Cîmpeanu: Rata de infectare în școli este 1 la 10.000 în patru zile / În Cluj, Arad și București sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi

8.116 vizualizări
Foto © Dreamstime.com
Rata de infectare în școli este de 1 la 10.000 în cele patru zile de la redeschiderea unităților de învățământ, a anunțat în această seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. El a mai spus că potrivit datelor comunicate la ora 18:00 de către inspectoratele școlare, cele mai multe cazuri se află cumulat în Cluj, Arad și București, fiind vorba de un total de 122 de copii infectați de coronavirus.

„Rata de depistare a cazurilor pozitive din școli este mult sub rata de infectare generală a populației din România, dacă vorbim de cei 244 de elevi, înseamnă 1 la 10.000 rata de infectare pe patru zile, același procent este scăzut în ceea ce privește procentul personalului din învățământ infectat. Până acum, rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea în școli, de acum încolo, însă, de săptămâna viitoare ceea ce va apărea ca plus peste această rată de infectare, putem considera din păcate că este determinat de reluarea școlii, până acum nu. Există 8 județe fără niciun caz confirmat de elevi, există alte 10 județe fără niciun caz confirmat de cadru didactic.

În Cluj, Arad și București, în total sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi, ora 18:00, adică exact jumătate din numărul celor depistați pozitiv în țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor. Fac încă odată acel îndemn către părinți, în cazul în care depistează cele mai mici simptome specifice, este puternic recomandat să nu își trimită copiii în colectivitate. Chiar dacă cei mici nu dezvoltă forme grave ale bolii, fiecare părinte trebuie să se gândească că prin transmiterea acestui virus în familiile celorlalți, se poate ajunge la persoanele cu vulnerabilități majore, acesta este un gând care pe mine mă sperie și ar trebui să sperie orice părinte care observă o stare atipică la copil, caz în care nu trebuie să își trimită copilul la școală, caz în care nu i se pun absențe. Insist în aceste cazuri să se facă predarea online și sigur că este preferabil ca această predare online să fie sincronă și nu asincronă”, a declarat Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Cîmpeanu a mai spus că nu se știe momentan dacă vreunul dintre cei infectați are tulpina britanică fiindcă secvențierea acesteia durează o săptămână.

„Aceste cazuri au fost confirmate pe baza unor teste făcute într-o mică măsură prin cabinetele medicale din școli, teste făcute de autorități (DSP, 112), plus teste făcute la solicitarea părinților”, a adăugat Cîmpeanu.

În total, 244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat emis joi seară. Acesta precizează că incidența cumulată în rândul elevilor este mult mai mică decât în rândul populației generale, iar în opt județe nu există cazuri de infectare în rândul elevilor.

Principalele date:

  1. Nr. elevi confirmați în perioada 8-11 februarie: 244
  2. Nr. clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie: 171
  3. Nr. angajați confirmați în perioada 8-11 februarie: 329

Incidența cumulată în rândul elevilor, pentru cele 4 zile de la debutul semestrului II, este de 1 caz confirmat/10.000 de elevi, “mult mai mică decât în rândul populației generale”.

Județele fără cazuri de infectare în rândul elevilor, raportate până acum: Argeș, Brașov, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea.

Foto © EvgenyatamanenkoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. @chiar esti dus cu capul
    Tu esti din aia superiori inteligenti care si-au facut o datorie din a se da cocosi pe Internet? Uite unde statea monumentul de calm si de relaxare! Si apropo, învățatule, nimeni nu “se semneaza”. Poate doar sa semneze si atat.
    In rest, suflatori din astia care stau pe margine si isi dau cu presupusul sint destui. Cat despre toata generatia asta de prosti, ti-as face cunostinta, tată, cu vreo cativa care te-ar baga sub masa cu ce si cate stiu. Asa ca, băi tată, mai ușor cu aerele!

  2. 500 confirmați dar mai sunt și alții 10000 care așteaptă rezultatul. Școala trebuia sa conținut online, copiii și profesorii începuse ra se acomodeze. A ți deschis acum când au apărut mutații…3 centre in toată România care au echipamentul necesar sa detecteze noua varianta. Vai de capul nostru!

    1. Hai sa nu dramatizam. Daca pui asa problema, nu mai incepe scoala in veci. Si-asa erau astia prosti facuti gramada, daca scoala nu mai incepe astia raman fara sa stie sa se si semneze. Cine mai plateste contributii? Asistatii social? Viitorii asistati social? Astia nu vor sti nici sa scrie si sa socoteasca, sunt exclusi de pe piata muncii. O generatie intreaga. Lasa dramele, ca nu-si au rostul. Ce-ar fi fost ca tarile asiatice sa stea pe loc de cate ori au avut cate un SARS, MERS ani la rand de poarta si acum masca? Nu, tata, aia au mers la scoala, au lucrat, au dus mai departe tara.

      1. Hatzgionuleduscucapul ba, baiete! aia de vorbesti tu ca au tinut deschis pe SARS si MERS ani la rand au cap, tata…nu ca tine! aia stiu ce sa faca sa nu le iasa SARS-ul pe nas, nu ca tine care ai porni la batalie doar cu “Doamne ajuta”… si nu in primul rand ca au scoala…au stofa, cum se zice! una cu care croiesc apoi in scoala…dar stofa asta o da mama si tata acasa, bre …in primii ani de viata! Iata diferenta!

      2. Sars si Mers sunt mai putin contagioase, chiar daca sunt mai periculoase, eu asa stiam. Revenind la oile noastre sau la elevi, la “astia prosti”, dupa cum ii flatati dumneavoastra, “gramada” nu s-au nascut, gramada i-a facut societatea si scoala, care nu s-a putut adapta. Nu e vina profesorilor, e vina celor care trebuie sa ia decizii strategice in invatamant, sa faca un plan pe 20-30-50 ani, nu de azi pe maine. Exclusi de pe piata muncii nu vor fi, pentru ca cineva trebuie sa munceasca. Vor fi insa platiti mai prost, vor avea o productivitate mai mica, va fi un regres. Oricum, luand in calcul cat de multe acumulau ei (mergand fizic la scoala) din sistemul de invatamant romanesc si cat de multe lucruri invatate in scoala am aplicat in practica, in meseria mea, tind sa cred ca, daca ne trezim acum la realitate (si nu mai luam ca etalon al valorii invatamantului numarul de olimpici internationali, ci pe cel de analfabeti functionali), lucrurile pot fi recuperate usor. Ma refer la cunostintele si abilitatile care ii vor ajuta efectiv la incadrarea pe piata muncii, cum ar fi abilitatea de comunicare, de adaptare, de invatare, de intelegere. Eu am ajuns la concluzia ca azi nu conteaza cat stii, conteaza sa ai o baza si sa stii ce sa inveti. Cred ca mai putin de 5% din ceea ce am invatat in cei 18 ani (de scoala, liceu, facultate, master) am folosit efectiv in practica. Si acesti 5% se pot acumula in maxim 1 an (daca exista o baza pe care sa construiesti, evident). Deci, mai usor cu disperarea, ca nu e chiar atat de tragic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente

Ministerul Educației (ME) a publicat lista nominală cu elevii olimpici care, în anul școlar trecut, au obținut medalii sau mențiuni la competițiile internaționale. Sunt 164 de distincții, conform documentului. Potrivit…
Vezi articolul