Cel mai devreme pe 25 septembrie toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, cum prevede Legea Educației – estimare pe termenele din actul normativ

Foto: © Worapoj Nunta | Dreamstime.com

Abia de pe 25 septembrie, luni, peste două săptămâni, toate procedurile privind transportul elevilor navetiști ar fi gata în majoritatea școlilor, astfel încât aceștia să circule gratuit conform ultimelor norme de transport școlar care aplică prevederile din noua lege a educației, în vigoare de la începutul lunii. Cel puțin asta arată estimarea calendarului pe baza normelor recent intrate în vigoare. Până când comunică părinții școlilor detalii despre traseul spre școală și școlile centralizează datele ca să le predea operatorilor de transport, elevii vor călători la preț întreg, transmit public mai multe asociații și spun directori de școli pentru Edupedu.ro.

Amintim că normele de transport au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seara, 8 septembrie, cu două zile înainte să înceapă școala, ceea ce întârzie semnificativ aplicarea acestui proces de luni, 11 septembrie. Conform actului normativ HG 810/2023, elevii au gratuitate la transportul feroviar – clasa a II-a, cu metroul, transportul public local și metropolitan rutier și transportul public rutier județean și interjudețean.

În ceea ce privește transportul județean pentru elevii navetiști care învață în alt oraș decât cel de domiciliu, au existat probleme la acordarea gratuității prevăzută de legea educației în învățământul preuniversitar nr. 1988/2023, în vigoare de pe 3 septembrie.

Încă de duminică, 10 septembrie, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au atras atenția că în lipsa listelor cu elevii care au gratuitate, pe care le realizează școlile, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a reacționat pe această temă luni, 11 septembrie, în prima zi de școală, spunând că va acționa în instanță Hotărârea de Guvern privind transportul școlar.

Întrebat de jurnaliști la Radio România Actualități (RRA) luni, 11 septembrie, „de ce este așa de complicat în fiecare an cu aceste gratuități? Sunt foarte multe liste de făcut, multe hârtii, birocrația este cum este”, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Sorin Ion a declarat:

Iată mecanismul prevăzut de Hotărârea de Guvern 810/2023:

„Art. 3. — (1) În fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, consiliile județene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public județean și rutele pe care aceștia operează”, prevăd normele de transport școlar.

„(2) ISJ/ISMB transmit către toate unitățile de învățământ din județ lista prevăzută la alin (1).

(3) În fiecare an, până la data începerii cursurilor anului școlar, Autoritatea Rutieră Română transmite Ministerului Educației lista operatorilor de transport rutier contra cost de persoane prin servicii regulate în trafic interjudețean și traseele pe care aceștia operează.

(4) Ministerul Educației transmite unităților de învățământ, prin inspectoratele școlare, lista menționată la alin. (3)”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, în weekend Consiliile Județene și celelalte instituții implicate nu au avut cum să facă acest lucru, de la publicarea hotărârii și până să înceapă școala luni, 11 septembrie. Ar urma ca marți, miercuri sau joi să se definitiveze acest proces.

În paralel, conform actului normativ, până vineri, 15 septembrie, „părintele/ reprezentantul legal/ elevul major solicită unității de învățământ, în scris, letric sau online, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, traseul și operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele date:

a) numele și prenumele elevului;
b) CNP;
c) adresa de domiciliu de la care se deplasează zilnic către unitatea de învățământ, adresă care trebuie să coincidă cu adresa cu care elevul este înregistrat în Sistemul informatic integrat al învățământului din România;
d) traseul pe care circulă de la domiciliu la unitatea de învățământ și de la unitatea de învățământ către domiciliu;
e) distanța în kilometri dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ;
f) operatorul de transport folosit și tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, județean, interjudețean”.

Ar mai rămâne ziua de vineri pentru acest proces ori, în alte cazuri, s-ar putea încălca termenul și comunicarea datelor către școli s-ar face inclusiv în săptămâna începută pe 18 septembrie, conform estimărilor primite de la mai mulți profesori diriginți întrebați de Edupedu.ro. După primirea solicitărilor, școlile trebuie să centralizeze datele astfel:

„(8) În baza solicitărilor, unitățile de învățământ realizează:

a) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport județean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare,
respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare conform anexei nr. 2a). Tabelele nominale sunt însoțite de centralizarea numerică
realizată pe fiecare operator de transport;

b) tabele nominale cu elevii navetiști pentru fiecare traseu/operator de transport interjudețean care deservește traseul pe care se deplasează elevul, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre, pe care le transmit fiecărui operator de transport și inspectoratelor școlare, conform anexei nr. 2b);

c) tabele nominale cu elevii navetiști care nu sunt școlarizați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public și nici de transport asigurat de unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Tabelele conțin obligatoriu numărul de km dintre localitatea de domiciliu a elevului până la localitatea în care se află unitatea de învățământ, conform anexei nr. 2c)”.

„(10) Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

(11) Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”, scrie în actul normativ.

Ce spun doi directori de școală pentru Edupedu.ro

„Tabelele ar putea fi făcute de luni, 18 septembrie, în două-trei zile să fie gata. Dar mai durează până le comunicăm operatorilor de transport, probabil spre finalul săptămânii de școală 18-22 septembrie vor avea și ei situația clară ca cel mai devreme de luni, 25 septembrie, să poată urca elevii gratuit în mașinile de transport persoane cu carnetul vizat pe anul în curs / adeverințele de elev. Noi încercăm să vizăm carnetele rapid ca să nu ne complicăm cu adeverințe”, spune sub anonimat pentru Edupedu.ro un director de liceu din județul Iași cu peste 70 de elevi navetiști.

Un alt director de școală gimnazială spune că „pentru că avem doar până în 10 elevi navetiști, restul sunt din localitate, tot ce ține de noi vom face rapid, nu putem estima”. ”Probabil că în octombrie transportul va fi gratuit conform legii, din ce mi-au spus colegii (n. red. directori) de la licee, cu mai mulți elevi care fac această navetă”, a continuat directorul.

Foto: © Worapoj Nunta | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii navetiști și-au plătit biletele și abonamentele în prima zi de școală. Asociația Elevilor din Constanța: Vom acționa în instanță Hotărârea de Guvern
În lipsa listelor cu elevii care beneficiază de gratuitate, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost, informează organizația transportatorilor
Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, publicate în Monitorul Oficial
Directorul STB anunță că în București studenții nu pot avea reducere de 90% la transportul în comun pentru că normele de decontare între operatorul de transport și universități nu există
Exit mobile version