Cîmpeanu anunță o nouă modificare a regulilor pentru școli: Vor fi luate în considerare pentru decizii de funcționare doar testele PCR

Foto: gov.ro

„Ordinul de ministru va trebui să fie actualizat, fie și pentru actualizarea perioadelor de carantinare, care nu mai sunt două săptămâni, sunt 5, 7, respectiv 10 zile. Odată cu actualizarea acestui ordin de ministru vor fi permise – am discutat cu Ministerul Sănătății – vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”, a anunțat aseară ministrul Educației, la Digi24, în legătură cu actualizarea ordinului de ministru pentru funcționarea școlilor.

Moderatorul i-a transmis mesajul unei telespectatoare în legătură cu o elevă care are trei teste pozitive antigen, dar clasa nu se închide, deoarece instituția de învățământ trebuie să primească un rezultat oficial. Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu a fost că prin actualizarea ordinului de ministru „vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”.

Amintim că art. 6 al ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede „suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar / conexe se dispune, în condițiile art. 2 și 3, pentru o perioadă de 14 zile, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”.

Alineatul 5 de la art. 6 al ordinului comun stipulează următoarele: „Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line. Elevii al căror test efectuat în unitatea de învățământ este negativ, precum și elevii care prezintă în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, pot relua cursurile cu prezență fizică. Elevii care nu se prezintă la testare sau care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR efectuat în ultimele 24 de ore, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”.

Dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și moderator, pe tema actualizării ordinului de ministru

Moderator: O mamă ne relatează următoarea situație: are un copil în primar și spune că o colegă din clasa fiului este pozitiv Covid la trei teste făcute de părinți acasă. Trei teste rapide. Clasa însă nu se închide, pentru că școala are nevoie de un test oficial, de un rezultat oficial, ceea ce înseamnă că părinții ar trebui – cu un copil presupus bolnav, pentru că are trei teste rapide pozitive – să meargă cu el undeva la o clinică să facă un test PCR. Asta este o altă problemă. Întrebarea este: școală este musai să primească un rezultat oficial, nu este suficientă vestea că un copil are trei teste rapide pozitive?

Sorin Cîmpeanu: Confirmarea trebuie făcută conform unui ordin de ministru în prezent, printr-un test antigen rapid sau printr-un test PCR. Ordinul de ministru va trebui să fie actualizat, fie și pentru actualizarea perioadelor de carantinare, care nu mai sunt două săptămâni, sunt 5, 7, respectiv 10 zile. Odată cu actualizarea acestui ordin de ministru vor fi permise – am discutat cu Ministerul Sănătății – vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR.

Moderator: Numai PCR.

Sorin Cîmpeanu: Numai PCR.

Moderator: Deci directoarea și profesoara de la clasa respectivă au tot dreptul să-i cheme în continuare pe copii la școală, chit că unul dintre ei are trei teste pozitive, dar sunt antigen.

Sorin Cîmpeanu: Testarea nu este obligatorie. Pentru a fi obligatorie este nevoie de o lege. Lege nu există. Nu poți impune testarea cu titlu „obligatoriu” printr-o ordonanță de urgență, printr-o hotărâre de guvern sau printr-un ordin de ministru. Doar printr-o lege. Lege nu există. Chiar dacă profesorii vor avea disponibilitatea – și sper că vor avea această disponibilitate să accepte testarea în școală pentru a elimina aceste suspiciuni: „cele trei teste sunt sau nu sunt”, să fie făcute sub supraveghere cadrului didactic, în clasă, fără implicarea cadrului didactic. Copiii știu deja să și le administreze singuri. Sunt convins că un cadru didactic cu experiență poate gestiona acest lucru.”

Video, la minutul 10:28:
Exit mobile version