănătoare cu procedurile partidului comunist și cu procedurile securității…
    M-a trecut un fior rece, la propiu, citind această procedură. Ce minți bolnave au putut concepe așa ceva? Nu critic ordinul ci procedura.
    Comunismul a schimbat multora iremediabil felul de a gândi și acționa.
    De 30 de ani nu s-au schimbat manuale și programe de liceu pentru că nu s-a dorit de către acest minunat minister. Dar iată că știu scrie note de informare semnate de fiecare personal.
    Incredibil și RUȘINOS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Fără telefoane în școli, propune ministrul francez al educației. Nicole Belloubet: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri. În timpul școlii, să existe o adevărată pauză de la digital

Ministra Educației din Franța, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să își lase telefoanele la intrarea în școli și să le recupereze la finalul programului, potrivit BFM…
Vezi articolul

VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

„Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu…
Vezi articolul