Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021? Cîmpeanu: La data de 1 octombrie vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme, inclusiv din perspectiva creșterilor salariale

Foto: Pixabay.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori în câteva zile creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului România Educată. Într-un interviu acordat duminică seară Digi 24, întrebat, în contextul planurilor de rectificare bugetară, “când să spere profesorii la un ban în plus la salariu”, ministrul a reluat ceea ce declarase cu câteva zile în urmă, anume că prevederi privind salarizarea vor fi incluse în pachetul legislativ ce va rezulta din discuțiile pe marginea României Educate. Oficialul a reluat, astfel, o poziție exprimată și cu câteva zile în urmă. Or, o nouă creștere era prevăzută pentru 1 septembrie, după ce, la rectificarea bugetară de acum un an, fusese amânată cea programată pentru 1 septembrie 2020.

Întrebat, la Digi 24, dacă în contextul rectificării bugetare e luată în discuție majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns duminică seară:

Ce aspecte au fost atinse în solicitările Ministerului Educației pentru rectificarea bugetară? Bani în plus preluarea creșelor în sistemul de educație, grădinițele nou construite, burse pentru elevi, bani pentru universități, Micșorarea numărului de elevi în clasă:

Pe 22 iulie, tot Sorin Cîmpeanu făcea trimitere la același pachet legislativ legat de România Educată, când a venit vorba despre salariile profesorilor:

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșterea salariilor începând cu 1 septembrie 2021, în urma unei ordonanțe de urgență din august anul trecut. Creșterea salariilor prevăzută să aibă loc la 1 septembrie 2020 nu a mai fost prevăzută la rectificarea bugetară de atunci, fiind amânată pentru 1 septembrie a.c.. Creșterea salarială prevăzută pentru acum un an și amânată era de 16%.

Amintim că cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, emisă la începutul acestei luni și citată de G4Media.ro, prevede o creștere a economiei României cu 7,4% în 2021 și cu 4,9% în 2022, prognoză îmbunătățită considerabil față de cea din mai, cânt se estima un avans de 5,1% anul acesta.

Citește și:
Educația nu e printre domeniile care vor primi bani la rectificarea bugetară / Dan Barna: Resursele suplimentare vor merge pe trei direcții – transporturi, zona de sănătate și autoritățile locale
Cîmpeanu, despre declarațiile vicepremierului Barna, care nu a inclus Educația la rectificarea bugetară: „Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației”
Cîmpeanu, despre creșterea salariilor profesorilor: Nu voi avansa niciun procent, lucrăm la un pachet legislativ. Execuția bugetară este de 50% pe primul semestru
BREAKING Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, amânată pentru 2021 prin proiectul de rectificare bugetară
OFICIAL Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020
Exit mobile version