“Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, una dintre cele mai dăunătoare întrebări care pot fi puse copiilor – expert american

Foto: © Iurii Kuzo - Dreamstime.com

Una dintre cele mai comune întrebări adresate de părinți și alți adulți copiilor, “Ce vrei să fii când te faci mare?”, este și una dintre cele mai dăunătoare pentru formarea celor mici, arată un reputat psiholog și profesor american, Adam Grant, într-un material pentru CNBC. Acesta reafirmă teoria conturată de mai mult timp și pe care el însuși o promovează de câțiva ani, inclusiv în New York Times, cum că această abordare reprezintă filtrare păguboasă a imaginii copilului despre viitor, prin prisma unor lucruri mai greu de înțeles la vârste mici, cum sunt cele legate de muncă.

Autorul arată că orice om își formează impresii despre ceea ce-și dorește de la viață, fie că este vorba despre muncă, familie sau mod de trai, imagine care se schimbă pe parcurs și care fie ajută la stabilirea unor obiective mai îndrăznețe, fie, dimpotrivă, determină o limitare a opțiunilor.

Acest efect devine mai puternic atunci când un copil este întrebat ce-și dorește să devină când va crește, întrebare care determină gânduri în care munca și imaginea despre sine se suprapun într-o foarte mare măsură.

Perspectiva acțiunilor vs. perspectiva identității

El notează că și atunci când, în încercarea de a construi o identitate, copiii se entuziasmează în privința unei cariere realiste, “ceea ce își imaginau că e o slujbă ideală se poate dovedi a fi un coșmar”. Autorul afirmă că celor mici le este mult mai util să învețe despre cariere din perspectiva acțiunilor care trebuie făcute, nu din perspectivă identitară: “Când iau în considerare munca drept ceva ce fac, nu care îi definește, devin mult mai deschiși să exploreze diverse posibilități”.

Adam Grant scrie că ar trebui încurajați copiii să creadă că nu trebuie să aleagă o singură carieră, ci că pot face multe lucruri diferite, în funcție de propria experiență, de evoluția propriilor interese și de apariția unor noi oportunități – în sensul că multe slujbe de acum erau de neconceput în alte vremuri: “nu demult, Google, Uber sau Instagram nici nu existau”.

Potrivit articolului citat, nu întreba copilul ce dorește să fie când se face mare dacă:

Photo 111107762 © Iurii KuzoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version