Copiii cu tulburări de învățare nu primesc sprijinul la care au dreptul, la școală sau la examene, reclamă Asociația Coordonate Umane. Organizația anunță că va protesta luni la Inspectoratul Școlar București

Foto: Pexels.com

Un protest pentru aplicarea unitară a procedurilor de egalizare a șanselor la examenele naționale va fi organizat luni, 27 martie, în fața Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), de o asociație pentru drepturile copiilor cu tulburări specifice de învățare (TSI), susținut de Federația Națională a Părinților (FNP) și Consiliul Național al Elevilor (CNE), conform unui comunicat remis Edupedu.ro.

Potrivit Asociației Coordonate Umane, inițiatoarea protestului de luni, deși anual Ministerul Educației publică procedurile de egalizare a șanselor pentru copiii cu tulburări specifice de învățare (TSI), precum dislexia, discalculia și disgrafia, ele nu sunt respectate în realitate, nici măcar la simulările examenelor naționale – Evaluarea Națională la clasa a VIII-a și Bacalaureatul:

”Majoritatea copiilor cu TSI nu beneficiază de suportul necesar pe parcursul educațional
prin metode de lucru adaptate, instrumente și materiale compensatorii adecvate nevoilor lor de învățare și întâmpină dificultăți în a susține examenele naționale din cauza faptului că nu li se oferă condiții de egalizare a șanselor. Compensările de care ar trebui să beneficieze acești elevi (timpul de lucru suplimentar pentru examen, posibilitatea de a lucra cu un asistent personal, utilizarea unor instrumente de scriere și alte mijloace tehnologice, hărți mentale, scheme conceptuale etc.) sunt esențiale pentru ca elevii cu TSI să își poată demonstra competențele și cunoștințele în mod real”, susține asociația în comunicatul de presă.

După cum mai transmit organizatorii, ”susținerea examenelor naționale de către acești elevi, fără a li se asigura șanse egale, este un abuz deoarece conduce la rezultate subevaluate și poate afecta accesul acestor elevi în învățământul superior și la oportunități de carieră”.

”Protestul se va desfășura luni, 27.03.2023, între orele 8:30 – 11:00, în fața Inspectoratului Școlar al Municipiului București, cu sprijinul Federației Naționale a Părinților – Edupart și al Consiliului Național al Elevilor. Acțiunea este organizată cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, deși există legislație specifică încă din anul 2017 prin Ordinul 3124, Procedura de egalizare a șanselor fiind îmbunătățită de la an la an, aceste prevederi nu se aplică în mod unitar, la nivel național, ba chiar, uneori, lipsesc cu desăvârșire”.

”Deși simulările examenelor trebuie să se desfășoare în aceleași condiții ca și examenele propriu zise, pentru elevii cu CES fiind extrem de important să se familiarizeze cu metodologia și cu atmosfera examenului, precum și să își afle nivelul achizițiilor și al competențelor cognitive, unele inspectorate școlare, precum ISMB, nu au răspuns, până la acest moment, solicitărilor privind avizarea măsurilor și materialelor compensatorii depuse de părinți sau elevii majori”, susține asociația.

Organizația mai informează că ”solicită Ministerului Educației să se aplece cu responsabilitate asupra problemelor semnalate și să ia măsuri pentru a se asigura că toți copiii cu TSI primesc materialele compensatorii în timpul examenelor naționale. De asemenea, solicităm ca toate cadrele didactice să fie instruite cu privire la modul de acordare a măsurilor compensatorii, să li se explice care sunt nevoile speciale ale acestor elevi, astfel încât toți elevii cu TSI să beneficieze, pe tot parcursul școlar, de un sprijin real, necesar atingerii potențialului lor maxim de dezvoltare”.

Amintim că procedura de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe, pentru Evaluarea Națională 2023, a fost publicată de ISMB în decembrie 2022. Potrivit acesteia, părinții au avut de depus la școală o cerere înainte de organizarea simulărilor naționale – model de cerere și documentele necesare.

În anul 2022, elevii cu CES au putut susține pe calculator proba de Limba română de la Evaluarea Națională. – detalii aici

DOCUMENT Descarcă comunicatul de mai jos:

Exit mobile version