Cîmpeanu: Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați

6.064 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Captură Facebook.com – Ministerul Educației
Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați, a declarat ministrul Educației, joi seara, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a mai spus că școala nu poate da o listă nominală cu personalul vaccinat din unitatea de învățământ, pentru că ar încălca regulile de protecție a datelor cu caracter personal.

Ministrul a mai spus că se poate afla câți profesori dintr-o școală sunt vaccinați, dar numeric, nu cu nume și prenume.

Întrebat dacă se așteaptă ca „profesorii să fie vectorul schimbării în rândul părinților și copiilor, să fie cei care să-i convingă pe părinți să-și vaccineze copiii?”, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că „așa îmi doresc, așa ar fi normal”.

Declarațiile vin în contextul în care ministerul a centralizat numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat, cerând raportări școlilor. Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%, a anunțat instituția cu patru zile înainte de prima zi de cursuri.

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat pe 30 august că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați. Aceasta a spus că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar. Mihăilă a mai spus atunci că profesorii se pun, în primul rând, pe ei înșiși în pericol intrând nevaccinați la ore, pentru că adulții sunt mai predispuși la variante grave de COVID-19, dar îi expun și pe copii la boală.

Redăm declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu:

Moderator: O declarație de-a dumneavoastră care a făcut carieră. Ați spus că profesorii vor spune că sunt vaccinați, le vor spune părinților. Părinții au tot dreptul să întrebe. Profesorii le vor spune, le vor răspunde întrebărilor în măsura în care sunt respectate regulile GDPR. Ce înseamnă asta?

Sorin Cîmpeanu: Nu, nu, să clarificăm. Deci profesorul e cel care decide dacă are nevoie de protecția datelor cu caracter personal sau nu. Îi îndemn pe profesori să le spună deschis părinților dacă sunt sau dacă nu sunt vaccinați. Poate au vulnerabilități medicale, poate au trecut prin boală, dar e dreptul fiecăruia, și doar profesorul poate răspunde la această întrebare. Directorul, școala nu poate da o listă a celor vaccinați. Este clar. V-am spus, tocmai ce am fost sancționați pentru mult mai puțin.

Moderator: Dar dacă lista nu este nominală, școala poate să-i informeze pe toți părinții, întreg colectivul, părinți, copii pot afla: în școală noastră sunt vaccinați 3 profesori din 10. Asta se poate întâmpla?

Sorin Cîmpeanu: Da, asta se poate

Moderator: Și e în spiritul transparenței. Așa ar trebui să întâmple.

Sorin Cîmpeanu: Așa ar trebui să se întâmple, da.

Moderator: După aceea, vă așteptați, ca de exemplu, profesorii să fie vectorul schimbării în rândul părinților și copiilor? Adică profesorii să fie cei care să-i convingă pe părinți să-și vaccineze copiii?

Sorin Cîmpeanu: Așa îmi doresc, așa ar fi normal.

Moderator: Dar pentru asta profesorilor li s-a cerut ceva? Au fost instruiți în mod special? Faceți ceva în sensul ăsta?

Sorin Cîmpeanu: Da, pe parcursul ultimelor săptămâni au fost derulate întâlniri între profesori și reprezentanți DSP. Au participat pentru verificarea pregătirii școlilor și reprezentanți ai prefecturilor și autorităților locale. În fiecare școală avem o persoană desemnată pentru protecția sanitară și pentru facilitarea legăturii cu Direcțiile de Sănătate Publică.”


15 comentarii
 1. Dar pe cine interesează dacă profesorii sunt vaccinați? Fiecare decide ce face . Se încearcă vaccinarea obligatorie sau se cauta conflicte . Ar trebui sa-i intereseze atat pe parinti cât și pe profesori sa se desfășoare scoala normal nu sa fie batjocoriți profesorii și elevii sa aibe educația primita de la părinți,,cei sapte ani de acasa” iar la scoala sa invete materiile care se predau pentru ași îmbogății cultura generala .

 2. Pai profesorii sunt vaccinati in proportie de 61%. Copiii in proportie de 15%. In conditiile in care boala are incidenta de maxim 1%. Totusi de ce ne vaccinam?

 3. Domnilor Moderator și Ministru, profesorii au dreptul sa îi interogheze pe elevi dacă ei și parinții lor sunt vaccinați? Nu cumva vaccinarea este o alegere personală?
  Alegerea personala CONSTIENTA și CORECTA poate fi luată de persoane EDUCATE, dar ce să vezi, România Educată este doar un proiect întârziat, departe de a începe să fie aplicat!
  Domnul Ministru ar fi trebuit să se ocupe cu punerea in operă a proiectului România Educata, nu sa faca turul televiziunilor cu chef de rating (atat televiziunile cât și politicianul), multe televiziuni se intrec in întrebări posibil creatoare de discriminari.

 4. Ia sa vezi cat de interesant e cand in scoala ta, persoana de contact cu DSP si respinsabilul Covid este de fapt un antivaccinist convins( nu are comorbiditati, nu a trecut prin boala, nu are contraindicatii, doar preconceptii). Ar trebui ca acea persoana sa se vaccineze obligatoriu. Cum imi va tine prelegeri de convingere mie, profesorului nevaccinat, cand el e antivaccinist si nu sustine nici cu gandul, nu mai zic de vorbe, ideea de vaccinare??

  1. Poate ca stie el ceva si ar trebui sa tineti totusi cont de asta ! Nu credeti ? Adică sa tineti cont de ce crede si ce stie ! Nu cred ca ar trebui sa tineti prea mult cont de ceea ce spune ! Poate ca si eu i-am spus mamei când eram in facultate ca am luat nota 5 la examen dar de fapt eu stiam ca in realitate am luat nota 4 ! Poate ca din aceasta cauza el este responsabilul si nu dvs ! Pentru ca stie mai multe !

   1. George….
    Upsss, câtă filosofie aici, Celentanule!
    Hai, că ne-ai băgat în ceață!
    Tu ai priceput ceva din ce ai scris?

   2. @george
    Ai cea mai mica idee despre ce ai vrut sa spui? Lumineaza-ne!
    Altfel, retine niste lucruri: nenea asta e iresponsabil, nu stie nimic, are idei fixe, putine si proaste rau. Asta e una dintre ele: cum ca profesorul trebuie sa dea socoteala parintelui pentru orice.

    1. Orice fas trebuie raportat la Adociatia de parinti. Vai, dar ce am spus?!!! Si profesorii au fasuri. 🙂 M-am autodemitizat. De azi inainte voi cadea in ochii parintilor. Guess what: I don’t care. Deja eram foarte, foarte low in ochii parintilor.

  2. Preconceptiile vă aparțin, d-na Tina Odobescu, ca să vă lămuriți despre Dvs: „Ar trebui ca acea persoană să se vaccineze obligatoriu.”.
   Serios? Așa de deschisă la minte sunteți, că nu aveți preconcepții flagrante și inexplicabile?

   1. Nu pui instructor un sofer fara permis. Si cu asta am spus tot. Ma doare-n pix de ideile tale. Eu nu am preconceptii, doar traiesc in societate, nu in pustnicie. Tine-ti parerile de amtivaccinist afectat pentru tine! Esti din alt film!

 5. Așa este când ești prost și te contrazici în declarații…
  Creezi doar haos, Anisie 2!
  Cum să afirmi așa ceva?
  Păi noi îi întrebăm pe copii și pe părinții acestora dacă sunt vaccinați?
  Protecția datelor cu caracter personal este valabilă pentru toți, domnule Tâmpeanu!
  Mă mir că nu ai fost demis până acum.

 6. Serios? Atât timp cât majoritatea elevilor şi a părinţilor este nevaccinată, cu ce îi încălzeşte pe aceştia din urmă dacă profesorii sunt vaccinaţi sau nu?
  Logic gândind, dacă există capacitatea, cine este mai “fezabil” de a contamina: profesorul ne/vaccinat sau cei aprox. 25 educabili nevaccinaţi?
  Nota bene: mai este şi obligatoriu de a se purta masca / păstra distanţa fizică… după cum spun experţii; se reduce la maxim infectarea, nu-i aşa?

  1. Madalin, ai mare dreptate. Profesorii sunt cea mai vaccinata categorie sociala din tara, dar problema e tot la ei, nu la parintii si elevii carora li se sufla in c*r la orice pas.Acestia isi permit sa intre nevaccinati ca vitele in scoala fara masca, sa socializeze cate 30 pe la usi, tot fara masca, sa-si trimita plozii tot fara masca. Nu mai punem la socoteala ca le-au bagat acestora in cap ca: vaccinul, testarea, masca si dezinfectantii sunt cahh, iar profesorii sunt niste prosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Yuval Noah Harari, despre efectele războiului din Ucraina: E o situație de înarmare care poate scăpa de sub control / Banii care ar trebui să fie alocați pentru educație, pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, acești bani se vor duce la tancuri, rachete, la finanțarea războaielor

După 1945, omenirea a trăit o epocă de pace la nivel global, cu câteva conflicte locale, dar reușind să evite până acum declanșarea unui nou război teritorial ca în trecut,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cine sunt câștigătorii licitației pentru manualele de anul viitor cu care Ministerul Educației a încheiat acorduri-cadru. Majoritatea rezultatelor licitației de manuale de clasa a VII-a sunt contestate

Ministerul Educației a stabilit primii câștigători ai licitației pentru manualele de clasele I – a VII-a, care din septembrie ar urma să intre în școli. Aproape toate editurile participante la…
Vezi articolul

Salvați Copiii: Pentru prima dată în ultimii 5 ani, riscul de sărăcie severă a crescut pentru copii, în vreme ce pentru adulți a scăzut. Festivalul Brazilor de Crăciun își propune să restabilească accesul egal la educație și servicii medicale pentru copiii vulnerabili. Cum puteți contribui

În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preț social, accesul la educație a fost unul inegal și precar, calitatea hranei a fost afectată,…
Vezi articolul