Cîmpeanu: Rata de infectare în școli este 1 la 10.000 în patru zile / În Cluj, Arad și București sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi

Foto © Evgenyatamanenko - Dreamstime.com

Rata de infectare în școli este de 1 la 10.000 în cele patru zile de la redeschiderea unităților de învățământ, a anunțat în această seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. El a mai spus că potrivit datelor comunicate la ora 18:00 de către inspectoratele școlare, cele mai multe cazuri se află cumulat în Cluj, Arad și București, fiind vorba de un total de 122 de copii infectați de coronavirus.

„Rata de depistare a cazurilor pozitive din școli este mult sub rata de infectare generală a populației din România, dacă vorbim de cei 244 de elevi, înseamnă 1 la 10.000 rata de infectare pe patru zile, același procent este scăzut în ceea ce privește procentul personalului din învățământ infectat. Până acum, rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea în școli, de acum încolo, însă, de săptămâna viitoare ceea ce va apărea ca plus peste această rată de infectare, putem considera din păcate că este determinat de reluarea școlii, până acum nu. Există 8 județe fără niciun caz confirmat de elevi, există alte 10 județe fără niciun caz confirmat de cadru didactic.

În Cluj, Arad și București, în total sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi, ora 18:00, adică exact jumătate din numărul celor depistați pozitiv în țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor. Fac încă odată acel îndemn către părinți, în cazul în care depistează cele mai mici simptome specifice, este puternic recomandat să nu își trimită copiii în colectivitate. Chiar dacă cei mici nu dezvoltă forme grave ale bolii, fiecare părinte trebuie să se gândească că prin transmiterea acestui virus în familiile celorlalți, se poate ajunge la persoanele cu vulnerabilități majore, acesta este un gând care pe mine mă sperie și ar trebui să sperie orice părinte care observă o stare atipică la copil, caz în care nu trebuie să își trimită copilul la școală, caz în care nu i se pun absențe. Insist în aceste cazuri să se facă predarea online și sigur că este preferabil ca această predare online să fie sincronă și nu asincronă”, a declarat Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Cîmpeanu a mai spus că nu se știe momentan dacă vreunul dintre cei infectați are tulpina britanică fiindcă secvențierea acesteia durează o săptămână.

„Aceste cazuri au fost confirmate pe baza unor teste făcute într-o mică măsură prin cabinetele medicale din școli, teste făcute de autorități (DSP, 112), plus teste făcute la solicitarea părinților”, a adăugat Cîmpeanu.

În total, 244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat emis joi seară. Acesta precizează că incidența cumulată în rândul elevilor este mult mai mică decât în rândul populației generale, iar în opt județe nu există cazuri de infectare în rândul elevilor.

Principalele date:

  1. Nr. elevi confirmați în perioada 8-11 februarie: 244
  2. Nr. clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie: 171
  3. Nr. angajați confirmați în perioada 8-11 februarie: 329

Incidența cumulată în rândul elevilor, pentru cele 4 zile de la debutul semestrului II, este de 1 caz confirmat/10.000 de elevi, “mult mai mică decât în rândul populației generale”.

Județele fără cazuri de infectare în rândul elevilor, raportate până acum: Argeș, Brașov, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea.

Foto © EvgenyatamanenkoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version