Cât de mare este “urgența socială” a redeschiderii școlilor? Modelul francez văzut cu ochi de englez

Foto: Youtube.com - France24

“Modul cum se întâmplă lucrurile acum inoculează părinților o stare de vină. Dacă îi duc la școală pe copii și aceștia se îmbolnăvesc, părinții se vor simți vinovați. Dacă îi țin acasă și pierd în fața altora care merg la școală, se vor simți vinovați. Când guvernezi, trebuie să iei măsuri clare”, este citat de BBC primarul unei localități din Franța. Ministrul educației din această țară spune, dimpotrivă, că redeschiderea școlilor are un scop total opus. Ce se întâmplă în Franța, care a redeschis școlile acum două săptămâni, este luat drept etalon în alte țări, inclusiv în Marea Britanie, unde premierul Boris Johnson a anunțat ieri că merge mai departe cu planul de a redeschide școlile din 1 iunie.

În Anglia, premierul Boris Johnson a anunțat duminică faptul că va merge mai departe cu planul său de a redeschide școlile treptat, din 1 iunie. Potrivit BBC, redeschiderea va începe – ca și în Franța – cu elevii din clase mici, urmând să se extindă ulterior și pentru cei mai mari.

Dar, în contextul în care multe organizații ale profesorilor și-au exprimat rezervele și îngrijorarea față de condițiile redeschiderii – cum s-a întâmplat, de altfel, și în Franța – premierul Johnson a admis că “se poate să nu fie posibil” pentru toate școlile să se redeschidă din 1 iunie, iar cele care vor întâmpina greutăți vor primi sprijinul guvernului.

În condițiile tensiunilor produse de aceste planuri guvernamentale, BBC a analizat situația din Franța, unde redeschiderea școlilor este descrisă de guvernanți drept o “urgență socială”. În această țară, 40.000 de școli primare s-au redeschis pe 11 mai, urmate la o săptămână de ciclul gimnazial.

În Franța, tot copiii săraci sunt dezavantajați și de redeschiderea școlilor

Așa cum în Anglia autoritățile nu se așteaptă la o redeschidere cu larga participare a populației, și în Franța situația a evoluat lent. Potrivit ministrului Educației, Jean-Michel Blanquer, au revenit la casă aproximamtiv 20% dintre elevii de școală primară.

Primarul citat la începutul acestui articol este cel al localității Sens, în sudul Parisului, unde toate școlile au rămas închise din cauza unor cazuri de posibile infecții cu noul coronavirus, semnalate de profesori. Toate au fost declarate, ulterior, negative.

În acea localitate, primarul care vorbește despre sentimentul de vină inoculat de autorități părinților susține că decizia sa de a nu redeschide a fost foarte populară. Pe de altă parte, BBC arată că, în acea localitate, peste 90% dintre părinți spuseseră că nu intenționau să își trimită copiii la școală.

Iar ministrul Blanquer spune că “cea mai bună metodă de a-i reasigura pe părinți că totul este în siguranță este ca alți părinți să-i ducă pe copii la școală”.

BBC pune față în față și atitudinile celor doi oficiali francezi:

Exit mobile version