Cîmpeanu s-a întâlnit cu Blanquer, ministrul Educației din Franța. Discuții despre învățământul profesional și formarea cadrelor didactice, alături de mobilitatea profesorilor și a elevilor sau digitalizare

1.152 de vizualizări
Foto: Ambasada României la Paris
Miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Cîmpeanu și Jean-Michel Blanquer, au avut o întâlnire sâmbătă, la Paris, scrie ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu. Cei doi oficiali au discutat cu doar câteva zile înaintea preluării de către Franța a președinției Consiliului Uniunii Europene pentru un mandat de 6 luni.

Mesajul ambasadorului: „Cu câteva zile înainte că Franța să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, o discuție foarte bună la Paris intre miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Mihai Cimpeanu și Jean-Michel Blanquer.

Învățământul profesional și formarea cadrelor didactice, alături de mobilitatea profesorilor și a elevilor au constituit teme importante ale dialogului, ca și recunoașterea parcursurilor profesionale sau digitalizarea. Consolidarea Universităților europene va fi una dintre prioritățile președinției franceze, România făcând deja parte din mai multe proiecte.

Foto: Ambasada României la Paris

Ministrul francez a prezentat și demersul său privind relansarea învățării limbii latine, proiect primit cu interes de omologul român. Jean-Michel Blanquer a felicitat România – pol al francofoniei în Europa Centrala și de Est (o etichetă susținută de cifre, deoarece aproximativ un million de elevi si studenți învață limba franceză în Romania, ca primă sau a doua limbă străină).

La rândul său, ministrul român a pus accentul pe importanța studierii limbii române în Franța, pentru ca tinerii români să nu piardă contactul cu limba maternă, în condițiile în care intre 300 și 400 de mii de romani trăiesc aici. A evocat inițiativele care există deja, solicitând sprijin pentru dezvoltarea orelor de limba română în instituțiile franceze de învățământ. Oficialul francez a menționat mai multe piste în acest sens, pe care le vom explora în lunile următoare”, a scris ambasadorul român.

  • Reamintim că Sorin Cîmpeanu a dat de mai multe ori Franța drept exemplu în politicile publice legate de Educației. Acesta a precizat că au existat mai multe discuții telefonice cu omologul francez pe măsurile luate pentru a putea ține școlile deschise, dar și pe chestiuni care țin de organizarea procesului de învățământ.

Recent Jean-Michel Blanquer a prezentat prioritățile mandatului pe Educație, la președinția Consiliului UE. Acesta a spus că Educația nu este o povară pentru țări, este cea mai profitabilă investiție pe care o pot face.


2 comments
  1. Franta a aruncat la gunoi experimentele cu scoala finlandeza, si a revenit la invatamantul clasic al anilor ’80 si ’90.

  2. Domnul Ministru a tradus cand era elev ‘De bello galico ‘!De aici apare afinitatea catre limba latina in scoala!De aceea ‘ca si ‘apare in contexte in care nu exista cacofonie!ii asteptam pe francezi sa ne predea subjonctivul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației / Medicul Beatrice Mahler: Echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare de informare corectă a adolescenților de 12-16 ani din București și Ilfov cu privire la…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților cer bani la rectificarea bugetară pentru suplimentarea burselor, altfel „s-ar ajunge la premiera istorică a scăderii numărului de studenți bursieri”

Reprezentanții studenților solicită premierului Florin Cîțu și ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să asigure suplimentarea fondului de burse pentru studenți pentru a majora subvenția cu 41 de lei/lună, respectând creșterea cuantumului unei…
Vezi articolul

Subiect mai greu pentru absolvenții liceelor tehnologice, decât pentru mate-info, la examenul la Matematică. Enescu: Integrala de la Tehnologic s-ar putea să facă, din păcate, diferența între cine trece și cine nu trece

Unul dintre subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții liceelor tehnologice la examenul de astăzi la Matematică a fost mai dificil decât subiectul corespondent care le-a picat absolvenților de…
Vezi articolul