USR cere desființarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România: ”Cheltuieli inutile, sinecuri, posturi gras plătite în statul român, jaf al bugetului”, a transmis Cătălin Drulă / Institutele Levantului și pentru Drepturile Omului, și ele pe lista neagră a USR

621 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) ar trebui desfiinţată, au reafirmat, vineri, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al Uniunii, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului instituţiei, transmite Agerpres.ro, preluat de G4Media.

Drulă şi Ghinea au prezentat o listă întocmită de USR a „agenţiilor şi institutelor care risipesc banii publici şi pe care Coaliţia PSD-PNL ar trebui să le desfiinţeze sau să le reorganizeze de urgenţă pentru a opri jaful din bani publici”.

Lista cuprinde Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, care are un buget de 10 milioane de lei anual; Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului – 2 milioane de lei; Institutul Român pentru Drepturile Omului – cu un buget anual de aproape 3 milioane de lei; Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 – 3 milioane de lei.

Cătălin Drulă a subliniat că toate „sinecurile” trebuie tăiate şi a anunţat că USR a redepus în Parlament un proiect pentru desfiinţarea AOSR.

„Lansăm, astăzi, un proiect în care vorbim despre acele cheltuieli inutile, sinecuri, posturi gras plătite în statul român, acel jaf al bugetului statului, pentru că, astăzi, în Guvern, se vorbeşte despre o aşa-zisă ordonanţă a austerităţii, o minciună de fapt. Statul român s-a umflat sub PSD şi PNL fără număr, zeci de mii de posturi la stat, agenţii nou create, sinecuri, 11.000 de euro pe lună pentru domnul Zgonea, 12.000 de euro pe lună pentru cineva de la PNL la ANRE. În spatele meu este o academie-fantomă (AOSR – n.r.). (…) De mult timp ne luptăm să desfiinţăm această instituţie, care mănâncă milioane de lei din banii românilor. Când era în Guvernul din care am făcut parte, am tăiat finanţarea şi banii aceia s-au putut duce către spitale, către şcoli, către alte proiecte”, a declarat liderul USR.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Are dreptate, pai daca scoti stiintele de la licee de profil stiintele naturii, atunci la ce ne mai trebuie academie, desfiintati toate academiile, facultatile, si hai toti la cules prin UE. Nu ne mai trebuie carte, trebuie sa muncim sa platim pensii speciale si zecile de parlamentari care duc o munca foarte importanta. La ei nu exista economii.

  2. Orice este posibil într-un stat nereformat ca România, în care coruptia a ajuns la rang de principiu, justificat în mod tembel prin afirmatia unui PSD-ist ajuns la putere: „pentru că putem”.
    Ceea ce se întâmplă în învătământ cu sistemul preferențial de acordare a gradațiilor de merit nu este o surpriză. Astfel de lucruri necurate se întâmplă si la case mai mari. Un exemplu este Academia oamenilor de știință (AOSR), o academie fantomă finanțată de la bugetul de stat. Pentru că nu au fost primiți în Academia Română, politicienii și-au înființat academii paralele, pentru bani în plus. Aşa au ajuns sute de persoane să primească de la statul român, pe lângă pensii şi alte venituri, indemnizaţii lunare pentru activitatea didactică şi ştiinţifică pe care au avut-o de-a lungul vieţii. În ţara nostră, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Printre acestea şi Academia Oamenilor de Ştiinţă care are peste 350 de membri. Deloc întâmplător din aceasta fac parte mulţi foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu. Oamenii de bun simţ spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri şi nu să fie finanţate din bani publici.
    Vezi:https://www.edupedu.ro/digi-24-academiile-paralele-cu-politicieni-care-nu-au-loc-in-academia-romana-platiti-din-bani-publici-oameni-din-parlament-care-voind-sa-fie-ei-insisi-academicieni-au-si-reusit-explica-eugen-s/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare semnată de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist

Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat o scrisoare prin care semnalează că situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) „are ramificații periculoase…
Vezi articolul