VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

12.793 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Sorin Lupșa – Agepres Foto
„Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată”, a declarat ministrul Educației, astăzi, într-o intervenție telefonică la B1TV. Acesta a mai spus că cele două săptămâni de vacanță vor putea fi compensate.

Sorin Cîmpeanu a mai subliniat că testarea non-invazivă este un motiv pentru reluarea cursurilor: „În cele două săptămâni am fost asigurați că Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) va finaliza achiziția și acele 70 milioane de teste, care au fost aprobate prin hotărârea CNSU nr. 76, vor fi achiziționate”. 

Toți elevii vor avea vacanță până pe data de 5 noiembrie, după cum a spus ministrul Educației: „Oricum, elevii din învățământul primar și preșcolarii din grădinițe intră în vacanță, conform calendarului anunțat, în data de 23 octombrie luni, pentru o săptămână. Această vacanță se va prelungi cu încă o săptămână pentru preșcolari și elevii din învățământul primar. De asemenea, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal vor intra pentru o perioadă de două săptămâni în vacanță, începând cu 23 octombrie până pe 5 noiembrie”.

Amintim că 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă care vor ajunge în școli peste câteva săptămâni, după cum a declarat pentru Edupedu.ro șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy.

Consiliul Național al Elevilor le solicită guvernaților să nu îi trimită în vacanță pe elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, iar calendarul examenelor să nu fie în niciun fel afectat.

Aseară, președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, că toți elevii vor avea o vacanță de 2 săptămâni începând de luni.

Structura actuală a anului școlar 2021-2022 este următoarea:

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
  • Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
  • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
  • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
  • Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
    • Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
  • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
  • Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023
Declarație completă, Sorin Cîmpeanu:

Sorin Cîmpeanu: În educație este nevoie de predictibilitate. Din păcate, însă, evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Este departe de ceea ce am sperat cu toții, departe de rata de vaccinare, care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control această epidemie.

Moderator: Cu toții speram ca școlile să fie închise ultimele, așa cum declarați …

Sorin Cîmpeanu: Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU de astăzi și în urma ședinței de Guvern care va aproba, va valida măsurile adoptate la nivel CNSU, alături de cele care vizează școlile. Oricum, elevii din învățământul primar și preșcolarii din grădinițe intră în vacanță, conform calendarului anunțat, în data de 23 octombrie, luni, pentru o săptămână. Această vacanță se va prelungi cu încă o săptămână pentru preșcolari și elevii din învățământul primar.

De asemenea, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal vor intra pentru o perioadă de două săptămâni în vacanță, începând cu 23 octombrie până pe 5 noiembrie. În cursul acestei perioade, vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată, astfel încât elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. Două săptămâni pot fi compensate. Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate. Deci aceste două săptămâni de vacanță vor începe pe 23 octombrie.

Moderator: Ce se întâmplă cu acele teste non-invazive?

Sorin Cîmpeanu: Este un alt motiv pentru reluarea școlii în condiții de siguranță. În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC va finaliza achiziția și acele 70 milioane de teste, care au fost aprobate prin hotărârea CNSU nr. 76, vor fi achiziționate. Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de importanța echității în educație. Și le răspund în felul următor: din punctul de vedere al vitezei minime de transfer necesare pentru predarea online este nevoie să se poate asigura minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României.”


5 comments
  1. Oare de ce, nu se fac cursuri online, în cele două săptămâni, de așa zisă vacanță, pentru ca structura anului școlar să nu se modifice deloc??? Când a început pandemia, s-au putut face cursuri online, iar acum nu se mai poate?? Doar făcând cursuri online, în aceste două săptămâni,
    vor putea fi plătite corespunzător și integral, cadrele didactice , iar elevii, își vor putea lua bursele, hrana și alocațiile aferente!!! 🤯😵😡😠😤

  2. Când politicienii noștri nu mai au soluții viabile, ori soluțiile care ne-au mai rămas sunt nepopulare, suntem consultați. Dar când salariile nu ne sunt majorate, după legea dată tot de ei, acum un an jumătate, ori atunci când ne taie indemnizația de doctorat (o ilegalitate, aplicată retroactiv) nu mai suntem consultați.

  3. Școala fizica o sa înceapă abia pe al doilea semestru. Situația prezenta se va remedia abia la începutul lui Decembrie, apoi urmează vacanța de Crăciun.
    Urmează vacanța 2 săptămâni, după o sa mai prelungească cu 1-2 săptămâni, după vor trece in online pana la vacanța de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: Elevii se declară „dezamăgiţi de subiectele” de la simulare / „Nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat” cu privire la BAC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar și solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut…
Vezi articolul