Cîmpeanu: Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați

Sorin Cîmpeanu / Foto: Captură Facebook.com - Ministerul Educației

Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați, a declarat ministrul Educației, joi seara, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a mai spus că școala nu poate da o listă nominală cu personalul vaccinat din unitatea de învățământ, pentru că ar încălca regulile de protecție a datelor cu caracter personal.

Ministrul a mai spus că se poate afla câți profesori dintr-o școală sunt vaccinați, dar numeric, nu cu nume și prenume.

Întrebat dacă se așteaptă ca „profesorii să fie vectorul schimbării în rândul părinților și copiilor, să fie cei care să-i convingă pe părinți să-și vaccineze copiii?”, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că „așa îmi doresc, așa ar fi normal”.

Declarațiile vin în contextul în care ministerul a centralizat numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat, cerând raportări școlilor. Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%, a anunțat instituția cu patru zile înainte de prima zi de cursuri.

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat pe 30 august că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați. Aceasta a spus că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar. Mihăilă a mai spus atunci că profesorii se pun, în primul rând, pe ei înșiși în pericol intrând nevaccinați la ore, pentru că adulții sunt mai predispuși la variante grave de COVID-19, dar îi expun și pe copii la boală.

Redăm declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu:

Moderator: O declarație de-a dumneavoastră care a făcut carieră. Ați spus că profesorii vor spune că sunt vaccinați, le vor spune părinților. Părinții au tot dreptul să întrebe. Profesorii le vor spune, le vor răspunde întrebărilor în măsura în care sunt respectate regulile GDPR. Ce înseamnă asta?

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu, să clarificăm. Deci profesorul e cel care decide dacă are nevoie de protecția datelor cu caracter personal sau nu. Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați. Poate au vulnerabilități medicale, poate au trecut prin boală, dar e dreptul fiecăruia, și doar profesorul poate răspunde la această întrebare. Directorul, școala nu poate da o listă a celor vaccinați. Este clar. V-am spus, tocmai ce am fost sancționați pentru mult mai puțin.

Moderator: Dar dacă lista nu este nominală, școala poate să-i informeze pe toți părinții, întreg colectivul, părinți, copii pot afla: în școală noastră sunt vaccinați 3 profesori din 10. Asta se poate întâmpla?

Sorin Cîmpeanu: Da, asta se poate

Moderator: Și e în spiritul transparenței. Așa ar trebui să întâmple.

Sorin Cîmpeanu: Așa ar trebui să se întâmple, da.

Moderator: După aceea, vă așteptați, ca de exemplu, profesorii să fie vectorul schimbării în rândul părinților și copiilor? Adică profesorii să fie cei care să-i convingă pe părinți să-și vaccineze copiii?

Sorin Cîmpeanu: Așa îmi doresc, așa ar fi normal.

Moderator: Dar pentru asta profesorilor li s-a cerut ceva? Au fost instruiți în mod special? Faceți ceva în sensul ăsta?

Sorin Cîmpeanu: Da, pe parcursul ultimelor săptămâni au fost derulate întâlniri între profesori și reprezentanți DSP. Au participat pentru verificarea pregătirii școlilor și reprezentanți ai prefecturilor și autorităților locale. În fiecare școală avem o persoană desemnată pentru protecția sanitară și pentru facilitarea legăturii cu Direcțiile de Sănătate Publică.”

Exit mobile version