Cîmpeanu: Uitați-vă la state precum Franța, care a renunțat la regula închiderii claselor la 3 copii infectați, dacă apar 5 – 6 – 7 – 8 cazuri, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe

Foto: Facebook.com / Sorin Cîmpeanu

Exemplul Franței a fost dat din nou de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în privința unei adaptări a regulilor în școli. Oficialul a spus, la Digi24, că Franța a renunțat recent la regula pe care România a implementat-o din 17 ianuarie – aceea că o clasă se închide la 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-un anumit număr de zile. Cîmpeanu a spus că, și dacă sunt 8 copii infectați într-o clasă, elevii francezi sunt izolați și „școala merge mai departe”.

Întrebat dacă se pregătește o relaxare a regulilor în vigoare, ministrul a spus că „nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile”. Intervenția, mai jos.

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitați-vă la state precum Franța, care a funcționat luni de zile cu regula ‘la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezența fizică în acea clasă’. De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor de care vorbește domnul doctor (n. red. dr. Radu Țincu – medic primar ATI la Spitalul Floreasca). Este vorba despre o țară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franța dacă apar 5 – 6 – 7 – 8 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe.

Moderator: Discutați în vreun fel cu ministrul sănătății să schimbați regulile, dacă am înțeles acum bine de la dumneavoastră s-ar putea pune problema unei relaxări în ce privește păstrarea școlilor deschise?

Sorin Cîmpeanu: Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile. E vorba de ceea ce vă explica domnul doctor Țincu mai devreme. Atunci când estimezi că 60% din populația Uniunii Europene, unii estimează mai mult, alții spun că într-un an de zile cu toții vom trece peste prin această boală, trebuie să iei măsuri adecvate. Nu mai este atât o problemă sanitară cât este o problemă economică și socială.

Am discutat de două ori astăzi cu ministrul sănătății și de fiecare dată concluzia a fost foarte clară: avem reguli, trebuie să le respectăm, la 75% grad de ocupare școlile și grădinițele vor trece în online. (…) Și elevii vor reveni la școală atunci când gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID va scădea sub 70%.”

Reamintim că joi, la Strasbourg, la reuniunea miniștrilor educației și tineretului, ministrul Cîmpeanu s-a revăzut cu ministrul Educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, cu care s-a văzut și la Paris pe 18 decembrie. Franța deține, de la 1 ianuarie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Pe 2 ianuarie, la inițiativa Consiliului Național al Elevilor, șapte organizații reprezentând elevii, studenții, tinerii, părinții și organizații active în educație au trimis o scrisoare deschisă prin care cer reintroducerea unui prag minim de incidență în localitate pentru a decide dacă școala se desfășoară cu prezență fizică sau online. Acestea solicită, totodată, introducerea testării obligatorii pe bază de salivă pentru profesori și angajații școlilor și adoptarea unui algoritm pe baza căruia să se decidă scenariul de funcționare a școlilor.

Exit mobile version